Większość z nas ma pieprzniczkę na kuchennym stole, ale czy wiesz, skąd tak naprawdę pochodzi pieprz? Dowiedz się wszystkiego o czarnym pieprzu, w tym o jego historii, właściwościach zdrowotnych, a nawet o tym, jak przyczynił się do eksploracji obu Ameryk przez Europejczyków.
Pewnego dnia otrzymałem pocztą roślinę, a kiedy wyjąłem ją z opakowania, początkowo myślałem, że to zwykła roślina bluszczu. Potem przeczytałem dołączoną do niej metkę: Piper nigrum.
- Czarny pieprz i jego właściwości
- Czarny pieprz — skutki uboczne
- Czarny pieprz na odchudzanie?
- Alergia na czarny pieprz i jej objawy
- Co to jest Piper Nigrum?
- Pieprz i jego typy
- Światowe spożycie pieprzu w obecnych czasach
- Skąd aktualnie pochodzi pieprz?
- Czy pieprz zaprowadził Europejczyków do obu Ameryk? Krótka historia pieprzu…
- Korzyści zdrowotne pieprzu: Dlaczego go uwielbiamy
Czarny pieprz i jego właściwości
Pieprz czarny to przyprawa stosowana w kuchni, medycynie i jako przyprawa. Posiada wiele właściwości, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka.
Pieprz czarny był używany od wieków zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Jest powszechnie znany ze swojej zdolności do hamowania rozwoju bakterii. Badania wykazały również, że pieprz czarny może pomóc w trawieniu, łagodzić ból mięśni, poprawiać krążenie, leczyć zapalenie stawów i inne bóle stawów oraz poprawiać funkcje poznawcze.
Czarny pieprz — skutki uboczne
Pieprz od dawna jest podstawą indyjskiej kuchni, ale ostatnio znalazł się pod ostrzałem ze względu na potencjalne skutki uboczne. Niektóre badania pokazują, że pieprz może powodować bóle głowy i nudności. American Cancer Society ostrzega nawet przed spożywaniem dużej ilości czarnego pieprzu, ponieważ wiąże się to z ryzykiem zachorowania na raka.
Czarny pieprz na odchudzanie?
Czarny pieprz to przyprawa, która może pomóc Ci schudnąć. Czarny pieprz jest składnikiem wielu potraw i może być używany do nadania potrawom bardziej aromatycznego smaku.
Pieprz czarny znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii, obniża ciśnienie krwi i bóle głowy oraz działa przeciwzapalnie. Czarny pieprz zawiera również kapsaicynę, która, jak wykazano, pomaga ludziom schudnąć, zwiększając zdolność organizmu do spalania tłuszczu.
Alergia na czarny pieprz i jej objawy
Czarny pieprz jest powszechną przyprawą, którą większość ludzi lubi w swoim jedzeniu. Jednak u niektórych osób może powodować niepożądane reakcje. Może wywołać reakcję alergiczną i wywołać objawy, takie jak pokrzywka, obrzęk, trudności w oddychaniu i skurcze żołądka.
Alergia na czarny pieprz jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Częściej występuje wśród kobiet niż mężczyzn. W rzeczywistości jest bardziej rozpowszechniona wśród kobiet niż jakikolwiek inny rodzaj alergii pokarmowej, z wyjątkiem alergii na nasiona sezamu.
Objawy alergii na pieprz czarny różnią się w zależności od nasilenia i czasu trwania. Niektórzy ludzie mogą odczuwać jedynie łagodne objawy, podczas gdy inni mogą doświadczać zagrażających życiu, takich jak anafilaksja lub ataki astmy z narażeniem na czarny pieprz lub spożycie produktów z czarnego pieprzu.
Co to jest Piper Nigrum?
Piper nigrum jest bardziej znany jako roślina pieprzu czarnego. Pieprz to najbardziej rozpowszechniona przyprawa na świecie. Ziarna pieprzu są owocami tej rośliny i w zależności od tego, kiedy są zbierane, przetwarzane i suszone, mogą mieć kolor czarny, zielony lub biały. Niektórzy mylnie zaliczają do tej grupy różowe ziarna pieprzu, ale różowe ziarna pieprzu, pochodzące z Peru, nie są spokrewnione z Piper nigrum i wykazują jedynie kuliste, kulinarne podobieństwo. Łatwo popełnić ten błąd.
Piper nigrum, czyli pieprz czarny, rośnie jako pnącze i może przyczepiać się do pobliskich drzew, aby się na nich oprzeć.
Obecnie światowe spożycie pieprzu czarnego szacuje się na około 400 000 ton rocznie i stale rośnie.
Pieprz i jego typy
Pieprz to najbardziej rozpowszechniona przyprawa na świecie. Ziarna pieprzu są owocami tej rośliny i w zależności od tego, kiedy są zbierane, przetwarzane i suszone, mogą mieć kolor czarny, zielony lub biały. Niektórzy mylnie zaliczają do tej grupy różowe ziarna pieprzu, ale różowe ziarna pieprzu, pochodzące z Peru, nie są spokrewnione z Piper nigrum i wykazują jedynie kuliste, kulinarne podobieństwo. Łatwo popełnić ten błąd.
Piper nigrum, czyli pieprz czarny, rośnie jako pnącze i może przyczepiać się do pobliskich drzew, aby się na nich oprzeć.
Światowe spożycie pieprzu w obecnych czasach
Obecnie światowe spożycie pieprzu czarnego szacuje się na około 400 000 ton rocznie i stale rośnie. W naszym sklepie, spośród około stu przypraw i mieszanek, które mamy w ofercie, pieprz zawsze był najlepiej sprzedającym się produktem.
Skąd aktualnie pochodzi pieprz?
Piper nigrum należy do rodziny Piperaceae i jest pnączem występującym na wybrzeżu Malabar w Indiach. Obecnie jednak Wietnam podjął ogromne wysiłki, aby stać się największym producentem pieprzu i odpowiada za prawie jedną trzecią całkowitej produkcji pieprzu na świecie. Pozostałe dwie trzecie produkują Indie, Brazylia i Indonezja. Aha, jest jeszcze moja mała papryczka na parapecie w New Hampshire, która dopiero za kilka lat wyda garść ostrych, małych owoców pieprzu.
Czy pieprz zaprowadził Europejczyków do obu Ameryk? Krótka historia pieprzu…
Pieprz może być przyprawą, która miała największy wpływ na kształtowanie świata. W średniowieczu i w okresie renesansu Europejczycy cenili pieprz tak wysoko, że często był on ofiarowywany jako prezent, czynsz, posag, łapówka, a nawet jako zapłata za podatki.
W XV wieku Krzysztof Kolumb wyruszył ze swoimi trzema statkami, aby znaleźć nowy szlak handlowy do Indii Wschodnich. Wierzono, że płynąc na zachód, dotrze na wschód. Wschód kusił tym, że był tajemniczym źródłem pożądanych przypraw, głównie pieprzu.
W tamtych czasach wszystkie przyprawy, które docierały do Europy, były kontrolowane przez Wenecję i Genuę. Od początku VIII wieku Arabowie i Wenecjanie mieli umowę, zgodnie z którą wszystkie przyprawy, które przechodziły przez Morze Śródziemne, przechodziły przez ręce Wenecjan. Ten monopol i możliwość ustalania wysokich cen sprawiły, że w średniowiecznej Europie pieprz zyskał status towaru luksusowego. Do dziś istnieje holenderskie określenie „pieprz drogi”, które odnosi się do przedmiotu o wygórowanej cenie.
Rosnący popyt i pragnienie Europejczyków na tę przyprawę oraz windowanie cen przez Wenecjan były wystarczającym bodźcem dla Europy, aby poszukać bardziej bezpośredniej drogi dla pożądanych przypraw, co zapoczątkowało późniejszą erę odkryć.
Korzyści zdrowotne pieprzu: Dlaczego go uwielbiamy
Miłość do pieprzu jest pikantna i sięga głęboko w naszą przeszłość. Uwielbiamy go za jego ostry smak i zdolność do maskowania mdłych potraw, ale ma on również właściwości lecznicze i konserwujące. Posiada udowodnione właściwości bakteriobójcze, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Głównym aktywnym alkaloidem występującym w pieprzu jest piperyna. To właśnie ten związek chemiczny jest odpowiedzialny za ostry smak pieprzu i jego właściwości zdrowotne.
Obecnie pieprz nie jest może postrzegany jako symbol statusu, jak to było kiedyś w Europie, ale zajął stałe miejsce na naszych stołach obok soli. Przy moim stole obiadowym „Proszę podać pieprz” jest moim ulubionym zwrotem, niezależnie od serwowanego dania. Teraz muszę tylko utrzymać moją Piper nigrum przy życiu i kwitnąć wystarczająco długo, aby zobaczyć i spróbować jej ostrych ziaren pieprzu.
Sprawdźcie koniecznie nasze inne wpisy z kategorii EKO-food:
- Przedstawiamy zioła, które ze spokojem możesz uprawiać w domu. Oto nasze 5 propozycji!
- Oto mieszanki przypraw, które na dobre odmienia twoje dania! Mamy dla was aż 12 pomysłów!
- Zdrowe produkty, których potrzebujesz w swojej kuchni! Oto nasze Top 5!
- 8 powodów, dla których kalafior warty jest waszej uwagi!