Bardzo często popełniamy błąd, który kosztuje nas złe samopoczucie. Mowa tu oczywiście o jedzeniu, które w 80% przypadków jest niewłaściwe dla naszego zdrowia. Skoro jesteśmy tym, co jemy, wybierajmy produkty, dzięki którym uzupełnimy niedobory w naszym organizmie. Oto przydatne zmiany w żywności, które gwarantują lepsze samopoczucie.
- 1. Całe owoce zamiast owocowych soków
- 2. Masło z mleka roślinnego zamiast margaryny
- 3. Spróbuj wody gazowanej zamiast napojów gazowanych
- 4. Popcorn z kuchenki zamiast z mikrofalówki
- 5. Zwykłe jaja na ekologiczne jaja z chowu klatkowego
- 6. Sól morska lub himalajska zamiast jodowanej soli kuchennej
- 7. Organiczne mleko zamiast mleka przetworzonego
- 8. Wszystko ekologiczne zamiast nieekologicznego
- Podsumowanie – dlaczego powinniśmy wprowadzić takie zmiany w żywności?
1. Całe owoce zamiast owocowych soków
Szklanka kupionego w sklepie soku pomarańczowego to nic innego jak szklanka chemikaliów i dodatków smakowych z dodatkiem cukru. Zamiast tej szklanki trucizny zjedz kawałek całego owocu pełnego witamin i składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm.
2. Masło z mleka roślinnego zamiast margaryny
Tak, to prawda, odłóż tę tubkę z chemikaliami i zjedz prawdziwe masło. Szaleństwo związane z dietą niskotłuszczową nie zrobiło nic innego, jak tylko położyło kres zdrowym tłuszczom, takim jak „surowe” masło. Zamiast tego ludziom każe się wstrzykiwać do masła brzydką, daleką siostrę — margarynę. Margaryna jest pełna tłuszczów przejściowych, wolnych rodników i konserwantów, które niszczą twoje zdrowie, twój system odpornościowy i przyczyniają się do rozwoju takich chorób jak rak, choroby serca, zaburzenia hormonalne i wiele innych. Masło jest bogate w witaminy A, D, E i K2.
3. Spróbuj wody gazowanej zamiast napojów gazowanych

Napoje gazowane zawierają dużo kalorii, cukru i substancji chemicznych. Wiemy, że zastanawiacie się, co z napojami gazowanymi? Otóż napoje dietetyczne są jeszcze gorsze dla zdrowia niż zwykłe napoje gazowane. Oba są wypełnione chemikaliami, a w szczególności aspartamem, który może cię zabić i zabije, a zanim umrzesz, przytyjesz! Soda jest powiązana m.in. z chorobami nerek, rakiem i psuciem się zębów. Aby tego uniknąć, nie dodawaj do napoju gazowanego świeżych owoców. Ja lubię dodawać sok z organicznej cytryny i limonki wraz z paczką stewii do napoju gazowanego, który smakuje jak Sprite!
4. Popcorn z kuchenki zamiast z mikrofalówki
Popcorn z mikrofalówki jest okropny dla zdrowia! W torebce znajdują się związki perfluorowane, czyli PFC, które są powiązane z osłabieniem układu odpornościowego, zaburzeniami równowagi hormonalnej i zapaleniem kości i stawów. Zamiast tego spróbuj samodzielnie upiec popcorn, używając kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie i niewielkiej ilości oleju kokosowego. Ma on lepszy smak i jest o wiele lepszy dla Ciebie. Możesz nawet kupić maszynę do popcornu na sprężonym powietrzu i zaoszczędzić jeszcze więcej kalorii.
5. Zwykłe jaja na ekologiczne jaja z chowu klatkowego
Jaja kurze z wolnego wybiegu pochodzą od kur, które swobodnie wybiegają na zewnątrz i jedzą to, co kury powinny jeść. Nie jest to pasza GMO wypełniona hormonami ani ich własny gatunek. Zawierają one wszystkie składniki odżywcze, które powinny zawierać, w przeciwieństwie do kurcząt hodowanych w fabrykach, którym na siłę podaje się hormony i wszystko inne, co jest tanie, a ludzie hodujący je mają ochotę je karmić. Ta nienaturalna praktyka jest nie tylko torturą, ale pozbawia jaja naturalnie występujących składników odżywczych. Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest prawdziwe także w odniesieniu do zwierząt!
6. Sól morska lub himalajska zamiast jodowanej soli kuchennej
Sól, podawana z umiarem, jest dla nas bardzo korzystna. Zawiera wiele witamin i minerałów. Z drugiej strony jodowana sól kuchenna nie ma nic dobrego dla naszego zdrowia i organizmu. Sól kuchenna jest jodowaną postacią sodu, znaną jako chlorek sodu. Sól kuchenna powstaje w wyniku gotowania soli naturalnej w temperaturze 650 °C. Po podgrzaniu sól traci wiele swoich składników odżywczych. Do soli kuchennej dodaje się również wiele okropnych substancji chemicznych, między innymi jod, wodorowęglan sodu, fluor, jodek potasu i aluminium. Dlatego następnym razem sięgnij po naturalną sól morską.
7. Organiczne mleko zamiast mleka przetworzonego

Mleko przetworzone jest jedną z najgorszych rzeczy, jakie można pić. Krowy są pompowane hormonami, takimi jak bydlęcy hormon wzrostu, który robi im straszne rzeczy, zwykle są chore i muszą być pompowane antybiotykami, a wszystko, co jedzą, przechodzi do twojego mleka. Mleko pasteryzowane zawiera także ropę, ropę z zakażonych pysków chorych krów. Nie wspominamy już o dodatkach do mleka. Spróbuj surowego, niepasteryzowanego mleka organicznego.
8. Wszystko ekologiczne zamiast nieekologicznego
Zawsze wybieraj opcję organiczną. Unikaj chemikaliów, pestycydów, nieważnych dodatków i złego traktowania zwierząt. Organiczne produkty to najważniejszy wybór; może być trochę droższy, ale zapewniam, że zdrowie Twoje i Twojej rodziny jest ważniejsze niż dodatkowa złotówka!
Podsumowanie – dlaczego powinniśmy wprowadzić takie zmiany w żywności?
Powinniśmy zwracać ogromną uwagę na to, co jemy. Mamy jedno zdrowie, a pakując w siebie chemikalia i pestycydy, coraz bardziej je pogarszamy. Zdrowie jest ważniejsze od zaoszczędzenia paru złotych i taką regułą powinniśmy kierować się, przechodząc przez życie.