Chlebek bananowy od momentu pandemii stał się jeszcze bardziej popularny niż był. Jest on pyszną alternatywą dla zwykłego ciasta. Nie dość, że zdrowy to jeszcze smakowity! Czego chcieć więcej?
Banany są bogate w witaminę B6 odpowiedzialną za produkcję krwi, mają też duże ilości witaminy C i manganu. Mogą chronić żołądek przed wrzodami lub leczyć już istniejące. Mają również wiele wspaniałych właściwości dla skóry i włosów. Można je stosować w leczeniu okropnych problemów, takich jak łuszczyca i trądzik.
Ten przepis jest idealny na śniadanie lub deser i pokochają go nawet osoby, które jedzą wszystko, na co mają ochotę.
Przepis na chlebek bananowy:
Składniki:
- ¼ filiżanki oleju kokosowego
- 2/3 szklanki organicznego cukru kokosowego
- 2 organiczne jajka bezklatkowe lub 3 łyżki nasion chia namoczonych w ¼ szklanki wody
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 ½ łyżki mielonych nasion lnu
- 2 filiżanki brązowej mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej bez pszenicy
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 duże przetarte banany
- ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- W dużej misce ubij olej i cukier na kremową masę, dodaj jajka po jednym lub nasiona chia wszystkie naraz.
- Wymieszaj jogurt, wodę i wanilię, dobrze mieszając.
- W oddzielnej misce połączyć suche składniki i dodać do kremu w dwóch oddzielnych częściach.
- Wymieszaj banany i orzechy, a następnie przełóż masę do dwóch lub trzech natłuszczonych foremek.
- Piec przez 50-55 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
- Ostudź całkowicie i zajadaj się ciastem!
Smacznego!