Moringa to roślina, która ma wiele korzyści zdrowotnych i może być używana jako pożywienie w kuchni. Liście moringi są pełne składników odżywczych, w tym witamin A, C i K. Zawiera również wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Wiadomo również, że Moringa ma właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami w organizmie.
Moringa — właściwości
Moringa jest stosowana od wieków w medycynie ajurwedyjskiej jako naturalny lek na różne dolegliwości. Jest to jedna z najbardziej odżywczych roślin na świecie, zawierająca ponad 100 składników odżywczych, minerałów i witamin. Stwierdzono również, że roślina ta pomaga w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, rak, zapalenie stawów i depresja.
Na co stosujemy moringę?
Moringa może być również używana jako składnik produktów kosmetycznych, takich jak szampon, odżywka, mydło, maseczki do twarzy i balsam. Olejek z nasion jest często stosowany w kuracjach na włosy, aby wspomóc nawilżenie suchych włosów lub skóry głowy. Moringa była również badana pod kątem jej potencjalnego zastosowania jako naturalnego leczenia depresji lub innych stanów zdrowia psychicznego, takich jak lęk lub schizofrenia.
Przeciwwskazania do stosowania moringi
Moringa to roślina używana od wieków w różnych częściach świata. Wiadomo, że ma wiele korzyści zdrowotnych i może być stosowany jako naturalny środek na różne dolegliwości. Wiadomo również, że moringa ma pewne przeciwwskazania, które są pewnymi schorzeniami, których nie należy leczyć moringą.
Oto kilka przeciwwskazań do stosowania moringi:
- Kobiety w ciąży nie powinny jeść ani pić niczego, co zawiera moringę, ponieważ może to powodować skurcze macicy i poronienie.
- Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać jedzenia lub picia czegokolwiek zawierającego moringę, ponieważ może to obniżyć poziom cukru we krwi.
- Osoby uczulone na lateks powinny unikać jedzenia lub picia czegokolwiek zawierającego moringę, ponieważ zawiera lateks
Potencjalne korzyści moringi
Te same właściwości, które czynią Moringę korzystną w walce z niedożywieniem, prowadzą wielu do przekonania, że roślina ta jest korzystna dla każdego. Jest dobrze udokumentowane dla jego zdolności odżywczych i są nawet firmy suplementów oparte całkowicie wokół korzyści z Moringa, (choć jest powszechnie dostępny w wielu formach, w tym kapsułki, herbaty i inne formy w znacznie niższych cenach).
Liście są uważane za najbardziej odżywczą część i są najczęściej używane w suplementach. Ponieważ duża część populacji jest uważana za „przekarmioną, ale niedożywioną”, Moringa może być użyteczną herbatą i suplementem dla wielu ludzi, nawet w krajach rozwiniętych, ale ważne jest, aby zrozumieć poniższe przestrogi, szczególnie dotyczące korzeni i łodyg tej rośliny.
Oto kilka korzyści przypisywanych Moringa:
1. Wysoka zawartość składników odżywczych
Jak wspomniano, Moringa jest źródłem antyoksydantów i niektórych witamin, w tym:
- Witaminy z grupy B
- Witamina C
- Żelazo
- Magnez
- Witamina A
- Cynk
Być może spotkałeś się z twierdzeniami, że gram na gram, Moringa ma więcej białka niż jogurt, więcej potasu niż banany, więcej wapnia niż mleko i więcej witaminy C niż pomarańcze. Podczas gdy jest to technicznie prawdziwe, ważne jest, aby zwrócić uwagę na rozróżnienie, że jest to „gram na gram”, a nie według objętości. Ponieważ liście Moringi są stosunkowo lekkie, 100 gramów liści Moringi miałoby znacznie większą objętość niż 100 gramów pomarańczy.
Rozważ to: średniej wielkości pomarańcza ma około 130 gramów. Teraz rozważmy substancję liściastą, taką jak liście Moringi. Dla uproszczenia, dla porównania użyjemy podobnego liścia – szpinaku. FDA szacuje, że 1 filiżanka surowego szpinaku to około 30 gramów. Oznacza to, że aby uzyskać takie samo porównanie „gram za gram”, osoba musiałaby zjeść 4+ filiżanek świeżych liści szpinaku, aby spożyć taką samą liczbę gramów jak jedna pomarańcza.
To porównanie staje się jeszcze bardziej rażące w przypadku niektórych innych składników odżywczych. Na przykład, twierdzi się, że „gram za gram” ta roślina zawiera dwa razy więcej białka niż jogurt, ale 100 gramów jogurtu to tylko około 1/2 filiżanki, podczas gdy osoba musiałaby spożyć 3+ filiżanki (lub sześć razy więcej objętościowo) świeżych liści, aby uzyskać 100 gramów.
Podczas gdy nie dyskontuję składników odżywczych w tej roślinie, pokazuję to porównanie, aby wskazać, że dla tych z nas, którzy jedzą zrównoważoną dietę, Moringa może nie być tak korzystna, jak dla tych, którzy są naprawdę niedożywieni.
Dodatkowo, podczas gdy jest to dobre naturalne źródło składników odżywczych wymienionych powyżej, 1 filiżanka świeżych liści Moringa zapewnia tylko 10-20% RDA dla tych składników odżywczych wymienionych powyżej, więc osoba musiałaby spożywać dużo, aby uzyskać „superfood” poziomy tych składników odżywczych. Większość suplementów Moringa jest suszona, a nie świeża, co zmniejsza ilość niektórych składników odżywczych i koncentruje inne.
2. Może zmniejszyć stan zapalny
Chociaż Moringa nie jest spektakularnym źródłem składników odżywczych dla tych, którzy już spożywają dietę bogatą w składniki odżywcze, może mieć inną korzyść, która czyni ją pomocną dla tych w rozwiniętym świecie. Poziom antyoksydantów obecnych w liściach może pomóc w zmniejszeniu niektórych rodzajów stanów zapalnych.
Moringa zawiera flawonoidy, takie jak kwercetyna, a także beta-karoten, witaminę C i kwas chlorogenowy. Kwercetyna jest czasami używana jako naturalny środek antyhistaminowy ze względu na jej zdolność do stabilizowania produkcji histaminy w organizmie. Kwas chlorogenowy znajduje się również (w większych ilościach) w kawie i w niektórych badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że ma on wpływ na zrównoważenie poziomu cukru we krwi.
Ponieważ brak równowagi cukru we krwi został powiązany z cukrzycą, stanem zapalnym i innymi problemami, zrównoważenie poziomu cukru we krwi może być ważnym krokiem do zmniejszenia stanu zapalnego.
Przykład:
W jednym z badań 30 kobiet przyjmowało siedem gramów proszku z liści moringi codziennie przez trzy miesiące. Zmniejszyło to poziom cukru we krwi na czczo o 13,5%.
Dodatkowo, w małym badaniu na sześciu pacjentach z cukrzycą stwierdzono, że dodanie 50 gramów liści Moringi do posiłku zmniejszyło wzrost cukru we krwi o 21%.
Osobiście nie używałbym Moringi tylko dla jej zdolności równoważenia poziomu cukru we krwi, ponieważ dość dużo musi być spożywane regularnie, aby zobaczyć korzyści, ale dla niektórych osób może być pomocne jako część ogólnej diety i planu życia (choć z pewnością sprawdzić z lekarzem lub specjalistą, aby upewnić się, że jest to bezpieczne i nie będzie wchodzić w interakcje z lekami przed podjęciem go).
3. Pozytywny wpływ na cholesterol
Moringa została również zbadana pod kątem jej zdolności do obniżenia poziomu cholesterolu w badaniach na ludziach. Może to być istotne przy pojawiających się badaniach dyskontujących skuteczność i bezpieczeństwo leków typu Statin. Od Chrisa Kressera:
- Leki statyny nie zmniejszają ryzyka śmierci u 95% populacji, w tym u zdrowych mężczyzn bez istniejącej wcześniej choroby serca, kobiet w każdym wieku i osób starszych.
- Leki statyny zmniejszają śmiertelność u młodych i w średnim wieku mężczyzn z istniejącą wcześniej chorobą serca, ale korzyść jest niewielka i nie bez istotnych działań niepożądanych, ryzyka i kosztów.
- Aspiryna działa równie dobrze jak statyny w zapobieganiu chorobom serca, a jest 20 razy bardziej efektywna kosztowo.
Wiele pokarmów, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie może mieć również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, a spożywanie diety bogatej w antyoksydanty i warzywa oraz o niskiej zawartości cukru może być również korzystne, ale Moringa wydaje się być szczególnie korzystna w badaniach na ludziach i zwierzętach.
4. Pomoc dla matek karmiących piersią
Innym często cytowanym zastosowaniem Moringi jest pomoc w zwiększeniu podaży mleka u matek karmiących piersią. W rzeczywistości, niektóre firmy suplementów regularnie zalecają swoje suplementy oparte na Moringa jako witaminy prenatalne i podczas karmienia piersią (chociaż proszę zobaczyć poniższe przestrogi przed podjęciem tego suplementu, jeśli jesteś kobietą w wieku rozrodczym!).
Jedyne naukowe poparcie, które mogliśmy znaleźć dla wykorzystania Moringi jako galactogogue (w celu zwiększenia podaży mleka) jest w starym badaniu z Filipin, który spojrzał na wykorzystanie tej rośliny dla matek z wcześniakami w pierwszych trzech dniach karmienia piersią:
U kobiet w okresie poporodowym w dniach 3-5 (po urodzeniu wcześniaków), suplementacja 250mg ekstraktu z liści moringi oleifera dwa razy dziennie wydaje się zwiększać produkcję mleka w sposób zależny od czasu w pierwszym dniu suplementacji (31% wzrost w stosunku do placebo), jak również w drugim (48%) i trzecim (165%) dniu.
Chociaż istnieją pewne anegdotyczne relacje kobiet używających Moringi w celu zwiększenia podaży mleka, nie mogłem znaleźć wystarczającej ilości badań, aby to poprzeć, a być może jakikolwiek wzrost podaży mleka byłby po prostu spowodowany zwiększeniem spożycia składników odżywczych, co jest ważne podczas karmienia piersią. Mam nadzieję, że więcej danych na temat Moringi będzie wkrótce dostępne!
5. Możliwa ochrona przed arsenem
Choć nie badano tego u ludzi, istnieją pewne dowody (z badań na szczurach i myszach), że pewne związki w liściach rośliny Moringa mogą być ochronne przed zatruciem arsenem.
Badania obserwacyjne wskazują, że długotrwała ekspozycja na arsen może zwiększać ryzyko wystąpienia raka i chorób serca. Kilka badań na myszach i szczurach pokazuje, że liście i nasiona Moringa oleiferamay chronić przed niektórymi skutkami toksyczności arsenu. Badania te są obiecujące, ale nie wiadomo jeszcze, czy dotyczy to również ludzi.
6. Naturalny wzmacniacz energii
Jest to jedna korzyść z Moringi, która zdecydowanie wydaje się mieć dużą ilość niepotwierdzonych dowodów i może to być spowodowane profilem aminokwasowym tej rośliny. Wiele osób na forach internetowych i forach dyskusyjnych twierdzą, że widzieli zauważalny wzrost poziomu energii od podejmowania Moringa, choć znalazłem stosunkowo mało nauki, aby to poprzeć i „poziomy energii” są jednym z najtrudniejszych czynników do pomiaru obiektywnie.
Po prostu spożywanie większej ilości witamin, minerałów i aminokwasów może prowadzić do wzrostu energii u wielu osób, więc trudno byłoby stwierdzić, czy ta korzyść jest specyficzna dla Moringi, czy też jest wynikiem spożywania większej ilości składników odżywczych w ogóle.
Moringa na włosy
Moringa to roślina, która od wieków jest używana do wspomagania wypadania włosów. Jest bogaty w proteiny, witaminy i minerały, które są niezbędne do zdrowego wzrostu włosów.
Moringa jest również naturalną odżywką, więc jeśli nałożysz ją na włosy, unikniesz agresywnych chemikaliów znajdujących się w większości komercyjnych produktów. Ponadto moringa może być stosowana jako ziołowy środek na infekcje skóry głowy i łupież.
Moringa — tabletki
Tabletki Moringa to świetny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Są pełne składników odżywczych, które mogą pomóc Ci poczuć się lepiej i mieć więcej energii przez cały dzień. Moringa jest jedną z najbardziej zasobnych w składniki odżywcze roślin na świecie z ponad 200 różnymi składnikami odżywczymi. Jest używany od wieków w wielu kulturach ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Moringa w proszku
Proszek moringa wytwarzany jest z liści rośliny moringa. Przez lata był używany na wiele różnych sposobów, ale najczęściej jest znany jako naturalna farba do włosów. Liście są suszone i mielone na drobny proszek, który można mieszać z innymi składnikami, tworząc farby do włosów. Wykazano, że moringa ma wiele korzyści dla zdrowia, takich jak zwiększone spożycie witamin i lepszy wygląd skóry.