Cynk to minerał występujący w glebie i skałach. Jest stosowany jako przeciwutleniacz i odgrywa rolę w tworzeniu krwi, kości, skóry i zębów. Został odkryty przez Carla Wilhelma Scheele w 1786 roku. Był on pierwszą osobą, która użyła jego chlorku do oczyszczania wody.
Właściwości cynku
Cynk jest niezbędnym minerałem, który ma wiele właściwości leczniczych. Jest silnym przeciwutleniaczem, skutecznym w leczeniu różnych chorób i stanów. Posiada również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest dobrym suplementem dla osób poszukujących ulgi w przeziębieniach, grypie i innych infekcjach.
Najważniejsze włłaściwości to jego zdolność do wspomagania gojenia, a także jego zdolność do działania przeciwbakteryjnego. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki.
Ma on wiele właściwości leczniczych, takich jak pomoc w leczeniu różnych chorób i schorzeń, takich jak rak i choroby serca, ma właściwości antybakteryjne, działa jako silny przeciwutleniacz i nie tylko.
W jakich produktach znajdziemy cynk?

Cynk jest ważnym minerałem występującym w wielu produktach spożywczych. Dla organizmu ważne jest utrzymanie zdrowego układu odpornościowego i zwalczanie obcych najeźdźców.
Niektóre z produktów, w których można go znaleźć to:
- Zboża (takie jak płatki owsiane)
- Warzywa (takie jak szpinak i brokuły)
- Mięso (takie jak wołowina, kurczak i indyk)
Na co szkodzi cynk?
Cynk występuje w wielu różnych produktach spożywczych iw niewielkich ilościach w organizmie. Wykazano, że jest szkodliwy dla osób z chorobami nerek i osób dializowanych, ponieważ może powodować uszkodzenie nerek.
Z czym nie łączyć cynku?

Cynk jest minerałem wykorzystywanym do funkcjonowania układu odpornościowego i hormonalnego. Może być przyjmowany jako suplement lub spożywany z żywnością. Nie należy jednak łączyć go z niektórymi witaminami, takimi jak witamina A i witamina D.
Cynk organiczny
Jego organiczna odmiana nie jest wydobywana ani przetwarzana przy użyciu chemikaliów. Powstaje przez połączenie gleby i wody z cynkiem w postaci kwasu. Cynk organiczny jest ważny dla ludzi, ponieważ pomaga w rozwoju zdrowej skóry, włosów, paznokci i kości. Pomaga również w zapobieganiu powszechnym chorobom, takim jak cukrzyca i choroby układu krążenia.
Cynk na włosy
Cynk odgrywa ważną rolę w zdrowiu skóry, paznokci i włosów. Pomaga w tworzeniu keratyny – białka, które nadaje włosom siłę i elastyczność. Wzmacnia również paznokcie, pomaga w gojeniu się ran i zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie się
“Zinc for Hair” to całkowicie naturalna kuracja, która wykorzystuje siarczan cynku, aby zapobiec przerzedzaniu lub łamaniu włosów poprzez wzmocnienie wiązań keratynowych. Wykorzystuje jego również jego chlorek, aby pomóc w walce z łupieżem i innymi chorobami skóry głowy, takimi jak łojotokowe zapalenie skóry.
Wpływ cynku na paznokcie
Jest stosowany przez organizm jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny. Działa na paznokcie wzmacniając płytkę paznokciową i chroniąc ją przed infekcjami. Jego niedobór powoduje łamliwość paznokci, które są podatne na rozdwajanie i pękanie, a także białe plamki na paznokciach.
Trądzik a spożywanie cynku
Trądzik to powszechna choroba skóry, która dotyka znaczny procent populacji. Jest to spowodowane nadprodukcją oleju i bakterii na skórze. Trądzik pojawia się, gdy pory na skórze zostają zatkane, co prowadzi do czerwonych, zapalnych obszarów, które mogą być bolesne i nieestetyczne.
Jest niezbędnym minerałem, który, jak udowodniono, pomaga w leczeniu trądziku. Działa poprzez zmniejszanie stanu zapalnego i zabijanie bakterii. Pomaga również w gojeniu się ran i może mieć również pewne właściwości przeciwgrzybicze.
Dlaczego potrzebujesz cynku w swojej diecie?

Po żelazie, cynk jest najbardziej obfitym minerałem śladowym w Twoim organizmie, co oznacza, że jest to minerał, bez którego nie możemy się obejść, ale potrzebujemy go tylko w niewielkich ilościach, aby być zdrowym. Mężczyźni i kobiety w wieku 19 lat i starsi potrzebują odpowiednio 11 miligramów i osiem miligramów.
„Nie potrzebujesz go dużo, ale ma tak wiele korzyści i może naprawdę wpłynąć na to, jak działa twoje ciało”, powiedział Rachel Harrison, zarejestrowany dietetyk i certyfikowany klinicysta wsparcia żywieniowego w Banner – University Medical Center Phoenix. „Odgrywa ważną rolę w kilku systemach enzymatycznych zależnych od niego, takich jak te zaangażowane w trawienie, gojenie się ran oraz produkcję DNA i RNA”.
1. Występuje naturalnie w wielu pokarmach, które spożywasz.
Dobrą wiadomością jest to, że znajduje się on w całym naszym pożywieniu, od mięsa, ryb i drobiu po pełne ziarna, orzechy, rośliny strączkowe i warzywa.
„Kiedy myślę o doskonałych źródłach tego minerału, myślę również o żywności, która ma wysoką zawartość białka” – powiedział Harrison. „Produkty zwierzęce oferują najwyższą ilość tego minerału z owocami morza (ostrygi, krewetki, kraby) i czerwonym mięsem i drobiem (kurczak, mielona wołowina, wieprzowina) dostarczają najwyższe ilości. Pokarmy takie jak jaja i produkty mleczne, takie jak mleko i ser, są również jego doskonałym źródłem.”
2. Pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy.
Podczas gdy badania są niezdecydowane, czy suplementacja cynkiem może pomóc w leczeniu przeziębienia, może pomóc odeprzeć toksyny i obce substancje, które zagrażają twojemu zdrowiu.
„Może on zwiększyć produkcję komórek T, która jest ważnym elementem układu odpornościowego odpowiedzialnym za zwalczanie infekcji” – powiedział Harrison. „Niski poziom w organizmie jest związany ze zmniejszoną funkcją komórek T, co wyjaśnia, dlaczego osoby z niedoborem cynku są bardziej podatne na choroby”.
3. Jest ważnym składnikiem odżywczym dla twojej skóry.
Cynk ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc osobom z trądzikiem, trądzikiem różowatym, łuszczycą, egzemą i naprawą ran.
„Wśród mnóstwa ról, ten minerał pomaga również w naprawie ran i naprawie tkanek” – powiedział Harrison. „Ludzie z wrzodami skóry i niskim poziomem tego minerału mogą skorzystać z jego suplementów”.
4. Uzdrawia twoje jelita.
Tak długo, jak nie przesadzisz z suplementacją, cynk jest znany jako kojący minerał dla układu pokarmowego. Pomaga naprawić komórki, które linie twojego przewodu jelitowego, utrzymując je w silnej i tip-top formie, aby mogły prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze.
5. Może pomóc w zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem.
Cynk jest ważny również dla zdrowia oczu. Naturalnie występuje w dużych ilościach w Twojej plamce żółtej, części siatkówki, i pomaga witaminie A produkować melaninę, pigment, który chroni Twoje oczy.
Ale może również pomóc w zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem, głównej przyczyny poważnej, trwałej utraty wzroku u osób powyżej 60 roku życia. Chociaż nie jest to rozstrzygające, badania sugerują, że suplementacja może spowolnić lub ewentualnie zapobiec uszkodzeniom komórkowym siatkówki spowodowanym przez zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.