Awokado jest składnikiem, który stał się popularny już jakiś czas temu. Od tamtej pory jest niemal głównym produktem w kuchni większości ludzi. Jednak czy jest to tylko trend? Właściwości awokado są prześwietne dla naszego zdrowia i nie bez kozery używane jest ono w wielu dietach.
Co jest takiego zdrowotnego w awokado?
Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, ponieważ zawiera ponad 25 niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy A, B, C, E i K, miedź, żelazo, fosfor, magnez i potas.
Awokado zawiera również błonnik, białko i kilka korzystnych związków fitochemicznych, takich jak beta-sitosterol, glutation i luteina, które mogą chronić przed różnymi chorobami.
Oto 10 właściwości właściwości awokado, które wpływają na zdrowie:
Obniżenie poziomu cholesterolu
Awokado jest bogate w związek o nazwie beta-sitosterol, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Według badań, u pacjentów z łagodną hipercholesterolemią, którzy włączyli awokado do swojej diety na 7 dni, nastąpił 17-procentowy spadek całkowitego poziomu cholesterolu we krwi, 22-procentowy spadek poziomu LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów oraz 11-procentowy wzrost poziomu HDL (dobrego cholesterolu).
Utrzymanie zdrowego serca
Awokado zawiera witaminę B6 i kwas foliowy, które pomagają regulować poziom homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny jest związany z podwyższonym ryzykiem chorób serca. Awokado zawiera również witaminę E, glutation i tłuszcze jednonienasycone, które pomagają w utrzymaniu zdrowego serca.
Kontrola ciśnienia krwi
Awokado jest bardzo bogate w potas… porcja 100 gramów zawiera 14% RDA, w porównaniu z 10% zawartością bananów, które są typowym pożywieniem o wysokiej zawartości potasu. Wiele badań wykazało, że wysokie spożycie potasu wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi, co jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek. Potas jest ważnym minerałem, którego większość ludzi nie dostarcza w wystarczającej ilości. Awokado jest bardzo bogate w potas, który powinien wspomagać prawidłowy poziom ciśnienia krwi.
Właściwości przeciwzapalne
Związki fitoodżywcze znajdujące się w awokado, takie jak polifenole i flawonoidy, mają właściwości przeciwzapalne, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób zapalnych i zwyrodnieniowych.
Wspomaga zdrowie oczu
Awokado jest doskonałym źródłem karotenoidu luteiny, który chroni przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą.
Zapobiega wadom wrodzonym
Awokado jest bogate w folian, witaminę z grupy B znaną powszechnie jako kwas foliowy. Jedna filiżanka awokado dostarcza około 23% zalecanej dziennej wartości folianów. Duża ilość folianów w awokado jest niezbędna w zapobieganiu wadom wrodzonym, takim jak wady cewy nerwowej i rozszczep kręgosłupa.
Zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Wysoki poziom folianów w awokado może również chronić przed udarem mózgu. Badania wykazały, że u osób, które stosowały dietę bogatą w foliany, ryzyko udaru było niższe niż u osób, które ich nie spożywały.
Właściwości przeciwstarzeniowe
Awokado jest bogate w przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zapobieganie objawom starzenia. Zawarty w awokado glutation może wzmacniać układ odpornościowy, spowalniać procesy starzenia i sprzyjać zdrowiu układu nerwowego.
Chroni przed rakiem
Wiele badań wykazało, że awokado może hamować wzrost raka prostaty. Kwas oleinowy zawarty w awokado jest również skuteczny w zapobieganiu rakowi piersi.
Zwiększone wchłanianie składników odżywczych
Spożywanie awokado wiąże się ze zwiększonym wchłanianiem składników odżywczych. Jedno z badań sugeruje, że uczestnicy, którzy jedli sałatkę zawierającą awokado, wchłaniali pięciokrotnie więcej karotenoidów (grupa składników odżywczych obejmująca beta karoten i likopen) niż ci, którzy nie jedli awokado.
Podsumowanie
Awokado jest częstym składnikiem diet i już wiemy dlaczego. Tak bogate w składniki odżywcze jest dla naszego zdrowia wręcz pokarmem bogów. Następnym razem będąc w sklepie zaopatrzcie się w awokado, z którym zrobicie masę przepysznych dań!