Ryba jest niesamowicie ważnym produktem, który powinniśmy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Zawiera wiele witamin oraz cennych kwasów omega-3, które bardzo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważną kwestią jednak jest to, żeby ryba była dobrej jakości i pochodziła z zaufanego źródła. W jaki sposób można sprawdzić czy ryba jest świeża i nadaje się do spożycia? To proste!
Zobacz gdzie na Bałtykiem zjeść świeżą rybę!
#1 Kupuj w całości
Jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność, że towar, który zamierzasz kupić jest świeży to zdecyduj się na rybę w całości. W przypadku sprzedaży na filety lub części nigdy nie możemy być pewni czy produkt pochodzi ze sprawdzonego źródła i na pewno jest świeży.
#2 Patrz na skrzela
Skrzela są bardzo istotne w ocenieniu stanu świeżości ryby. Jeśli ryba została wyłowiona tego samego dnia, jej skrzela będą posiadały jasnoczerwony lub purpurowy odcień. Lampka alarmowa zaś powinna zapalić się w naszej głowie, gdy rybie skrzela są koloru białego lub brązowego.
#3 Dokładnie powąchaj
Pomimo tego, że wielu osobom wydawać się może, że im wyraźniejszy i ostrzejszy zapach ryby tym lepiej, to wcale nie jest to prawda. Świeża ryba ma stosunkowo delikatną woń, w zasadzie prawie niewyczuwalną. Jeśli produkt w sklepie czuć już z daleka to wiedz, że po taki towar nie warto jest sięgać.
#4 Sprawdź łuski
Obserwacja rybich łusek również zasygnalizuje nam czy mamy do czynienia z produktem nie pierwszej świeżości czy stosunkowo niedawno wyłowionym. Łuski powinny mocno przylegać do mięsa, a nie odchodzić od niego bez problemu. Ponadto zdrowa i świeża ryba nie posiada na łuskach żadnych przebarwień ani znaków nieprzyjemnego śluzu.
#5 Zwróć uwagę na oczy
Oczy, które są wypukłe, wyraźne i dają wrażenie żywych świadczą o najlepszej jakości i świeżości ryby. Zapadnięte i mętne oczy dają nam bezpośredni znak, że ryba niestety do najświeższych nie należy, zatem nie warto jej kupować.
#6 Nie bój się dotknąć
Rybie mięso należy do niezwykle jędrnych i pysznych, dlatego też świeży towar powinien pod wpływem dotyku powrócić do swojego poprzedniego kształtu. Jeśli dotkniemy ryby palcem i niestety pozostanie ona z widocznym wgnieceniem lub pojawi się odbarwienie to znaczy to, że towar leżał w chłodni przez dłuższy czas i nie jest zdatny do spożycia.
Dzięki prostym trikom jesteś w stanie zawsze i w każdym miejscu określić czy produkt, który masz zamiar kupić pochodzi ze sprawdzonego źródła. Niestety wiele dystrybutorów czy też sklepów nie zawsze oferuje świeże ryby, dlatego warto jest wiedzieć jak wybierać te towary, które są dobre.