Za oknem coraz słoneczniej co oznacza, że wielkimi krokami zbliża się sezon spotkań na świeżym powietrzu. W dalszej części artykułu dowiesz się jak zorganizować takowe imprezy, przestrzegając redukcji odpadów.
Czy piknik może być bio-friendly?
Niestety, pikniki mogą być dość marnotrawne, jeśli wcześniej nie poświęci się im trochę uwagi i wysiłku. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci zorganizować piknik lub grilla z zerową ilością odpadów, abyś mógł cieszyć się spotkaniem i jednocześnie dbać o naszą planetę.
Planuj z wyprzedzeniem!
Planowanie z wyprzedzeniem to najprostszy sposób na uniknięcie niepotrzebnego marnowania żywności. To także prosty sposób na osiągnięcie całkowitego zerowego poziomu odpadów podczas letniego pikniku lub grilla w ogrodzie. Zrób plan posiłków. Ustal, kto przyjdzie, co przygotujesz, czy chcesz przygotować jedzenie na grillu, co każdy lubi jeść itd.
Wybieraj produkty organiczne i świeże zamiast paczkowanych
Zamiast kupować paczkowane produkty na rodzinne spotkanie lub grilla, wybierz organiczne owoce i warzywa, takie jak te, które można znaleźć na lokalnym targu rolnym. To samo w sobie pomoże wyeliminować plastikowe opakowania. I wierzcie lub nie, ale jeśli wcześniej odrobicie trochę pracy domowej, powinniście być w stanie kupić mięso w lokalnym sklepie spożywczym, używając ekologicznych pojemników. Tak, to prawda. Zapoznaj się z tym przewodnikiem po zakupach spożywczych bez odpadów.
Zrób własne dekoracje
Wiele dekoracji, które kupujesz w sklepie, nie jest przeznaczonych do wielokrotnego użytku. Często są one przeznaczone do jednorazowego użytku. To marnotrawstwo. Zamiast kupować dekoracje, warto pomyśleć o zrobieniu własnych. Można wykonać samodzielnie sznur flag z proporczyków, wykorzystując własne materiały (np. używany obrus, koszulki, ręczniki i inne). Możesz nawet postawić na wszystkich stołach doniczki z miętą lub cytronelą, aby dodać trochę koloru, a także zapewnić przyjemny zapach i naturalny środek odstraszający owady.
Używaj naczyń i sztućców wielokrotnego użytku
Naczynia i sztućce wielokrotnego użytku to oczywista oczywistość, jeśli chodzi o przyjęcie w stylu zero odpadów. Nie kupuj plastikowych naczyń ani jednorazowych kubków na piknik czy grilla. Tak, może to oznaczać, że będziesz musiał nosić ze sobą więcej lub zabrać do domu więcej niż w przeszłości, ale jest to o wiele lepsze dla środowiska.
Jeśli nie jesteś przekonany do przynoszenia naczyń, filiżanek i sztućców z domu, zastanów się nad kompostowanymi naczyniami, kubkami i sztućcami. Następnie poproś gości, aby po skończonym posiłku wrzucili zużyte naczynia do kompostu. To świetna zabawa, która pomaga edukować innych na temat korzyści płynących z produktów nadających się do kompostowania. Inną fajną opcją są jadalne kubki, talerze i sztućce.
Zorganizuj imprezę BYO (Bring Your Own)
Jeśli naprawdę chcesz wykazać się kreatywnością i zachować zero odpadów, zorganizuj imprezę BYO (bring your own). Goście mogą przynieść nie tylko własne dania, ale także kubki, talerze, sztućce, serwetki, krzesła, dekoracje i wiele innych. Możliwości są nieograniczone. Najważniejsze jest, aby przynieść własne jedzenie w pojemniku wielokrotnego użytku, aby można je było zabrać ze sobą do domu. Upewnij się też, że wszystko inne, co przyniesiesz, jest wielokrotnego użytku, nadaje się do recyklingu lub kompostowania.
Na tego typu spotkaniach dzielimy się jedzeniem, ale nie dzielimy się talerzami, kubkami czy przyborami kuchennymi. Każdy korzysta z tego, co przyniósł, i przynosi to potem do domu.
Oczywiście, jeśli nie czujesz się jeszcze komfortowo z dzieleniem się jedzeniem i napojami, tego lata możesz zorganizować zdrowe, bezpieczne spotkanie na podwórku, na które każdy przyniesie (i skonsumuje) swoje własne jedzenie.
Mądrze wykorzystuj resztki
Jak już wspomnieliśmy, jeśli masz jakieś resztki jedzenia z pikniku lub grilla na podwórku, podejdź do tego mądrze. Nie wyrzucaj jedzenia. Sprawdź, czy goście chcieliby zabrać jego część do domu. Możesz odesłać ich do domu z resztkami, które przynieśli. Oczywiście, jeśli smakowało im inne danie, mogą je zabrać. Możesz też wykazać się kreatywnością i wykorzystać resztki następnego dnia. Świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek mogą być miseczki proteinowe i sałatki.
Podsumowanie
Wiosenno-letnie spotkania ze znajomymi to idealna okazja, by przetestować siebie i bliskie nam osoby jak bardzo dbamy o środowisko. Gospodaruj mądrze!
artykuł zaczerpnięty ze strony biofriendlyplanet.com