Pszczoły to niezwykle pożyteczne owady. Zapylają one kwiaty, pilnują ula oraz robią miód. Niestety parę lat temu doszło do ogromnej katastrofy w Kanadzie – ponad 37 milionów pszczół znaleziono martwych w zamian za posadzenie ogromnego pola kukurydzy.
Miliony pszczół padły po zasianiu kukurydzy GMO kilka tygodni temu w Ontario, w Kanadzie. Miejscowy hodowca pszczół, Dave Schuit, który produkuje miód w Elmwood, stracił około 37 milionów pszczół, czyli około 600 uli.
„Gdy tylko zaczęto sadzić kukurydzę, nasze pszczoły ginęły milionami” – powiedział Schuit.
Podczas gdy wielu hodowców pszczół obwinia neonikotynoidy (neonikotynoidy) za upadek kolonii pszczół, a wiele krajów UE zakazało stosowania pestycydów z klasy neonikotynoidów, Departament Rolnictwa USA nie zakazał stosowania insektycydów znanych jako neonikotynoidy, produkowanych przez Bayer CropScience Inc.
Dwa z najlepiej sprzedających się pestycydów firmy Bayer, imidaklopryd i klotianidyna, są znane z tego, że przedostają się do pyłku i nektaru i mogą szkodzić pożytecznym owadom, takim jak pszczoły. Wprowadzenie tych leków na rynek zbiegło się w czasie z masowym ginięciem pszczół w wielu krajach Europy i w Stanach Zjednoczonych.
Nathan Carey, inny miejscowy rolnik, powiedział, że tej wiosny zauważył, że na jego farmie jest za mało pszczół, i uważa, że istnieje silny związek między znikaniem pszczół a stosowaniem środków owadobójczych.
W przeszłości wielu naukowców starało się znaleźć dokładną przyczynę masowego ginięcia pszczół, zjawiska określanego jako „zespół masowego ginięcia pszczół” (ang. colony collapse disorder, CCD). W Stanach Zjednoczonych przez siedem kolejnych lat pszczoły miodne są w stanie ostatecznego upadku.
Naukowcy amerykańscy znaleźli 121 różnych pestycydów w próbkach pszczół, wosku i pyłku, co uwiarygodnia tezę, że pestycydy są kluczowym problemem. „Uważamy, że subtelne interakcje pomiędzy odżywianiem, narażeniem na pestycydy i innymi czynnikami stresogennymi prowadzą do wymierania rodzin pszczelich” – powiedział Jeffery Pettis z laboratorium badań nad pszczołami ARS.
Załamanie się światowej populacji pszczół miodnych stanowi poważne zagrożenie dla upraw. Szacuje się, że jedna trzecia tego, co jemy, zależy od zapylania przez pszczoły miodne, co oznacza, że pszczoły wnoszą ponad 30 miliardów do gospodarki światowej.
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences wykazały, że pestycydy neonikotynoidowe zabijają pszczoły miodne, uszkadzając ich układ odpornościowy i uniemożliwiając im walkę z chorobami i bakteriami.
Po odnotowaniu dużych strat wśród pszczół w wyniku kontaktu z imidachloprydem, mimo protestów firmy Bayer, zakazano jego stosowania w uprawie kukurydzy i słoneczników. W innym sprytnym posunięciu Francja odrzuciła wniosek firmy Bayer dotyczący klotianidyny, a inne kraje, takie jak Włochy, również zakazały stosowania niektórych neonikotynoidów.
Po rekordowo wysokiej śmiertelności pszczół miodnych w Wielkiej Brytanii, Unia Europejska zakazała stosowania wielu pestycydów, w tym neonikotynoidów.