Ekstrawaganckie połączenie truskawek i zielonych szparagów z prażonymi płatkami i orzechami oraz orzeźwiającym jogurtem i świeżą miętą smakuje doskonale. Pucharek jest bardzo aromatyczny i lekki, a dzięki świeżej mięcie skutecznie orzeźwia. Deser jest rewelacyjnym sposobem na mały głód oraz aby ukoronować pełen obiad. Idealnie sprawdzi się się również w roli orzeźwiającego podwieczorku.
PRZYGOTOWANIE:
- Zielone szparagi myjemy, odcinamy końcówki i główki. Następnie przecinamy je na pół i blanszujemy we wrzątku 2-3 minuty, aby były przygotowane al dente
- Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu przez kilka minut prażymy płatki owsiane, płatki migdałów i pokrojone orzechy
- Po 2 minutach gotowania szparagów, dodajemy do nich odcięte główki. Dla osób, które preferuję bardziej miękkie warzywa, szparagi należy gotować 2-3 minuty dłużej
- Pod bieżącą wodą myjemy truskawki i oczyszczamy je z szypułek
- Odcedzamy ugotowane szparagi i chłodzimy je zimną wodą, natomiast uprażone płatki i bakalie wysypujemy na talerz aby ostygły
- Drobno szatkujemy kilka dużych listków świeżej mięty
- Szparagi i truskawki kroimy na małe kawałki
- Truskawki przekładamy do miseczki, dodajemy do nich miętę i ½ łyżeczki miodu. Wystudzone szparagi przekładamy do drugiej miseczki, skrapiamy cytryną i dodajemy ½ łyżeczki miodu
- Na dno lodowego pucharka wkładamy połowę truskawek z miętą, pokrywamy je połową uprażonych orzechów, następnie na to kładziemy połowę szparagów i jogurt naturalny. Następnie układamy pozostałą część truskawek, orzechy i szparagi, wierzch ozdabiamy łyżką jogurtu, plasterkami truskawki i listkiem mięty
Realny czas przygotowania: ok. 30 minut