Pisaliśmy już o kompostowaniu (więcej o tym po kliknięciu tutaj 😊), podczas którego możemy, a wręcz musimy użyć resztek z naszej kuchni. Jednak co dzieje się z odpadami żywnościowymi, kiedy nie lądują w kompostowniku?
Czy odpady żywnościowe ulegają biodegradacji na składowisku?
Po pierwsze, warto zrozumieć, jak działają składowiska odpadów. Nowoczesne składowiska to ogromne podziemne magazyny, w których na zawsze składujemy sprasowane śmieci. Odpady są zagęszczane i składowane bez dostępu powietrza i tlenu (środowisko beztlenowe). Gdy materiały organiczne ulegają rozkładowi w środowisku beztlenowym, wytwarza się metan. Metan w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, bardziej niż CO2!
Należy również pamiętać, że wysypiska śmieci nie są nieskończone. Istnieje ograniczona ilość miejsca, które możemy wypełnić śmieciami, zanim będziemy musieli zamknąć wysypisko i zbudować nowe. Szacuje się, że 40% odpadów trafiających na wysypiska to odpady organiczne, więc moglibyśmy zaoszczędzić sporo miejsca i sporo emisji!

Czy powinniśmy kompostować nasze odpady spożywcze by zmniejszyć ilość wysypisk?
Prosta odpowiedź: TAK. Bez względu na to, czy kompostujemy odpady spożywcze w domu, czy w kompostowni przemysłowej udostępnionej przez miasto lub gminę, znacznie ograniczamy emisję gazów cieplarnianych. Dzięki kompostowaniu eliminujemy emisję metanu. Ponadto na koniec cyklu otrzymasz darmowy nawóz dla swoich roślin, dzięki któremu będą one zdrowe i pięknie wyglądały!
Jak kompostować w domu?
Często słyszymy pytanie, jakie jest najlepsze rozwiązanie dla kompostowania w domu. Pisaliśmy już o domowych sposobach stworzenia kompostownika! Istnieje wiele technik, ale jeśli mieszkasz w mieszkaniu, apartamencie lub domu bez ogrodu, w którym mógłbyś zrobić swoją pryzmę kompostową, polecamy także wypróbowanie metody Bokashi.
Co to jest kompostowanie Bokashi?
Kompostowanie Bokashi to proces fermentacji, który przekształca wszystkie odpady żywnościowe w kompost w ciągu zaledwie 4 do 6 tygodni. Jest on bardziej wydajny niż tradycyjna „podwórkowa” pryzma kompostowa i można w nim kompostować WSZYSTKIE resztki żywności, w tym gotowane jedzenie, mięso, ziarna itp. A co najlepsze? Możesz to robić w domu, w swojej kuchni, niezależnie od tego, czy mieszkasz w domu, czy w mieszkaniu.
Na koniec wrzuć kompost bezpośrednio do ogrodu lub doniczek. Kompost Bokashi jest pełen przyjaznych ogrodowi mikrobów, które są niezbędne dla zdrowej i wydajnej gleby. Twoje rośliny go pokochają!
Podsumowanie
Jak widać wszystko prowadzi do kompostowania! Jest to ogromne ułatwienie i ogromna pomoc dla naszego środowiska przyrodniczego, które z pewnością kiedyś nam się odwdzięczy!
artykuł zaczerpnięty ze strony easyecotips.com