Gliceryt jest naturalnym słodzikiem i substytutem cukru, używanym od XIX wieku. Pierwotnie był używany jako alternatywa dla cukru w czasach wojny lub trudności gospodarczych, kiedy cukier był drogi lub trudny do zdobycia, ale teraz stał się bardziej popularny jako zdrowa alternatywa dla żywności i napojów o wysokiej zawartości cukru.
Właściwości glicerytu
Gliceryt to płynna forma gliceryny. Ma te same właściwości co gliceryna.
- Gliceryty są często stosowane w ziołolecznictwie, aby leki były smaczniejsze.
- Gliceryty mogą być stosowane jako produkty do pielęgnacji skóry.
- Gliceryty mogą być używane jako środek przeczyszczający.
Lecznicze właściwości glicerytu
Jednym z głównych składników glicerytu jest gliceryna. Stwierdzono, że ten naturalny tłuszcz ma szereg korzyści medycznych, takich jak nawilżanie i łagodzenie suchej skóry, łagodzenie podrażnionej skóry, a nawet przyspieszanie wzrostu włosów. Gliceryt stosowany jest od wieków jako skuteczny naturalny środek na wiele dolegliwości. Może być stosowany do łagodzenia bólu gardła, leczenia ran i łagodzenia bólu mięśni.
Jako ogólny środek przeciwbólowy płynny gliceryt można rozcieńczyć wodą i wypić jako herbatę lub zmieszać z miodem, aby nałożyć go bezpośrednio na dotknięty obszar. W ajurwedzie „wyjący wąż” (Hieracium pilosella) stosowany jest w leczeniu wielu dolegliwości, w tym uśmierzania bólu.
Gliceryt — przeciwwskazania
Gliceryt to rodzaj ekstraktu ziołowego, który jest wytwarzany przez zmieszanie suszonego zioła z płynem wodnym lub alkoholowym. Nie należy go mylić z gliceryną, która jest związkiem chemicznym i ma różne przeciwwskazania.
Najczęstszym zastosowaniem glicerytu jest leczenie zaparć i biegunek. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania, które należy wziąć pod uwagę przed użyciem go do tych celów:
- Osoby z lamblią lub innymi chorobami jelit
- Osoby, które przeszły operację lub mają wysokie ryzyko operacji (zwłaszcza operacji brzucha)
- Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży i osoby po poronieniu
- Pacjenci z chorobami serca, nerek, cukrzycą
Jak zrobić gliceryt?
Potrzebne materiały
- Szklany słoik o wielkości 500 ml lub większy
- Wrząca woda
- Gliceryna roślinna klasy spożywczej
- Wybrane suszone zioła
Co robić?
- Wypełnij słoik w 1/3 do 1/2 pełny suszonymi ziołami. Wypełnienie do połowy sprawi, że nalewka będzie mocniejsza. Nie pakuj w dół.
- Zalej wrzącą wodą, aby tylko zwilżyć wszystkie zioła (ten krok jest opcjonalny, ale pomaga wyciągnąć korzystne właściwości ziół).
- Resztę słoika (lub cały słoik, jeśli nie używamy również gorącej wody) wypełnij gliceryną i wymieszaj czystą łyżką. UWAGA: Gliceryna powinna stanowić więcej niż połowę mieszaniny, aby odpowiednio zakonserwować nalewkę.
- Nałożyć pokrywkę na słoik. Pozostawić w słoju 6-8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając. Odcedzić zioła z nalewki i przechowywać w chłodnym, suchym, miejscu.
Opcjonalny etap podgrzewania
- Umieść ściereczkę do prania lub silikonową matę do pieczenia (aby słoik nie pękł) w dolnej części wolnowaru z ustawieniem „trzymaj ciepło” lub bardzo niskim. Napełnij garnek wodą, aby pokryć 3/4 słoika (nie przykrywaj pokrywki!) i włącz najniższe ustawienie.
- Przechowuj w wolnowarze/kuchence przez co najmniej 1 dzień na tym ustawieniu, dodając wodę w razie potrzeby (ja robiłam do dwóch dni).
- Pozostawić do ostygnięcia, przecedzić i używać jak zwykłej nalewki.
Uwaga: Nalewki glicerynowe są słodsze niż inne.
Rodzaje nalewek glicerynowych
Każdy rodzaj nalewki może być wykonane jako Glycerite, choć niektóre działają lepiej niż inne. Ponieważ gliceryna nie jest tak silna metoda ekstrakcji, nie jest zalecana dla kory, korzeni i innych twardych części rośliny i są bardziej korzystne dla kwiatów i liści. Te podstawowe nalewki mogą być dostosowane do bycia nalewkami glicerynowymi:
- Nalewka rumiankowa (Chamomile Tincture)
- Nalewka multiwitaminowa
- Nalewka na trawienie
- Nalewka na sen
Gliceryt z mniszka lekarskiego
Gliceryna to naturalna substancja, która powstaje w ludzkim ciele. Występuje również w niektórych produktach spożywczych i roślinach. Gliceryna jest używana jako słodzik oraz w wielu innych produktach, takich jak kosmetyki, pasta do zębów i syrop na kaszel.
Gliceryna z mniszka lekarskiego jest stosowana od wieków w celu łagodzenia suchości i swędzenia skóry. Gliceryt mniszka lekarskiego można uzyskać mocząc liście mniszka w wodzie, a następnie gotując je, aż woda stanie się brązowożółta i zgęstnieje jak miód. Ciecz pozostała po tym procesie może być butelkowana do wykorzystania w przyszłości.