Kurczak w imbirowo-czosnkowej nucie to wyborne danie, które charakteryzuje się niesamowitą soczystością i delikatnością. Jogurtowy sos nadaje potrawie delikatności i lekkości. Danie to idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad, pożywna kolacja lub ciekawa przekąska.
PRZYGOTOWANIE:
- Imbir kroimy w bardzo drobną kostkę. Tak samo kroimy czosnek i dodajemy go do miski z imbirem
- Świeżą kolendrę drobno szatkujemy, również dodajemy do miski. Wlewamy oliwę, dodajemy sól i łączymy wszystkie składniki, delikatnie je ugniatając, w celu uzyskania apetycznego aromatu
- Kurczaka oczyszczamy i myjemy
- Mięso dokładnie zanurzamy w marynacie i odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej
- Następnie zamarynowanego kurczaka wraz z imbirem, czosnkiem i kolendrą przygotowujemy na parze przez 30-35 minut, aż osiągnie miękkość
- Kiedy kurczak jest gotowy, oczyszczamy go z imbiru, czosnku i kolendry. Składniki te wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt i miód. Wszystko blendujemy do uzyskania konsystencji gładkiej masy
- Gotowe mięso polewamy przygotowanym sosem i podajemy
Realny czas przygotowania: ok. 60 minut