Najczęściej myślimy, że zioła do odpowiedniego wyhodowania potrzebują dużej przestrzeni. Jednak jest zupełnie inaczej! Istnieją rodzaje ziół, które ze spokojem możemy trzymać w kuchni i cieszyć się domowymi i świeżymi ziołami. Razem z nimi możesz stworzyć mieszanki przypraw, o której pisaliśmy ostatnio!
Oto powody, dla których warto dodać zioła do domowej kuchni:
Zioła mają wspaniałe właściwości zdrowotne
Zioła przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, a ty, mając je pod ręką i w domu, możesz używać ich częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Zioła są bogate w witaminy i minerały i oferują wiele dobroci dla Twojego organizmu. Uprawa własnych ziół w glebie bogatej w składniki odżywcze to doskonały sposób, aby odwdzięczyć się swojemu organizmowi.
Zioła są doskonałym rozwiązaniem, jeśli masz mało miejsca
Inną rzeczą, która jest plusem w uprawie ziół, jest to, że nie potrzebujesz wymyślnych grządek ogrodowych, aby mieć kwitnące rośliny. Nie musisz mieć dużo miejsca na podwórku ani zielonego domu – możesz uprawiać je we własnym domu! Można je powiesić pod sufitem, uprawiać przy oknie lub stworzyć jakieś wymyślne urządzenia, które pozwolą zagospodarować każdą przestrzeń.
Uprawianie własnych ziół pozwala zaoszczędzić pieniądze!
Zioła mogą być drogie, gdy kupuje się je w sklepie. Poza tym zwykle trzeba kupić cały pęczek, którego nie wykorzystasz od razu. Kiedy są w kuchni, po prostu zetnij to, czego potrzebujesz, a resztę zachowaj na później. Uprawa własnych ziół jest o wiele tańsza.
Zioła mogą upiększyć nasz dom
Żywe, zielone rośliny dodadzą ogrom życia do twojej przestrzeni – w przenośni i dosłownie. Obecnie dostępnych jest wiele uroczych doniczek do ogródków ziołowych. Dodawanie ziół to nie tylko doświadczenie kulinarne, ale także doświadczenie projektowe. Dla tej niedoszłej projektantki wnętrz, zioła są zabawnym dodatkiem do mojego domu.
Zioła zmniejszają stres
Ogrodnictwo ma w sobie coś takiego zen. Poświęcenie czasu na pielęgnację i odżywianie roślin, aby one z kolei odżywiały Twoje ciało, to takie satysfakcjonujące uczucie. Ponadto zielone kolory roślin pomagają zredukować stres.
5 łatwych w uprawie ziół, które można uprawiać w domu:
Po eksperymentach i wypróbowaniu różnych ziół stworzyłam listę 5 najłatwiejszych ziół, które można uprawiać w domu. Zaufaj mi – jeśli ja uważam, że są łatwe w uprawie, to każdy sobie z nimi poradzi!
Bazylia

Kto nie uwielbia dodawać świeżej bazylii do pizzy lub dania z makaronu. Jest po prostu przepyszna. Dla tej dziewczyny, która uwielbia ser, bazylia wydaje się idealnym wyborem.
Bazylia ma wiele zalet zdrowotnych, m.in. zwalcza raka, działa przeciwzapalnie, pomaga zredukować stres i ma właściwości antybakteryjne. Bazylię można uprawiać jako roślinę jednoroczną lub krótkowieczną bylinę. Jeśli jednak uprawiasz ją w pomieszczeniach, wypróbuj mniejsze odmiany bazylii kulistej, ponieważ nie zajmują one tak dużo miejsca.
Szczypiorek

Wciąż pamiętam moje pierwsze zetknięcie ze szczypiorkiem. Było to w restauracji, do fantazyjnych pieczonych ziemniaków. Byłam uzależniona. Obecnie nadal lubię przyrządzać pieczone ziemniaki z dodatkiem szczypiorku. Uwielbiam też zupy z ziemniaków i sera.
Szczypiorek zawiera sporo składników odżywczych! Jest bogaty w żelazo, wapń, witaminę A, C i wiele innych! Ponadto szczypiorek pomaga w łagodzeniu kataru i przeziębień. Szczypiorek rośnie praktycznie wszędzie, upewnij się tylko, że zbierasz tylko jedną trzecią pęczka na raz i ścinasz od dołu (jak trawę).
Kolendra

Uważam, że ludzie albo kochają, albo nienawidzą kolendry. Ja jestem po tej stronie, która ją uwielbia. Uwielbiam dodawać ją m.in. do salsy i fajitas.
Kolendra to zioło, które jest bardzo niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Kolendra jest też pełna przeciwutleniaczy, witamin, błonnika i witamin. Chociaż kolendra jest rośliną krótkowieczną, to jednak jest łatwa w uprawie. Jeśli chcesz mieć jej pod dostatkiem, spróbuj wysadzić kilka sadzonek kolendry w odstępach dwu- lub trzytygodniowych.
Oregano

Ulubiona przyprawa mojego męża! Posypie suszonym oregano prawie wszystko. Kupowaliśmy go bardzo dużo, zanim zaczęliśmy robić własne. (Zawsze możesz też ususzyć własne zioła!).
Oregano jest nie tylko wspaniałym ziołem, które można dodawać do wielu różnych przepisów, ale jest też doskonałym przeciwutleniaczem, środkiem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Oregano jest też bardzo łatwe do rozmnażania – wystarczy je po prostu wyciąć lub podzielić. Weź kilka sadzonek, włóż je do kubka z wodą i obserwuj, jak rosną.
Natka pietruszki

Stanowi piękny akcent na każdym talerzu, ale jest też bardzo smaczna. Pietruszka nie jest tylko ozdobą, którą można wyrzucić. Jest nie tylko bardzo smaczna w przepisach, ale ma też wiele zalet zdrowotnych. Pietruszka zawiera dużo witaminy K, C i A, a także jest doskonałym źródłem żelaza. Zbierając pietruszkę, należy ścinać jej zewnętrzne liście, co wspomoże wzrost nowych liści w środku. Pietruszka może pozostać produktywna przez kilka miesięcy lub dłużej!
artykuł zaczerpnięty ze strony