Kalafior jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Najczęściej jednak omijamy go w sklepie, myśląc o jego papkowatej strukturze. Po dobrej obróbce termicznej jest on jednak czymś błogim dla zdrowia i dla kubków sakowych. Oto dlaczego warto jeść kalafior.
Kalafior walczy z rakiem
Kalafior zawiera sulforafan, związek siarki, który – jak wykazano – zabija komórki macierzyste raka, spowalniając w ten sposób wzrost guza. Niektórzy badacze uważają, że eliminacja komórek macierzystych raka może być kluczem do zwalczania nowotworów.
Badanie opublikowane w Carcinogenesis wykazało również, że sulforafan może zmniejszać częstość występowania i tempo rozwoju chemicznie indukowanych guzów sutka u zwierząt. Hamuje on również wzrost hodowanych ludzkich komórek raka piersi, prowadząc do ich śmierci.
Zdrowie serca

Stwierdzono, że sulforafan zawarty w kalafiorze i innych warzywach krzyżowych znacząco poprawia ciśnienie krwi i funkcjonowanie nerek. Naukowcy uważają, że korzyści płynące z sulforafanu są związane z poprawą metylacji DNA, która jest kluczowa dla normalnego funkcjonowania komórek i prawidłowej ekspresji genów, zwłaszcza w łatwo uszkadzającej się wewnętrznej wyściółce tętnic, zwanej
Kalafior ma działanie przeciwzapalne
Kalafior zawiera bogactwo przeciwzapalnych składników odżywczych, które pomagają utrzymać stan zapalny w ryzach, w tym indol-3-karbinol lub I3C, związek przeciwzapalny, który może działać na poziomie genetycznym, aby pomóc w zapobieganiu reakcji zapalnych na poziomie podstawowym.
Bogaty w witaminy i minerały

Większość Amerykanów cierpi na poważne niedobory składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Regularne spożywanie kalafiora to prosty sposób na dostarczenie organizmowi tych bardzo potrzebnych składników odżywczych. Na przykład, jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej wartości witaminy C. Jest także dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, folianu, kwasu pantotenowego, potasu i manganu.
Wzmacnia zdrowie mózgu
Kalafior jest dobrym źródłem choliny, witaminy z grupy B znanej ze swojej roli w rozwoju mózgu. Przyjmowanie choliny w czasie ciąży „doładowywało” aktywność mózgu zwierząt in utero, co wskazuje, że może ona zwiększać funkcje poznawcze oraz poprawiać uczenie się i pamięć. Może nawet zmniejszać związane z wiekiem pogorszenie pamięci i podatność mózgu na działanie toksyn w dzieciństwie, a także zapewniać ochronę w późniejszym życiu.
Detoksykacja
Kalafior wspomaga zdolność organizmu do detoksykacji na wiele sposobów. Zawiera przeciwutleniacze, które wspomagają detoksykację w fazie 1, a także składniki odżywcze zawierające siarkę, ważne dla detoksykacji w fazie 2. Glukozynolany zawarte w kalafiorze aktywują również enzymy detoksykacyjne.
Korzyści dla trawienia
Kalafior jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego dla zdrowia układu trawiennego. Ale to nie wszystko. Naukowcy odkryli, że sulforafan pochodzący z glukozynolanu zawartego w kalafiorze (glukorafanina) może pomóc w ochronie wyściółki żołądka. Sulforafan zapewnia korzyści zdrowotne poprzez zapobieganie przerostowi bakterii Helicobacter pylori w żołądku lub zbytniemu przyleganiu tej bakterii do ściany żołądka.
Antyoksydanty i fitoskładniki
Jedzenie kalafiora jest jak wygrana na loterii przeciwutleniaczy i fitoskładników. Jest pełen witaminy C, beta-karotenu, kaempferolu, kwercetyny, rutyny, kwasu cynamonowego i wielu innych. Antyoksydanty to naturalny sposób na zapewnienie komórkom odpowiedniej ochrony przed atakiem reaktywnych form tlenu (ROS).
Kilka słów na koniec
Kalafior jest nieoczywistym źródłem wielu dobroci dla naszego organizmu. Nie powinniśmy go lekceważyć, bo może okazać się ważnym składnikiem diety każdego z nas.