Żurawina to owoc rosnący na krzaku. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiana jest od setek lat. Dojrzała żurawina jest czerwona i kwaśna, używa się jej w wielu potrawach i napojach, w tym w koktajlach, sosach, galaretkach, dżemach i ciastach. Mogą być spożywane świeże lub suszone jako żurawina lub sos żurawinowy.
- Właściwości żurawiny
- Terapeutyczne zastosowanie żurawiny
- Korzyści płynące z zastosowania żurawiny w profilaktyce zakażeń układu moczowego
- Korzyści z żurawiny dla skóry
- Przeciwwskazania do stosowania żurawiny
- Skutki uboczne stosowania żurawiny
- Środki ostrożności przy stosowaniu żurawiny
- Żurawina błotna
- Na co pomaga żurawina?
- Przepis na sos żurawinowy
Właściwości żurawiny

Żurawina znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Są bogate w przeciwutleniacze i mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom, chorobom serca i udarom. Są również dobrym źródłem witaminy C, która pomaga w zapobieganiu przeziębieniom, grypie i innym infekcjom. Żurawina ma właściwości, dzięki którym idealnie nadaje się do robienia dżemu czy kompotu. Po ugotowaniu wydzielają soki, co czyni je doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Terapeutyczne zastosowanie żurawiny
- Wiele fitochemikaliów jest również obecnych w żurawinie, na przykład beta karoten, flawonoidy, proantocyjanidyny i antocyjany są odpowiedzialne za jej aktywność terapeutyczną.
- Owoce i liście żurawiny były stosowane przy schorzeniach pęcherza moczowego, żołądka i wątroby, cukrzycy, ranach i innych dolegliwościach. Obecnie żurawina stosowana jest przede wszystkim w infekcjach dróg moczowych.
- Niesłodzony sok żurawinowy może być stosowany jako źródło witaminy E i witaminy C.
- Sok z żurawin stosowany jest w profilaktyce zakażeń dróg moczowych, zwłaszcza u kobiet. Proantocyjanidyny znajdujące się w żurawinach mogą zapobiegać przyczepianiu się bakterii wywołujących infekcje do wyściółki pęcherza moczowego.
Korzyści płynące z zastosowania żurawiny w profilaktyce zakażeń układu moczowego

Żurawina jest najbardziej zalecanym pokarmem dla kobiet z nawracającymi infekcjami dróg moczowych (UTI). Przyjmowanie kapsułek z ekstraktem z żurawiny dwa razy dziennie również wykazało obiecujące wyniki w zmniejszaniu częstości występowania UTI.
Korzyści z żurawiny dla skóry
- Żurawiny są bogate w witaminę C.
- Witamina C ma kilka korzyści dla skóry, takich jak stymulowanie syntezy kolagenu i ochrona przed fotouszkodzeniami wywołanymi przez promienie UV.
- Kolagen jest niezbędny dla elastyczności skóry i gojenia się ran.
Witamina E znajdująca się w żurawinie jest silnym przeciwutleniaczem skutecznym w zmniejszaniu uszkodzeń związanych z ekspozycją na promieniowanie UV.
Przeciwwskazania do stosowania żurawiny
Żurawina to spożywany od wieków owoc, który jest jednym z najpopularniejszych owoców w Ameryce Północnej. Jest tradycyjnie stosowany jako pokarm ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające oraz jako tradycyjny lek na infekcje dróg moczowych.
Do przeciwwskazań do stosowania żurawiny należą:
- Alergia
- Niezwykła wrażliwość na substancje zawarte w żywności
- Choroba nerek
Skutki uboczne stosowania żurawiny

Skutki uboczne żurawiny są zwykle łagodne i obejmują problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, biegunka i skurcze brzucha. W rzadkich przypadkach żurawina może powodować kamienie nerkowe, infekcje dróg moczowych lub niewydolność nerek.
Środki ostrożności przy stosowaniu żurawiny
Środki ostrożności u dzieci
Spożycie dużej ilości żurawiny przez dzieci może prowadzić do rozstroju żołądka i biegunki. Osoby z kamicą nerkową w wywiadzie powinny unikać spożywania żurawiny w dużych ilościach.
Środki ostrożności u kobiet w ciąży i karmiących piersią
Sok żurawinowy jest bezpieczny we wszystkich trymestrach ciąży. Żurawina jest bezpieczna w czasie ciąży i nie wykazuje złego wpływu na matkę ani na dziecko. Sok z żurawiny, jak również kapsułki z żurawiną, mogą być przyjmowane w okresie karmienia piersią.
Interakcje z innymi lekami
Pacjenci przyjmujący warfarynę powinni być poinformowani o potencjalnej interakcji pomiędzy warfaryną a spożywaniem żurawiny. Przed spożyciem żurawiny należy poinformować lekarza, jeśli pacjent jest już na lekach rozrzedzających krew, takich jak warfaryna.
Żurawina błotna
Żurawina błotna to rodzaj żurawiny, która jest zbierana z bagien Ameryki Północnej. Nazywa się je również żurawiną bagienną i żurawiną bagienną.
Żurawina błotna jest popularna nie tylko w Ameryce Północnej, ale także w innych częściach świata. Dzieje się tak, ponieważ mają wyjątkowy smak i konsystencję, których nie można znaleźć w żadnym innym rodzaju żurawiny. Żurawina błotna była stosowana jako dodatek do żywności, a także lek na infekcje dróg moczowych, biegunkę, czerwonkę i raka
Na co pomaga żurawina?
Żurawina jest doskonałym źródłem witaminy C i dobrym źródłem błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Sok żurawinowy jest szeroko stosowany w kuchni, a także w medycynie do leczenia infekcji dróg moczowych, kamieni nerkowych i dny moczanowej.
Przepis na sos żurawinowy

Ten zdrowy przepis na sos żurawinowy to pyszny, naturalnie słodzony sposób na wprowadzenie tego podstawowego dania z okazji Święta Dziękczynienia na Twój rodzinny stół.
Czas przygotowania
5 minut
Czas działania
25 minut
Czas trwania
30 minut
Porcje
2 łyżeczki
Składniki
- 350g żurawiny
- 2 jabłka Gala (obrane, wydrążone i pokrojone w małą kostkę)
- ¼ szklanki wody
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta mielonych goździków
- ¼ szklanki czystego syropu klonowego
Instrukcje
- Aby przygotować sos żurawinowy, dodajemy żurawinę, pokrojone w kostkę jabłka, wodę, gałkę muszkatołową i goździki do średniego rondla. Gotuj przez 10-15 minut, aż żurawiny pękną, a jabłka zaczną mięknąć.
- Dodaj syrop klonowy i kontynuuj gotowanie, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zgęstnieje, 10-15 minut.
- Spróbować i dodać dodatkowy syrop klonowy, aby osłodzić, jeśli jest to konieczne.
Uwagi
Jeśli lubisz gładki sos, przetrzyj mieszankę za pomocą blendera lub przełóż ją do miksera i przetrzyj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wróć do rondla i gotuj na średnio-niskim ogniu, aż osiągniesz pożądaną grubość.