Dynia to członek rodziny Cucurbitaceae. Nazywana jest również dynią zimową, ponieważ dojrzewa i owocuje w miesiącach zimowych. Dynie są w dużej mierze uprawiane w Ameryce Północnej, ale w południowej Europie były uprawiane co najmniej od średniowiecza.
Właściwości dyni

Dynia to rodzaj dyni, która jest pomarańczowa i ma twardą zewnętrzną skórkę. Jest powszechnie stosowany w kuchni i można go znaleźć w wielu przepisach. Dynia ma właściwości korzystne dla zdrowia. Zawiera przeciwutleniacze, karotenoidy i witaminę A, które są ważne dla układu odpornościowego. Dynia zawiera również fosfor, który wspomaga zdrowie kości i wchłanianie wapnia. Nasiona są również jadalne i można je jeść na surowo lub prażone jak orzechy.
Przeciwwskazania do spożywania dyni
Dynia może powodować pewne skutki uboczne, takie jak biegunka, nudności, wymioty lub ból brzucha. Jeśli te objawy utrzymują się lub nasilają, najlepiej przestać jeść dynię i skonsultować się z lekarzem. Dynia może również wywoływać reakcję alergiczną u osób z alergią na inne pokarmy, takie jak migdały, orzechy włoskie, truskawki lub jajka.
Dynia dla niemowlaka – właściwości

Dynia to warzywo, które można spożywać na każdym etapie rozwoju. Jest popularnym jesiennym przysmakiem i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dynia, znana również jako dynia, jest najczęściej uprawianym warzywem w Ameryce Północnej. Istnieje od XVI wieku, kiedy został sprowadzony do Europy przez rdzennych Amerykanów. Danie dziecku dyni jest bezpieczne, gdy tylko zacznie jeść pokarmy stałe.
Dynia może być włączona do diety niemowlaka już od 6. miesiąca życia. Jest to źródło wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, a także błonnik, który jest ważny dla prawidłowej funkcji układu pokarmowego.
Musimy także pamiętać, że dynia powinna być odpowiednio przygotowana przed podaniem niemowlakowi. Dynię należy umyć i obrać, a następnie pokroić na małe kawałki lub zmiksować na puree. Trzeba też zwrócić uwagę czy dziecko nie jet uczulone na dynię.
Czy można jeść dynię na surowo?
Dynia to rodzaj dyni, która jest zwykle spożywana po ugotowaniu. Ale niektórzy ludzie lubią jeść na surowo. Ale zanim spróbujesz, upewnij się, że wiesz, co robisz.
Czy możesz jeść dynię na surowo? Tak, surową dynię można jeść w niewielkich ilościach. Nie powinno się spożywać więcej niż 3-4 szklanki surowej dyni dziennie. Zaleca się najpierw ugotować dynię, a następnie zjeść ją z innymi pokarmami, takimi jak chleb lub płatki zbożowe, które są bogate w błonnik.
Niektórzy uważają, że jedzenie surowej dyni może powodować problemy, takie jak biegunka i skurcze żołądka, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego do krwiobiegu.
Dynia a ciąża
W ciąży można jeść dynię i nie jest ona szkodliwa dla płodu. Jednak kobiety w ciąży powinny unikać spożywania zbyt dużej ilości dyni ze względu na wysoką zawartość cukru i wilgoci. Dynia ma wysoką zawartość cukru i wilgoci, ale nie jest szkodliwa dla płodu. Ten owoc można jeść w czasie ciąży, o ile kobiety w ciąży unikają jedzenia zbyt dużej ilości dyni.
Po czym wiadomo, że dynia jest dojrzała?
Kolor dyni powinien być ciemnopomarańczowy lub brązowo-pomarańczowy, bez zielonych plam lub łat jaśniejszych niż reszta skóry. Skóra powinna być gładka, jędrna, ale nie za twarda i lekko lepka w dotyku. Jeśli są jakieś zielone plamy, powinny być małe i blisko siebie; jeśli są większe lub bardziej rozłożone, prawdopodobnie masz na rękach zgniłą dynię!
Jak zrobić Puree z Dyni?

Krok 1:
Po umyciu dyń, pokrój je na szorstkie ćwiartki. Moją ulubioną metodą jest cięcie w dół, od góry do dołu, pozostawiając kwadrat wokół łodygi. Kawałki nie są całkiem równe, ale łatwo jest ciąć w ten sposób, a większość odpadów jest w środku. To jest mniej czerpania dla Ciebie!
Z pozostałych kawałków wydłub wnętrze i odłóż na bok. Możesz również poświęcić ten czas na oddzielenie nasion od reszty miąższu (twoje ręce są już oślizgłe i lepkie, więc to dobry moment, aby to zrobić), lub możesz poczekać i zrobić to pod koniec projektu. (Kiedy już skończysz, upewnij się, że umyłeś, przyprawiłeś i upiekłeś swoje nasiona. Stanowią one wspaniałą przekąskę)!
Bądź przygotowany, że jest to dość czasochłonny, niechlujny proces. Upewnij się, że często płuczesz ręce, ponieważ śliskie dłonie i duże noże nie stanowią szczęśliwej kombinacji.
Krok 2:
Po zakończeniu czyszczenia i ćwiartowania dyń, nadszedł czas, aby umieścić je na arkuszach z ciasteczkami. Będą kapać podczas gotowania, więc to chroni dno twojego piekarnika. Umieść je w piekarniku i piecz je w 180° przez 45 minut lub tak.
Krok 3:
Gdy Twoje dynie skończą się piec, oddziel miąższ od skórki. Włóż miąższ do robota kuchennego lub blendera i przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji. W zależności od tego, jak wiele dynie są puree, to może zająć kilka partii.
Krok 4:
Przygotuj do zamrożenia. Możesz użyć plastikowych torebek do zamrażania, ale najbezpieczniejszą metodą będzie użycie szklanych słoików lub innych szklanych pojemników do zamrażania. Zdecyduj z wyprzedzeniem, jak dużo będzie umieścić w każdym pojemniku. Polecam jedną filiżankę na pojemnik, ale powinieneś użyć tego, co bezpiecznie zmieści się w twoim pojemniku i/lub tego, co przewidujesz jako ilość, której będziesz najczęściej potrzebował.
Uwaga przy zamrażaniu w szklanych słoikach: Użyj słoików do konserw, a nie szklanych słoików z recyklingu. Słoiki są grubsze i mniej prawdopodobne, że pękną, gdy jedzenie rozszerzy się podczas zamrażania. Aby jeszcze bardziej zapobiec pękaniu, zostaw miejsce na głowę w słoikach, aby jedzenie miało miejsce na rozszerzenie się w górę.