Co tak naprawdę oznacza wyrażenie „eko-produkt”? Coraz częściej jako zamiennik używane są również wyrażenia „zielony”, „przyjazny dla środowiska”. W ostatnich latach coraz więcej osób przywiązuje uwagę do tego, aby produkty spożywcze, a także codziennego użytku było opatrzone znakiem – Eko.
Czym jest produkt ekologiczny?
Produkt przyjazny dla środowiska powstaje z naturalnych surowców przy użyciu nowoczesnej technologii, która zapewnia minimalne wnikanie innych substancji do produktu. Nie zawiera sztucznych dodatków i jest uzyskiwany bez użycia nawozów mineralnych, pestycydów. Europejskie standardy obejmują kilka zakazów:
• Stosowania sztucznie wytworzonych nawozów chemicznych.
• Stosowania technologii modyfikacji genetycznych.
• Stymulatorów wzrostu i tuczu.
• Antybiotyków i leków hormonalnych.
Najczęściej produkty ekologiczne to:
• Kawa, herbata, owoce i warzywa, zarówno świeże, jak i przetworzone.
• Niektóre przyprawy, suszone owoce i orzechy.
• Produkty sezonowe: świeże owoce i warzywa.
• Przyjazne dla środowiska zamienniki tradycyjnych produktów: pieczywo, nabiał i produkty mięsne, ekologiczne napoje i wina itp.
• Produkty przyjazne dla środowiska dla dzieci (żywność dla niemowląt, płatki zbożowe itp.).
• Przyjazne dla środowiska ubrania i kosmetyki.
Czym produkty przyjazne środowisku różnią się od zwykłych?
Produkty ekologiczne pochodzenia roślinnego są uprawiane w tradycyjny sposób. Nawozy organiczne pochodzenia naturalnego są znacznie korzystniejsze dla gleby niż nawozy nieorganiczne czy chemiczne, ponieważ mogą pozytywnie wpływać na jej strukturę. A poza tym uprawiane na nich rośliny nie zawierają szkodliwych chemikaliów, dzięki czemu nie mają negatywnego wpływu na organizm człowieka.
Kategoria żywności ekologicznej obejmuje również te produkty spożywcze, które zostały uzyskane przy użyciu nowoczesnych technologii z wysokiej jakości naturalnych surowców. Są jednak pozbawione dodatków chemicznych.
Oznacza to, że jeśli mówimy o żywności pochodzenia zwierzęcego, to należy ją pozyskiwać ze zwierząt karmionych wyłącznie sianem, trawą i zbożami uprawianymi na czystych obszarach bez użycia nawozów chemicznych lub środków do zwalczania szkodników. Receptura takiej żywności powinna być wolna od syntetycznych konserwantów, organizmów modyfikowanych genetycznie, sztucznych wzmacniaczy smaku i aromatów. Surowce używane do produkcji produktów ekologicznych uprawiane są bez pestycydów, antybiotyków, hormonów, pestycydów, nawozów sztucznych. Dlatego taka żywność jest całkowicie bezpieczna dla ludzi.
Dlaczego warto wybrać produkty ekologiczne?|
Ekologiczne produkty mają wiele zalet. W przypadku warzyw i owoców jest to zwiększona zawartość witamin. Jest ich tu o 50% więcej niż przemysłowo sadzonych i zbieranych owocach. Owoce i warzywa uprawiane na nawozach organicznych są soczyste i apetyczne. Ich smak pozbawiony jest chemicznych zanieczyszczeń. Można je jeść bez wcześniejszego obierania, co oznacza, że otrzymujesz więcej składników odżywczych. Większość produktów ekologicznych nadaje się nawet dla niemowląt. Kobiety w ciąży, które spożywają żywność ekologiczną, mogą być pewne, że w jej tkankach i narządach nie będą gromadzić się chemikalia, które później zaszkodzą jej nienarodzonemu dziecku.
Smaczniejsza i zdrowsza jest również żywność pochodzenia zwierzęcego. Zwierzęta i ptaki nie są karmione hormonami wzrostu, chemikaliami chroniącymi przed pasożytami, nie otrzymują antybiotyków i nie otrzymują pokarmu niskiej jakości.
Inne produkty ekologiczne
Produkty ekologiczne, to nie tylko żywność. Na przykład bawełna organiczna jest przyjazna dla skóry, naturalna, jej włókna nie zawierają GMO i wymaga mniej wody do produkcji niż zwykła bawełna. Ponadto nie ma potrzeby stosowania przy jej produkcji środków chemicznych, m.in. nawozów i pestycydów. To z kolei sprawia, że gleba jest czysta, żyzna i ma odpowiedni poziom nawilżenia. Odpady z produkcji odzieży z bawełny organicznej również mogą zostać poddane recyklingowi – np. odpadki z produkcji tekstyliów można przetworzyć na nową przędzę i wykorzystać do produkcji torebek. Z takiego materiału powstają koszulki, bluzy, torebki.
W ostatnich latach bambus stał się jednym z najpopularniejszych materiałów w tworzeniu produktów ekologicznych.
Bambus jest jedną z najszybciej rosnących roślin na świecie? W ciągu dnia może urosnąć do 910 mm. Bambus to bardzo elastyczny i trwały materiał, który znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach, np. w budownictwie. Bambus ma też charakter antybakteryjny, co sprawia, że wykorzystuje się go w produkcji ekologicznych szczoteczek do zębów, grzebieni czy innych kosmetyków. Włókno bambusowe wykorzystuje się również do produkcji pieluszek i odzieży.