Nabiał to żywność wytwarzana z mleka. Zwykle przyjmuje się go w postaci mleka, jogurtu, sera, masła lub lodów. Nabiał istnieje od wieków i stanowi ważny element diety człowieka. Dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych, takich jak wapń i białko.
Jakie produkty zaliczają się do nabiału?

Mleko to najczęściej spożywany przez ludzi produkt mleczny. Mleko to płyn, który pochodzi od krów lub innych ssaków. Zwykle jest koloru białego i ma słodki smak. Jogurt to kolejny produkt mleczny, który ludzie spożywają. Jogurty zawierają żywe kultury i bakterie, które wspomagają trawienie. Ser jest również produktem mlecznym, który ludzie spożywają, ale nie zawiera tak dużo białka jak mleko, ponieważ białko jest tracone w procesie produkcji sera. Masło to kolejny produkt mleczny spożywany przez ludzi, ponieważ zawiera tłuszcz, który pomaga w rozwoju mózgu i obniżaniu poziomu cholesterolu w organizmie.
Właściwości nabiału
Najważniejszymi właściwościami produktów mlecznych jest to, że są bogate w wapń i witaminę D. Zawierają również białko, które jest niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu. Produkty mleczne zawierają również węglowodany, które są ważnym źródłem energii dla organizmu.
Nabiał a trądzik
Produkty mleczne są w centrum uwagi, jeśli chodzi o trądzik. Powszechnym błędem jest to, że powodują trądzik, ale nowe badania pokazują, że mogą faktycznie pomóc z nim walczyć.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Leeds wykazało, że produkty mleczne mogą być dobrą opcją dla osób z trądzikiem, ponieważ mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i produkcji sebum. Inne badanie z Harvard Medical School wykazało, że mleko o niskiej zawartości tłuszczu może być pomocne dla osób cierpiących na trądzik zapalny.
Badania te pokazują, że produkty mleczne mogą nie być tak szkodliwe dla skóry, jak myślisz, a w niektórych przypadkach mogą faktycznie pomóc w walce z trądzikiem.
Czy nabiał można spożywać na keto?
Wiele osób będących na diecie ketonowej unika produktów mlecznych. Powodem jest to, że zawierają dużo węglowodanów i cukrów. Jednak niektórzy uważają, że produkty mleczne można spożywać na diecie ketonowej.
Powszechnie uważa się, że możesz jeść produkty mleczne na keto, o ile wybierzesz odpowiedni rodzaj mleka i sera. Na przykład pełnotłuste mleko i ser bez dodatku cukrów będą dobrze współpracować z dietą ketonową. Istnieje wiele różnych opinii na ten temat, ale ogólny konsensus jest taki, że można jeść produkty mleczne na diecie ketonowej, jeśli pochodzi ona z pełnowartościowej żywności, takiej jak mleko i ser.
Zwykły pasteryzowany nabiał

Zgodnie z prawem, przynajmniej w większości krajów, każdy nabiał kupowany w sklepie jest pasteryzowany i homogenizowany, co daje mu dłuższy okres przydatności do spożycia kosztem cennych składników odżywczych. Proces pasteryzacji zabija żywe (korzystne) enzymy w mleku i niszczy białka. W ten sposób drastycznie zmniejsza się zawartość witamin i zabija te „żywe i aktywne” kultury, które mają być dla ciebie zdrowe. Ponadto, podczas gdy mleko jest spożywane w Ameryce ze względu na zawartość wapnia, nie zawiera ono zbyt wiele dostępnego wapnia, a wapń, który ma, jest zawstydzany przez wiele warzyw, orzechów i ryb takich jak łosoś czy sardynki.
Nabiał w formie sklepowej jest również bardzo reklamowanym produktem spożywczym. Jak to często bywa, rozległy marketing może być dobrym znakiem ostrzegawczym, by unikać jego spożywania. Marketing produktów mlecznych jest skierowany w szczególności do dzieci, osób chcących schudnąć oraz osób zagrożonych osteoporozą.
Dorastające dzieci spożywają więcej mleka niż jakakolwiek inna grupa osobnicza, ponieważ jest ono zalecane dla ich wzrostu i podawane w szkołach zamiast wody. Niestety, jest ono podawane w postaci niskotłuszczowej lub czekoladowej, które w rzeczywistości okazały się zwiększać wskaźniki otyłości bardziej niż pełnotłusty nabiał. Szwedzkie badanie z 2006 roku, które objęło 230 rodzin, wykazało, że dzieci na diecie niskotłuszczowej (w tym niskotłuszczowym nabiale) miały o 17% wyższy wskaźnik otyłości, że dzieci te spożywały więcej cukru (aby uzupełnić kalorie, których nie otrzymywały z gęstego tłuszczu) i miały wyższą odporność na insulinę.
Poza tym, że wszystkie dzieci, nie tylko te poniżej 2 roku życia, potrzebują zdrowych tłuszczów, a większość podawanego im mleka ma obniżoną zawartość tłuszczu, mleko po prostu nie jest najlepszym źródłem składników odżywczych dla dzieci. Warzywa i niektóre ryby oferują znacznie wyższy poziom wapnia i są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm. Nawet ludzkie mleko, uważane za doskonałe źródło pożywienia dla niemowląt, zawiera mniej wapnia niż ta sama ilość orzechów brazylijskich czy oliwek. Warzywa tworzą też w organizmie środowisko alkaliczne, co sprzyja wchłanianiu i zatrzymywaniu wapnia.
Jak prawdopodobnie słyszałeś, konwencjonalny nabiał może również zawierać umiarkowane do wysokich poziomów rekombinowanego hormonu wzrostu i antybiotyków. Żywność taka jak ser i jogurt są również sprzedawane jako zdrowe opcje przekąsek dla rosnących dzieci. Produkty te są również pasteryzowane, tracąc większość swojego profilu odżywczego, a jogurt często ma tyle dodanego cukru, że korzyści są negowane przez skok insuliny.
Skok insuliny
Jak już wspomnieliśmy, nabiał (zwłaszcza mleko niskotłuszczowe) powoduje nieproporcjonalnie duży skok poziomu cukru we krwi. Ten wzrost insuliny jest spowodowany przez laktozę i białka (kazeina) w mleku. Jest on znacznie niższy lub nie występuje w pokarmach mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, takich jak śmietana, masło i ghee. Dla większości z nas, już działających na cukrowym roller-coasterze, mleko po prostu nie jest najzdrowszym wyborem w napoju. Nawet dla dzieci, woda jest zawsze lepszym wyborem, zwłaszcza z posiłkiem o wysokiej zawartości tłuszczu, białka i warzyw. Często pijemy mleko dla jego wapnia, tłuszczu i „utraty wagi” korzyści, które mogą być lepiej osiągnięte z innych pokarmów lub napojów.
Alternatywy dla nabiału?
Rynek alternatyw mlecznych dostał ogromny w ostatnich latach, prawdopodobnie ze względu na wzrost nietolerancji laktozy. Niektóre dobre alternatywy istnieją, ale wiele z tych opcji ma swoją własną listę problemów.
Mleko ryżowe

Mleko ryżowe jest wytwarzane z moczenia i mieszania ryżu z wodą i mnóstwem innych składników. Powoduje ono jeszcze większy skok insuliny niż zwykłe mleko, ponieważ ryż jest zbożem, i to o wysokiej glikemii! Jest to często jedna z najtańszych opcji, ale nie zawiera zbyt wielu ważnych składników odżywczych i powoduje duży skok insuliny. Nie polecam go.
Mleko sojowe

Mleko sojowe jest wykonane z soi, wody i mnóstwa innych gum, skrobi i wypełniaczy. Jak każda inna niesfermentowana soja, zawiera wysoki poziom estrogenów i dlatego jest niezdrowe, zwłaszcza dla chłopców i kobiet w wieku rozrodczym. Bardzo odradzam stosowanie mleka sojowego.
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest nieco lepsze od pozostałych dwóch, choć aby uniknąć wypełniaczy i cukrów, proponuję zrobić je samemu, co jest też znacznie tańszą opcją. Jeśli zdecydujesz się na wersje kupione w sklepie, wybierz niesłodzone. Mleko z nerkowców lub pekan jest również łatwe do wykonania tą samą metodą.
Mleko makadamia
Ultra kremowa alternatywa dla mleka migdałowego i jedna z często robionych w domu. (Kiedy go nie robię, kupuję je w markecie).
Mleko kokosowe
Jest to, moim zdaniem, najlepsza alternatywa dla mleka. Choć kokosy tak naprawdę nie mają w sobie mleka, a raczej wysokoelektrolitowy sok (zwany komercyjnie wodą kokosową), który świetnie nadaje się do uzupełniania elektrolitów po chorobie. Mleko kokosowe powstaje z mieszanki tłuszczów i włókien kokosowych w wodzie. Zdrowe tłuszcze nasycone i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są obecne w mleku kokosowym (choć w mniejszych ilościach niż w oleju kokosowym). Jest to dobry wybór dla dzieci, ponieważ zawiera dobre ilości tłuszczu, a z posiłkiem warzywno-mięsnym dostarczy więcej wapnia niż zwykłe mleko. Możesz nawet spróbować zrobić własne!
Mleko kozie
Mleko kozie jest bardziej podobne do mleka ludzkiego, dlatego niektórzy teoretyzują, że jest lepszą alternatywą do spożycia przez ludzi. Ma tendencję do tworzenia mniej reakcji dla niektórych niż mleko krowie, i są sery dostępne, jak również.
Mleko wielbłądzie
TO jest coś! Próbowaliśmy go i moje dzieci je uwielbiają! Mleko wielbłądzie ma inną strukturę białka niż nabiał i całą gamę naturalnie występujących składników odżywczych. Spróbuj, choć domyślam się, że najpierw będziesz chciał przeczytać więcej na ten temat.