Awokado to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. Są podstawą wielu dań, ale można je również stosować jako zdrową przekąskę. Awokado brązowieje, ponieważ zostało wystawione na działanie tlenu i innych pierwiastków powodujących utlenianie. Proces ten przebiega szybciej, gdy awokado jest krojone lub miażdżone.
Sposób 1
Przechowuj pokrojone awokado w zamkniętym słoiku wypełnionym wodą. Zimna woda utrzymuje awokado z dala od tlenu, ale tekstura awokado może stać się nieco mięsista.
Sposób 2
Posmaruj miąższ awokado sokiem z cytryny. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) zwalcza enzym (oksydazę polifenolową) odpowiedzialny za brązowienie awokado.
Sposób 3
Umieść awokado w zamkniętym pojemniku z pokrojoną cebulą. Cebula uwalnia dwutlenek siarki, który jest związkiem stosowanym do konserwowania owoców.
Sposób 4:
Używaj pojemnika na awokado. Zmniejszy to ilość tlenu w kontakcie z miąższem i zakonserwuje awokado.
Najważniejsze jest, aby pamiętać, że brązowawe awokado jest całkowicie bezpieczne do jedzenia i chociaż wygląda mniej smacznie, ważne jest, aby go nie marnować, ponieważ nadal jest dobre! Minie kilka dni, zanim awokado faktycznie stanie się złe, więc jeśli jest to kilka godzin lub nawet dzień lub dwa, nadal możesz się nim cieszyć!
artykuł zaczerpnięty ze strony easyecotips.com