Orzeszki piniowe stają się coraz bardziej popularne w kuchni i stanowią one przepyszną przekąskę. W rzeczywistości są to jadalne nasiona sosny, a dokładniej jej niektórych gatunków. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowotne. Oto 13 korzyści z ich jedzenia!
Możliwości wykorzystania tych wspaniałych orzechów są nieograniczone! Orzeszki piniowe mają nie tylko bogaty smak i konsystencję, ale są także źródłem pożywienia pełnego korzyści zdrowotnych.
Orzeszki piniowe to angielska nazwa orzecha, który w języku urdu znany jest jako Chilgoza, jednak są one wykorzystywane w niezliczonych tradycyjnych kuchniach na całym świecie. Od kuchni koreańskiej, włoskiej po meksykańską – wybór jest naprawdę duży.
Fascynujące jest to, że tak bogate orzechy, o maślanej konsystencji i smaku, pochodzą z drzew sosnowych. Warto również zauważyć, że chociaż orzechy sosny rosną w środowisku naturalnym, tylko 20 gatunków sosny wytwarza orzechy, które są wystarczająco duże, aby je zbierać.
- Orzeszki piniowe – jakie mają korzyści stosowania?
- Zmniejszają ryzyko chorób serca
- Pomaga w leczeniu cukrzycy
- Znaczne obniżenie ryzyka zachorowania na raka
- Poprawa zdrowia mózgu
- Poprawia wytrzymałość kości
- Utrzymuje oczy w zdrowiu
- Zmniejszają stan zapalny i oznaki starzenia się
- Poprawia poziom energii
- Wspiera silny układ odpornościowy
- Większa utrata wagi
- Poprawiają kondycję włosów i skóry
- Łagodzenie objawów PMS
- Pomaga w zdrowym trawieniu
Orzeszki piniowe – jakie mają korzyści stosowania?
Zmniejszają ryzyko chorób serca
Orzeszki sosnowe zawierają kwas pinolenowy, który wspomaga prawidłowe stężenie cholesterolu, w tym obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Orzeszki piniowe zawierają duże ilości tłuszczów jednonienasyconych, magnezu i witaminy E, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
Choroby serca stały się ogólnoświatową, narastającą epidemią. W krajach rozwiniętych choroby serca pozostają najczęstszą przyczyną zgonów, a w krajach rozwijających się stanowią największą przyczynę obciążenia chorobami. W 2001 r. odnotowano 7,3 mln przypadków zgonów z powodu chorób serca.
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na zdrowsze wybory, aby zmniejszyć, a nawet zapobiec chorobom serca i nie znaleźć się w statystykach zachorowalności! A orzeszki piniowe znajdują się na samym szczycie listy zdrowych opcji!
Pomaga w leczeniu cukrzycy
Badania dowiodły, że codzienne spożywanie orzechów pomaga kontrolować cukrzycę typu 2 i zapobiegać jej powikłaniom. Ponadto, problemy ze wzrokiem i udary mózgu są powikłaniami występującymi u osób z cukrzycą, ale mogą być skutecznie kontrolowane dzięki spożywaniu orzeszków piniowych.
Wykazano, że codzienne spożywanie odpowiedniej ilości orzeszków piniowych poprawia kontrolę glukozy i obniża poziom złego cholesterolu. Co więcej, orzeszki piniowe i inne orzechy z drzew orzechowych korzystnie wpływają zarówno na kontrolę glukozy, jak i lipidów we krwi.
Zwiększenie spożycia olejów roślinnych i białka w cukrzycy typu 2 to kolejna zaleta orzeszków piniowych w leczeniu objawów cukrzycy, która nie prowadzi do nadmiernego przyrostu masy ciała.
Znaczne obniżenie ryzyka zachorowania na raka
Ponieważ orzeszki piniowe zawierają znaczną ilość magnezu, minerału związanego z niższym ryzykiem zachorowania na różne rodzaje nowotworów, spożywanie orzeszków piniowych może przynieść znaczne korzyści!
Różne badania wykazały, że częste spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jedno z badań wykazało, że obniżenie poziomu magnezu w surowicy o 100 miligramów dziennie spowodowało wzrost ryzyka zachorowania na raka trzustki o 24%. Należy zatem podnieść poziom magnezu we krwi, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Zwiększenie spożycia orzeszków piniowych znacznie przewyższa złe skutki związane z ryzykiem zachorowania na raka!
Poprawa zdrowia mózgu
Najlepszym sposobem na poprawę zdrowia mózgu jest dokonywanie mądrych wyborów dotyczących stylu życia. Unikanie nikotyny i alkoholu oraz stosowanie zdrowej diety, w skład której wchodzą orzeszki piniowe, może zapobiegać starzeniu się lub pogarszaniu stanu mózgu.
Żelazo, minerał występujący w orzeszkach piniowych, jest niezbędne dla zdrowia mózgu, ponieważ magazynuje i transportuje tlen do krwi. Jest to z pewnością świetny powód, aby natychmiast włączyć do swojej diety więcej orzeszków piniowych.
W ramach badań wykazano, że spożycie magnezu, który również występuje w orzeszkach piniowych, przyczynia się do poprawy stanu zdrowia młodzieży cierpiącej na depresję i zaburzenia lękowe.
Poprawia wytrzymałość kości
Po raz kolejny orzeszki piniowe okazują się być istotnym elementem zdrowej diety. Orzeszki piniowe są również bogatym źródłem witaminy K, która jest niezbędna do wzmocnienia kości.
Witamina K jest niezbędna do regulacji wykorzystania wapnia w organizmie, dzięki czemu zwiększa gęstość mineralną kości i zmniejsza liczbę złamań.
Niedobory witaminy K zostały powiązane z przyjmowaniem leków obniżających poziom cholesterolu. Orzeszki piniowe mają potencjał obniżania poziomu cholesterolu.
Dlatego codzienne spożywanie orzeszków piniowych może zniwelować konieczność podawania leków obniżających poziom cholesterolu i zapewnić wymaganą dzienną dawkę witaminy K.
Utrzymuje oczy w zdrowiu
Spożywanie orzeszków piniowych przyczynia się do poprawy wzroku. Ochrona oczu przed zwyrodnieniem plamki żółtej i jaskrą jest bezpośrednią korzyścią wynikającą ze spożywania orzeszków piniowych.
Ten wspaniały orzech zawiera karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, a dokładniej pigmenty roślinne o niezwykłych właściwościach przeciwutleniających, które pomagają w poprawie wzroku.
Twój organizm jest w stanie wykorzystać około 600 karotenoidów, jednak luteina i zeaksantyna to jedyne dwa karotenoidy, które są transportowane do oka.
Te dietetyczne karotenoidy chronią miliony komórek fotoreceptorowych znajdujących się w niewielkim obszarze centralnej siatkówki, które filtrują szkodliwe promienie UV i zwalczają wolne rodniki, zapewniając ostrzejsze widzenie.
Zmniejszają stan zapalny i oznaki starzenia się
Stan zapalny jest bezpośrednio związany ze starzeniem się organizmu i jest trafnie określany przez naukowców jako „stany zapalne”, które przyczyniają się do niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Orzeszki piniowe zawierają polifenole, które są silnymi fitochemikaliami działającymi jako bezpośrednie i pośrednie przeciwutleniacze zmniejszające reakcję zapalną organizmu.
Ten silny skład fitochemiczny orzeszków piniowych wraz z ich właściwościami przeciwzapalnymi zwalcza stany zapalne w organizmie, a tym samym szczególnie spowalnia oznaki starzenia.
Badania naukowe dowiodły, że spożywanie orzechów, w tym orzeszków piniowych, poprawia jakość zdrowia i życia, dlatego powinny one stanowić element zdrowej diety każdego człowieka, a zwłaszcza osób starszych!
Poprawia poziom energii
Orzeszki piniowe zawierają duże ilości magnezu, który, jak wiadomo, zwiększa pobór tlenu i pozwala spalić więcej kalorii, co z kolei zwiększa poziom energii.
Ludzie nie doceniają ważnej roli magnezu, ponieważ transportuje on tlen do wszystkich komórek ludzkiego ciała.
Co więcej, adenozynotrójfosforan (ATP) jest źródłem wytwarzania całej energii w organizmie. Dostarczanie tlenu i produkcja energii nie są możliwe bez obecności magnezu.
Jeśli czujesz się osłabiony i cierpisz z powodu skrajnego wyczerpania, najprawdopodobniej to, czego doświadczasz, jest związane z niskim poziomem magnezu, a co jest lepszym sposobem na zwiększenie energii poprzez dodanie orzeszków piniowych do zdrowej diety dodającej energii!
Wspiera silny układ odpornościowy
Cynk jest godnym uwagi minerałem śladowym występującym w orzeszkach piniowych i jest odpowiedzialny za wiele ważnych procesów w organizmie, w tym za funkcje odpornościowe.
Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie magazynować tego niezbędnego składnika odżywczego, ciągłe źródło cynku jest wymagane poprzez dietę, co stanowi kolejny powód, aby… zgadłeś… dodać orzeszki piniowe do swojej diety!
Większa utrata wagi
Kwas pinolenowy, naturalnie występujący tłuszcz znajdujący się w orzeszkach piniowych, pobudza wydzielanie cholecystokininy (CCK) i glukagonopodobnego peptydu `(GLP-1), które są hormonami alarmującymi mózg, że żołądek jest pełny.
W jednym z badań wykazano, że u kobiet spożywających kwas pinolenowy nastąpiło zmniejszenie apetytu i zmniejszenie ilości przyjmowanego pokarmu o 36%. Dlatego też, dodając do diety orzeszki piniowe, można łatwo osiągnąć rezultaty w zakresie utraty wagi.
Pełnowartościowe orzeszki piniowe mogą pomóc Ci dłużej czuć się sytym i zniechęcić do niepotrzebnego podjadania niezdrowej, przetworzonej żywności śmieciowej.
Poprawiają kondycję włosów i skóry
Białko zawarte w orzeszkach piniowych wspomaga zdrowe, mocne włosy, zmniejsza ich łamliwość i sprawia, że wyglądają promiennie, podobnie jak witamina E, która jest znana z tego, że wspomaga wzrost włosów i utrzymuje zdrową skórę głowy.
Orzeszki piniowe są bogatym źródłem witaminy E, dlatego zdecydowanie należy włączyć je do zdrowej diety i reżimu dbania o włosy, zwłaszcza jeśli doświadczasz wypadania i przerzedzania się włosów.
Witamina E i przeciwutleniacze zawarte w orzeszkach piniowych pomagają także zmniejszyć i zwalczać oznaki starzenia. Miejscowe stosowanie oleju z orzeszków piniowych odżywia skórę i zapewnia jej ochronę przed wieloma powszechnymi chorobami skóry.
Łagodzenie objawów PMS
Obniżony poziom magnezu często powoduje u kobiet nieznośne objawy PMS. Naukowcy biorący udział w podwójnie zaślepionym badaniu kontrolowanym placebo odkryli, że spożywanie magnezu i witaminy B6 znacznie zmniejszyło nasilenie objawów PMS.
Witaminy magnez i witamina B6 znajdują się w orzeszkach piniowych, dlatego dodanie ich do diety znacznie złagodzi dyskomfort kobiety doświadczającej objawów PMS, które uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie w ciągu dnia. Odczuwasz nasilające się objawy PMS? Zaopatrz się w orzeszki piniowe i zacznij podjadać!
Pomaga w zdrowym trawieniu
Fosfor występuje obficie w orzeszkach piniowych i jest niezbędnym składnikiem odżywczym w organizmie, drugim po wapniu. Fosfor jest niezbędny do trawienia, a także do tworzenia zdrowych kości i zębów.
Fosfor utrzymuje stałe PH w organizmie poprzez neutralizowanie kwasów. Ponadto fosfor jest elektrolitem, który łagodzi zaparcia, biegunki i wzdęcia.
artykuł zaczerpnięty ze strony conserve-energy-future.com