Dorsz bałtycki uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych gatunków ryby, który można złowić w wodach Morza Bałtyckiego. Jakie są cechy charakterystyczne dorsza – jaką wielkość osiąga, jak smakuje oraz w jaki sposób go przygotowywać, o tym w dzisiejszym artykule.
Dorsz bałtycki – jak wygląda ten gatunek?
Wielkość dorsza waha się od 30, do nawet 90 centymetrów, a jego ciało pokryte jest okrągłymi łuskami, które silnie przylegają do skóry. Budowa tej ryby jest owalna i lekko podłużna, a cechą charakterystyczną jest fakt, że głowa dorsza jest znacznie większa od reszty korpusu. Oprócz tego dorsza łatwo można rozpoznać poprzez to, że posiada on niezwykle silne i duże uzębienie. Jeśli chodzi o kwestie kolorystyczne to bałtycka odmiana dorsza charakteryzuje się tym, że posiada biały brzuch, jasne boki oraz grzbiet o ciemnej barwie.
W jakich wodach bytuje dorsz bałtycki?
Dorsz bałtycki występuje praktycznie na obszarze całego Morza Bałtyckiego, chociaż preferuje on silnie zasolone wody. Z racji tego faktu w niektórych miejscach z powodu stosunkowo niskiego zasolenia ryba ta nie występuje. To, w jakim miejscu można spotkać dorsza różni się też od jego wieku, ponieważ młode osobniki preferują wody niskie i przybrzeżne, które opuszczają dopiero, gdy osiągną etap dorosłości. W takiej sytuacji przemieszczają się na otwarte i głębokie wody.
Czym żywi się dorsz bałtycki?
Rybę tę zaliczamy do grupy osobników drapieżnych, dlatego też pożywia się ona innymi rybami oraz owocami morza. Ciekawym jest fakt, że wśród dorszy występuje niekiedy zjawisko pożerania własnego gatunku, kiedy to dorosłe osobniki zjadają młodszych przedstawicieli.
Charakterystyka mięsa dorsza bałtyckiego
Mięso tej ryby charakteryzuje się niezwykle łagodnym smakiem oraz niesamowitą soczystością. Dodatkowym atutem dorsza jest to, że nie posiada on wielu ości, co znacznie ułatwia proces jego spożywania. Po obróbce termicznej ości wręcz same odchodzą od mięsa, co sprawia, że nie istnieje ryzyko zadławienia się, zatem jest to ryba idealna nawet dla dzieci.
Jak przygotowywać dorsza bałtyckiego?
Ze względu na swoje naprawdę delikatne i łagodne mięso, dorsz nie lubi długotrwałej obróbki termicznej. Zbyt długie smażenie, pieczenie lub wędzenie może sprawić, że pozbędziemy się tego, co w tej rybie najlepsze, czyli właśnie jego soczystości. Warto również zadbać o dobór odpowiednich dodatków, które nie przyćmią delikatności dorsza i pozwolą wybić się oryginalnemu smakowi na pierwszy plan.
Dorsz jest naprawdę pyszną i bogatą w różne wartości odżywcze rybą, którą niezwłocznie należy włączyć do swojej codziennej diety. Łagodny smak i brak ości sprawią, że nawet dla dzieci ryba ta okazać się może pyszna i same będą chciały zajadać ją częściej.