Być może próbowałeś – lub nawet przestawiłeś się na mleko owsiane lub migdałowe do kawy, a może mleko sojowe do domowego, wegańskiego makaronu i serka. Być może próbowałeś już nowszych alternatyw mlecznych, takich jak mleko z nerkowców, konopi, białka grochu czy bananów. Teraz o waszą uwagę może rywalizować nowe mleko roślinne: mleko ziemniaczane.
Kto zapoczątkował trend mleka ziemniaczanego?
Szwedzka marka Dug wprowadza na półki sklepowe mleko ziemniaczane w dużym sklepie spożywczym Waitrose w Wielkiej Brytanii jako nowy, gorący trend wśród alternatywnych mlek. Marka ta szczyci się tym, że jest „pyszne i kremowe”, a do wyboru są trzy opcje: oryginalne, niesłodzone lub mieszanka baristyczna, która jest idealna do spieniania w latte.
Zalety, zalety i jeszcze raz zalety…
Niektóre mleka, jak sojowe, mogą się rozdzielać w kontakcie z gorącą kawą lub innymi produktami spożywczymi czy napojami, ale Dug obiecuje, że jego mleko tego nie zrobi dzięki emulsji z ziemniaków i rzepaku. Ponieważ mleko jest produkowane z ziemniaków, dostarcza również błonnika, witamin i minerałów.
Jedną z głównych zalet tego mleka jest to, że nie zawiera ono nabiału, soi, orzechów i glutenu, co czyni je odpowiednią alternatywą dla większości ludzi. Dug szczyci się również imponującymi statystykami zrównoważonego rozwoju, ponieważ ziemniaki są bardziej zrównoważoną uprawą w porównaniu z soją, orzechami i owsem, a także bardziej zrównoważoną niż hodowla krów mlecznych.
Ziemniaki są wodooszczędne, zużywają 56 razy mniej wody niż uprawy migdałowców i mają dwukrotnie większą wydajność ziemi niż uprawy owsa, ponieważ dają większe plony z metra kwadratowego.
„W rzeczywistości przejście na alternatywę opartą na ziemniakach zmniejsza wpływ na klimat o około 75%”. – czytamy na stronie Dug.
Jak smakuje mleko ziemniaczane?
Ale prawdziwe pytanie brzmi… czy smakuje jak ziemniaki? Smak jest w większości opisywany jako neutralny, chociaż The Guardian donosi, że niektórzy klienci zauważyli słony posmak, prawdopodobnie pyszny w kremowych daniach z makaronu, ale mniej idealny do wlania do słodzonej kawy lub płatków śniadaniowych.
Jak zrobić własne mleko ziemniaczane
Przygotowanie własnego mleka ziemniaczanego to prosty proces. Wystarczy ugotować, obrać i rozgnieść ziemniaki, dodać trochę wody i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie możesz odcedzić miksturę gazą lub użyć blendera, aby była gładsza.
Mleko ze słodkich ziemniaków nie tylko świetnie nadaje się do gotowania, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych. Przeciwutleniacze w słodkich ziemniakach są dobre dla ogólnego stanu zdrowia. Beta-karoten i witamina A zawarte w tym warzywie chronią przed rakiem i chorobami serca. Mleko ze słodkich ziemniaków jest również dobrym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i kontrolę wagi.
Gdzie dostaniemy ten przysmak?
Klienci w Wielkiej Brytanii mogą spróbować Dug dla siebie, kupując go w Waitrose lub jednego z czterech sprzedawców internetowych, w tym Amazon. Ceny za butelkę wahają się od £1,80 do £2,39, lub £11,00 za trójpak na Amazonie.
Na razie amerykańscy klienci zainteresowani spróbowaniem tego mleka na bazie ziemniaków będą musieli poczekać. Dug dostarcza tylko do Wielkiej Brytanii i jest jedynym komercyjnym sprzedawcą detalicznym mleka ziemniaczanego w tym czasie, chociaż w 2015 roku marka o nazwie Veggemo uruchomiła mleko na bazie ziemniaków. Ta firma jest obecnie wycofana z rynku.