Często można usłyszeć powiedzenie, że świeże ryby są bardzo, ale to bardzo zdrowe. Wiele populacji, np. Eskimosi, od wielu już lat żywi się wyłącznie produktami rybnymi i dzięki temu posiada mnóstwo siły i cieszy się dobrym zdrowiem. Wszystko dzięki temu, że ryby morskie pełne są kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – poprawiają percepcję oraz wzmacniają układ immunologiczny. W Morzu Bałtyckim, do którego mamy dostęp żyje naprawdę wiele pysznych gatunków ryb, które warto wprowadzić do swojej diety.
#1 Dorsz
Dorsz jest rybą, która cieszy się ogromną popularnością wśród różnych kuchni całego świata. Wszystko dzięki wyjątkowemu smakowi, ale również i właściwościom odżywczym, z których słynie. Dorsz bałtycki zawiera ogromną ilość białka oraz selenu, który pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności. Ponadto zawiera również całe mnóstwo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na prawidłową pracę serca, całego układu pokarmowego oraz dodają skórze blasku.
#2 Flądra
Mięso flądry uważane jest za jedno z najsmaczniejszych wśród wszystkich gatunków ryb bałtyckich. Rybę tę spożywać mogą śmiało osoby przebywające na diecie, ponieważ jest niezwykle chuda i bardzo delikatna w smaku. Często chętnie wybierana przez ludzi, ze względu na fakt, że zawiera stosunkowo niedużą ilość nieprzyjemnych ości. Wybornie smakuje wędzona, smażona na głębokim oleju czy pieczona bez dodatku tłuszczu.
#3 Sola
Sola często wybierana jest przez mamy, które chcą przekonać swoje pociechy do spożywania większej ilości produktów rybnych. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim dlatego, że sola wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem oraz tym, że mięso oddziela się od ości bez najmniejszych problemów.
#4 Łosoś
Szlachetne, różowe mięso, które wręcz rozpływa się w ustach to właśnie łosoś. Uwielbiany przez wiele osób ze względu na swój charakterystyczny smak. Niekwestionowanym atutem jest również fakt, że łosoś jest niezwykle delikatny i nie zawiera wiele ości. Ponadto jest rybą bardzo bogatą w tłuszcze, co sprawia, że jej mięso jest jednym ze zdrowszych i zapewnia uczucie sytości na długo.
#5 Śledź
To ryba, która posiada bardzo bogate grono zwolenników. Idealnie smakuje podawana w sposób wędzony, w oleju, z dodatkami czy też smażona. Mięso śledzia jest dość tłuste oraz posiada charakterystyczny ostry smak, co sprawia, że idealnie sprawdzi się w roli przystawki, ale również obiadu.
Wymienione ryby nie są oczywiście wszystkimi, które występują w bałtyckich wodach. Są one jednak najbardziej popularnymi i najsmaczniejszymi gatunkami, które na pewno warto spróbować.