Zwykle kiedy gotujemy narażeni jesteśmy na ogromną ilość odpadów. Czy istnieje kuchnia przyjazna dla środowiska? – to pytanie, które nasuwa się w takim momencie. Oczywiście, że tak! Każdą dzienną aktywność jesteśmy w stanie zmienić w ekologiczną, więc w tym przypadku nie mogło być inaczej. Koniec z nierozsądnym zarządzaniem i problemami z tym związanymi! Mamy dla was pięć kroków, dzięki którym staniesz się eko-friendly podczas gotowania!
Wykorzystaj wszystkie produkty
Po co kupować brokuły na kilogramy, a potem wyrzucać połowę tego, za co się zapłaciło, czyli łodygi. Często części produktów, które wyrzucamy, są tak samo, a może nawet bardziej odżywcze – na przykład skórki bananów zawierają dodatkowe 78 miligramów potasu. W przypadku produktów, które zostały dokładnie umyte, wszystko można zjeść i trafić do organizmu zamiast na wysypisko śmieci. Możesz przygotować kanapki z wieprzowiną ze skórek bananów, chleb z całymi bananami lub pesto z buraków, by wymienić tylko kilka opcji.
Efektywne wykorzystanie płyty kuchennej
Nie zawsze mamy wpływ na to, jaką płytę kuchenną wybierzemy do naszego domu. Istnieją jednak sposoby na efektywne wykorzystanie płyt kuchennych – warto rozważyć dodanie pokrywki, aby szybciej zagotować wodę, gotować wodę w imbryku na herbatę i kawę (zamiast w czajniku elektrycznym) oraz przyrządzać na płycie kuchennej potrawy, które normalnie przygotowuje się w piekarniku. Na przykład, zamiast piec w piekarniku, można przyrządzić bakłażana parmigiana na patelni. Reguluj płomień podczas gotowania na kuchence gazowej – większy płomień oznacza większe zużycie gazu. To samo dotyczy elektrycznych płyt kuchennych – zazwyczaj wystarczy ustawienie średniego stopnia grzania, a nie najwyższego.
Elektryczną płytę kuchenną należy wyłączyć na kilka chwil przed zakończeniem gotowania – pozwoli to na szybsze schłodzenie płyty i nie spowoduje większego zużycia energii. Podobnie w przypadku indukcyjnych płyt kuchennych, które są najbardziej energooszczędną opcją, należy pamiętać o dostosowaniu wielkości patelni do wielkości elementu grzejnego na kuchence, aby nie zużywać nadmiernie energii elektrycznej podczas gotowania i nie przedłużać procesu podgrzewania.
Przestań kupować słoiki

Nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam szklany słoik. Zamiast tego myję i ponownie używam słoików po kawie, dżemie, salsie i innych produktach. Jeśli kiedykolwiek wszedłeś do domu hinduskiej rodziny w Ameryce, z pewnością znajdziesz tam słoik po salsie wypełniony pachnącymi masalami lub duże słoiki wypełnione wszelkiego rodzaju suszonymi roślinami strączkowymi, mąkami i ryżem. Najprostszym sposobem na odkażenie słoika, aby można było go ponownie wykorzystać, jest umycie go w zmywarce na gorącym cyklu.
Można też namoczyć go na noc w gorącej wodzie z mydłem, a następnego dnia wyszorować. Przed użyciem należy je całkowicie wysuszyć. W przypadku konserwowania lub powideł warto rozważyć konserwowanie w kąpieli wodnej, aby przetworzyć i uszczelnić słoiki.
Ponowne wykorzystanie wody
Jeśli gotujesz makaron lub ziarna do posiłku, użyj tej samej wody do ugotowania lub ugotowania na parze warzyw w tym samym garnku. Zmniejsza to do minimum zużycie dodatkowej wody i naczyń. Po ugotowaniu i wyjęciu jedzenia, pozostałą wodę możesz wykorzystać do przygotowania sosów. A jeśli po gotowaniu zostanie Ci jeszcze woda, użyj jej do podlewania roślin domowych (może to nawet dodać roślinom więcej składników odżywczych!).
Zawsze pakuj jedzenie w restauracjach

Choć jest to oczywiste, zauważyłam, że większość ludzi tego nie praktykuje. Po zorganizowaniu i poprowadzeniu kilku imprez typu pop-up w Nowym Jorku zauważyłam, że większość restauracji nie ma systemów kompostowania, co oznacza, że wszystko, czego nie zjesz, trafia prosto na wysypisko. W 2018 roku organizacja Food Waste Reduction Alliance podała, że 84% niewykorzystanego jedzenia w amerykańskich restauracjach kończy w koszu. Kiedy żywność gnije na wysypisku, wytwarza ogromne ilości metanu – gazu cieplarnianego, który jest co najmniej 28 razy silniejszy od dwutlenku węgla.
Podsumowanie – kuchnia przyjazna dla środowiska jest możliwa!
Powyższe sposoby są bardzo potrzebne w naszym życiu codziennym. Dzięki nim zwiększymy skalę recyklingu, czy nie zmarnujemy jedzenia. Warto się przerzucić na takie myślenie, a Ziemia nam za to podziękuje.
artykuł zaczerpnięty ze strony postguam.com