Wiele z nas zastanawia się co zrobić z resztkami jedzenia, które zostają nam po zjedzeniu owoców czy obieraniu jajek. Przychodzimy z prostym rozwiązaniem – kompost! Dzięki niemu zredukujesz odpady do minimum a to będzie miało duży wpływ na środowisko.
Czym jest kompost?

Kompost to nic innego jak nawóz organiczny. Do jego produkcji używa się m.in resztek owoców i warzyw, liści, fusów od herbaty czy odpadów zwierzęcych. Zawiera on wiele ważnych dla gleby składników odżywczych. Powstaje on w procesie kompostowania, gdy nasze odpady rozkładają się w obecności wielu mikroorganizmów oraz tlenu. Jego okres dojrzewania trwa od kilku do nawet kilkunastu miesięcy. Dzięki niemu jesteśmy w stanie zredukować zanieczyszczenie gleby oraz wód.
Zastosowanie
Kompost w większości przypadków stosuje się do nawożenia ogrodowych roślin czy drzew lub może być głównym produktem ściółkowania gleby pod naszymi uprawami. Kompost także bardzo pozytywnie wpływa na glebę a to pozwala na zdrowy i owocny wzrost roślin. Dzieje się tak dzięki zawartym w nim azocie, fosforze i potasie. Jego regularne stosowanie pomoże naszej glebie stać się bardziej żyzną.
Kompostowanie w pryzmie
Jest to najprostsza oraz najtańsza metoda kompostowania, bowiem nie potrzeba do niego zakupu specjalnego kompostownika. Z pewnością zaoszczędzi nam to trochę wydatków. Mimo tych plusów znajdą się także minusy. Jeśli zależy wam na szybkim zastosowaniu swojego domowego kompostu to ta metoda nie jest dla was, ponieważ jego dojrzewanie trwa aż półtora roku. Wygląd także nie jest zbytnio atrakcyjny, więc jest to duże NIE dla małych, przydomowych ogródków.
Zacznijmy od początku. Do zastosowania naszej pryzmy najlepiej wybrać miejsce dość chronione od wiatru oraz zacienione, by kompost się nie wysuszył. Najlepiej tworzyć go w okresie, gdy temperatura powietrza jest dodatnia (od wiosny aż do późnej jesieni). Kiedy nasze „domowe” składniki są już gotowe, dodajemy do nich nawozy mineralne i organiczne oraz ziemię. Najlepiej robić to w proporcji odpowiednio 70/80%-10/20%- 10%. Dzięki temu stanie się on bardziej wartościowy.
Kiedy składniki mamy gotowe przechodzimy do ułożenia warstw kompostu. Na dno dajemy około 20 cm gałęzi i patyków, by powstała nam podstawa. Następnie musimy stworzyć warstwę która pochłonie nam spłukiwane w trakcie podlewania składniki mineralne. Najczęściej stosuje się do tego ziemię ogrodową lub torf. Możemy także zastosować zeszłoroczny kompost, który wspomoże nam dojrzewanie tegorocznego. Nie jest to jednak wymagany krok.

Kolejna warstwa to warstwa naszych składników, którą należy przełożyć ziemią lub rozkruszoną gliną. Należy jednak uważać, by nasz kompost nie przekroczył 1,5 metra. Pryzmę okrywamy ziemią/torfem a w środku tworzymy wgłębienie. Pomoże to wodom opadowym, które nie będą wpływały do naszej pryzmy.
Aby kompost w pryzmie dobrze dojrzewał potrzebne jest by przerabiać go raz na dwa miesiące. Brzmi dość trudno jednak jest to po prostu przełożenie dolnej warstwy na samą górę. Podczas tej czynności przyjrzyj się zapachowi – jeśli jest niekorzystny (czuć amoniak) to jest to dla nas czerwona lampka. Oznacza to, że w kompoście jest zbyt duża ilość azotu. Jeśli czujemy zapach zgniłych jaj to znak, że nasz kompost potrzebuje więcej wilgoci.
Kompostowanie w kompostowniku
Oczywiście kompostownik to totalnie przeciwieństwo pryzmy – większa estetyka oraz szybszy czas dojrzewania kompostu o wiele bardziej zachęca do wybrania właśnie tej metody. Kompostownik pozwala na uporządkowanie kompostu oraz chroni go przed wyschnięciem oraz przed wiatrem.
Z kompostownikiem jest jednak trochę więcej. Potrzebna jest bowiem przewiewność warstw kompostu, łatwa możliwość nawadniania go a co się z tym wiąże możliwość odprowadzenia nadmiaru wilgoci. Musimy mieć także możliwość przerobienia kompostu, więc na te aspekty musimy zwrócić szczególną uwagę przy budowie kompostownika. Gotowy kompostownik wykonany z tworzyw sztucznych można także kupić. Dzięki niemu mamy dobrą izolację materiału, co pozwala nam kompostować także w chłodniejszych miesiącach. Jest to teraz najpopularniejszy wybór jeśli chodzi o kompostowniki.
Jak kontrolować proces wytwarzania kompostu?
Kompostowanie to proces przekształcania materiałów organicznych w polepszenie gleby. Można to zrobić za pomocą wielu różnych metod, ale najczęstsze to kompostowanie w pryzmie i kompostowanie w zbiorniku.
Proces wytwarzania kompostu składa się z trzech głównych etapów:
– Zbieranie: Zbieranie materiału organicznego ze źródeł takich jak podwórka, farmy i restauracje.
– Obracanie: Obracanie zebranego materiału w celu napowietrzenia i utrzymania warunków tlenowych.
– Przechowywanie: Przechowywanie gotowego produktu do sześciu miesięcy przed użyciem.
Kiedy kompost jest gotowy?
Średnio cały proces dojrzewania kompostu trwa około 18 miesięcy. Jeżeli zapewnimy dobre warunki rozwoju oraz zastosujemy metody przyspieszające dojrzewanie to okres ten może skrócić się nawet o połowę. Dojrzały kompost będzie miał ciemnobrunatny kolor, będzie miał jednolitą strukturę a jego środek będzie wolny od kompostowych dżdżownic. Często towarzyszy temu także zapach świeżej ziemi.
Mimo tego, że kompost jest dość pracochłonny ma on wiele pozytywnych wpływów na nasz ogród i nasze rośliny. Z pewnością jego tworzenie będzie bardzo ciekawym doświadczeniem a twoje plony na pewno Ci za to podziękują!