Wino to najstarszy trunek świata, który do dzisiaj uznawany jest za najbezpieczniejszy rodzaj alkoholu. W diecie śródziemnomorskiej jest wręcz zalecane jego spożywanie w umiarkowanych ilościach, ponieważ może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Warto jednak wiedzieć, które wino jest najzdrowsze, ponieważ poszczególne jego rodzaje różnią się zawartością pewnych substancji oddziałujących na nasz organizm.
Dlaczego wino jest zdrowe?
Zanim podpowiemy, które wino jest najzdrowsze, warto wyjaśnić, dlaczego w ogóle przypisuje mu się jakieś działanie prozdrowotne.
Wino jest to rodzaj napoju alkoholowego, które wytwarza się z fermentowanych winogron. O jego zdrowotnych właściwościach decyduje właśnie surowiec, z którego jest wykonany, ponieważ to owoce winorośli są źródłem najważniejszych substancji odżywczych zawartych w tym trunku. Są to głównie mikro- i makroelementy takie jak:
witaminy – A, C, H (biotyna), PP (niacyna), B1, B2, B6 i B12, a także B9 (kwas foliowy),minerały – magnez, żelazo, mangan, fosfor oraz sód.Poza tym podczas produkcji wina przedostają się do niego z winogron polifenole (głównie flawonoidy i resweratrol), czyli organiczne związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. To właśnie witaminy, minerały oraz powyższe substancje decydują o tym, że wino jest zdrowe.
Należy jednak pamiętać, że napój ten zawiera również etanol, czyli alkohol etylowy (najczęściej jego objętość wynosi od 9 do 15%), który już do najzdrowszych substancji nie należy. Sam alkohol jest bowiem związkiem silnie toksycznym, który spożyty w dużej ilości może nawet zabić, a przyjmowany regularnie i w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju poważnych chorób np. marskości wątroby, zapalenia trzustki, czy też nowotworów.
Z tego punktu widzenia wino jest zdrowe, ale wyłącznie pite z umiarem, co szczerzej wyjaśnimy niżej.

Które wino jest najzdrowsze?
Czas odpowiedzieć na najważniejsze pytanie, czyli które wino jest najzdrowsze. Trunek ten przecież występuje w wielu odmianach – są wina czerwone, białe, różowe, musujące, wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie, a poszczególne napoje w dodatku różnią się szczepem winogron, z jakich zostały wytworzone.
Warto więc wiedzieć, że wszystkie powyższe wina, o ile zostały wytworzone z winogron, zawierają podobne substancje, które wymieniliśmy wyżej. Za najzdrowsze jednak uznawane jest czerwone wino, ponieważ zawiera pewnych substancji nieco więcej m.in.: żelaza, potasu, czy witaminy B2 (ryboflawiny). Ponadto dostarcza znacznie większą ilość polifenoli, zwłaszcza resweratrolu, który pochodzi z pestek i skórek winogron (te części owoców nie są używane przy produkcji białego wina).
Szczególnie korzystny dla naszego zdrowia jest właśnie resweratrol. Nie tylko bowiem zwalcza wolne rodniki, ale także działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo. W dodatku ma zdolność do hamowania powstawania zakrzepów i narastania płytek cholesterolowych, a więc wpływa pozytywnie na układ krwionośny. To nie wszystko – resweratrol usprawnia bowiem działanie insuliny i spalanie tkanki tłuszczowej.
Najważniejsze korzyści zdrowotne z picia wina
Wiemy już, które wino jest najzdrowsze – to czerwone i najlepiej wytrawne, czyli o minimalnej zawartości cukru. Ale jakie konkretnie korzyści zdrowotne przyniesie nam jego spożywanie? O niektórych już wspomnieliśmy, ale w rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Do najważniejszych zalet picia czerwonego wina należy zaliczyć:
Dostarczenie do organizmu wielu cennych witamin i minerałów,obniżanie złego cholesterolu i zapobieganie zakrzepom – dzięki temu wino ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz pomaga chronić przed zawałem i udarem,wsparcie procesów związanych z redukcją poziomu cukru we krwi – może to pomóc uchronić się przed cukrzycą typu II,stymulowanie procesów trawiennych i spalania tkanki tłuszczowej – picie wina ułatwia zatem utrzymanie smukłej sylwetki,łagodzenie bólów stawowych (takie działanie ma wspomniany wyżej resweratrol),wzmocnienie odporności na infekcje,opóźnienie procesów starzenia dzięki dużej ilości antyoksydantów zwalczających wolne rodniki,zapobieganie zachorowaniu na zaćmę – wg naukowców z Islandii umiarkowane picie wina zmniejsza ryzyko zaćmy nawet o połowę.Warto wiedzieć, że czerwone wino jest tradycyjnie spożywane niemal do każdego posiłku w krajach śródziemnomorskich takich jak Włochy, Hiszpania, czy Francja. Właśnie ten zwyczaj jest uznawany przez naukowców za jeden z powodów, dla których mieszkańcy tego regionu cieszą się wyjątkowo dobrym zdrowiem i długowiecznością. O prozdrowotnym działaniu tego trunku świadczy choćby tzw. paradoks francuski. We Francji jada się bowiem dużo tłustych potraw (np. serów, foie gras, czy croissantów), a mimo to występuje tu najniższy odsetek ludzi umierających z powodu chorób krążenia.
Nawet najzdrowsze wino pij z umiarem!
Jeśli chcesz czerpać korzyści zdrowotne z czerwonego wina, wybieraj przede wszystkim dobrej jakości alkohol. Warto tu znać najlepsze gatunki, ponieważ za najzdrowsze uznawane są trunki wytwarzane na bazie szczepów winorośli występujących w rejonie Bordeaux we Francji, a więc np. Merlot, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon.
Bez względu na to, które najzdrowsze wino wybierzesz, pij je z umiarem. Za bezpieczną „dawkę” dla ludzi zdrowych uznaje się 1 lampkę dziennie, wypijaną najlepiej do posiłku. W ogóle natomiast zrezygnuj ze spożywania tego trunku, jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, cierpisz na przewlekłe choroby wątroby, lub przyjmujesz leki, których nie wolno łączyć z alkoholem.