Rooibos to rodzaj herbaty ziołowej pochodzącej z Republiki Południowej Afryki. Powstaje z liści i łodyg rośliny Aspalathus linearis, która rośnie wyłącznie w Prowincji Przylądkowej Wschodniej. Roślina rooibos była używana od pokoleń przez rdzennych mieszkańców Afryki, aby pomóc w problemach żołądkowych, a także jako ogólny tonik wspomagający zdrowie i dobre samopoczucie.
Rooibos — właściwości

Rooibos to roślina pochodząca z RPA. W przeciwieństwie do innych roślin rooibos nie zawiera kofeiny. Ma również niższy poziom garbników, co może powodować rozstrój żołądka.
Właściwości rooibos są następujące:
- Brak zawartości kofeiny
- Niższy poziom tanin
- Wspomaga odchudzanie
Korzyści ze stosowania Rooibos
Jest naturalnie pozbawiony kofeiny, łagodnie słodki i pyszny o smaku przypominającym miód i róże. Rooibos może się również pochwalić kilkoma innymi istotnymi zaletami:
Antyoksydanty i polifenole
Polifenole to związki znane z aktywności przeciwutleniającej w organizmie. Herbata Rooibos zawiera do 50% więcej polifenoli i przeciwutleniaczy niż herbata zielona i może być świetną alternatywą w obliczu ostatnich obaw o poziom promieniowania w zielonej herbacie.
Jest szczególnie wysoka w dwóch unikalnych polifenolach, w tym jeden, który występuje tylko w Rooibos o nazwie Aspalathin. Została również niedawno zidentyfikowana jako źródło dysmutazy ponadtlenkowej, bardzo silnego przeciwutleniacza. Badania pokazują, że te antyoksydanty mogą chronić przed skutkami działania wolnych rodników. W rzeczywistości, South African Cancer Association uznało herbatę Rooibos za wiodące źródło związków antyrakowych.
Zawartość składników odżywczych
Herbata Rooibos jest uważana za dobre źródło minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas, miedź, cynk i magnez. W wielu częściach świata herbatę Rooibos spożywa się dla zdrowia skóry, włosów i kości ze względu na wysoką zawartość minerałów i alfa-hydroksykwasów, a nawet podaje się ją dzieciom nietolerującym nabiału jako alternatywne źródło wapnia.
Herbata Rooibos zawiera wiele minerałów i składników odżywczych w synergicznej równowadze, dzięki czemu współpracują one ze sobą dla lepszego wchłaniania. Na przykład zawiera magnez, aby zrównoważyć i pomóc w absorpcji wapnia, miedź, aby zrównoważyć i pomóc w absorpcji cynku i innych.
Pomimo wielu twierdzeń o zawartości witaminy C, nie udało mi się znaleźć żadnego źródła, które wykazało, że herbata Rooibos jest w ogóle dobrym źródłem witaminy C, ale jest świetnym źródłem innych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Co ciekawe, herbata Rooibos wykazuje synergizm z witaminą C, a przyjmowane razem mogą być obie lepiej wchłaniane.
Quercetin
Rooibos został również zidentyfikowany jako źródło flawonoidów luteoliny i kwercetyny, zawierających około 1,5 mg na filiżankę. W badaniach laboratoryjnych te flawonoidy wydają się mieć działanie ochronne przed niektórymi rodzajami raka i powodują śmierć komórek rakowych w badaniach laboratoryjnych. (3)
Brak kofeiny
Herbata Rooibos jest naturalnie wolna od kofeiny, co czyni ją doskonałym wyborem napoju i źródłem antyoksydantów dla osób unikających kofeiny i nie mogących pić kawy lub innych herbat. Ma również niską zawartość tanin, które choć są uważane za korzystne, niektórzy ludzie nie mogą ich tolerować. Brak garbników to również powód, dla którego Rooibos nie ma lekko gorzkiego smaku, jak niektóre inne herbaty.
Brak kwasu szczawiowego
Kwas szczawiowy jest związkiem naturalnie występującym w herbatach, czekoladzie oraz niektórych owocach i warzywach, takich jak surowa zielenina liściasta. Kiedy organizm funkcjonuje optymalnie, kwas szczawiowy jest naturalnie eliminowany z moczem, ale może łączyć się z minerałami w organizmie, tworząc szczawiany, rodzaj kryształu soli.
Te szczawiany mogą gromadzić się w organizmie i mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych, kamieni w pęcherzu i innych problemów. Tym, którzy zmagają się z tymi problemami, często mówi się, aby unikali herbat, a Rooibos jest uważany za bezpieczną alternatywę ze względu na brak kwasu szczawiowego.
Chrysoeriol
Rooibos zawiera związek o nazwie chrysoeriol, który został uznany za poprawiający krążenie. Istnieją pewne dowody na to, że może on być użyteczny we wspieraniu rzeczy związanych z krążeniem, takich jak ciśnienie krwi i zdrowie serca.
Lepszy sen
Rooibos ma również naturalnie kojące właściwości, które działają na centralny układ nerwowy, aby promować relaks. Jest to jeden z powodów, dla których często podaje się go dzieciom w RPA, ale wiele osób sięga po niego również jako po naturalną pomoc w zasypianiu i łagodzeniu bezsenności. Innym powodem, dla którego może promować jakość snu jest to, że jest często używany jako bezkofeinowy substytut tradycyjnej kawy i herbaty, ponieważ usunięcie kofeiny również pomaga poprawić jakość snu.
Przeciwwskazania do picia herbaty rooibos

Niektóre z przeciwwskazań do herbaty rooibos to:
- Ciąża, ponieważ zawiera kofeinę, która nie jest dobra dla dziecka.
- Osoby z astmą, ponieważ naturalne taniny zawarte w herbacie rooibos mogą powodować trudności w oddychaniu.
- Jeśli masz wrzód, powinieneś go unikać, ponieważ może podrażnić żołądek.
- Jeśli masz historię choroby serca lub wysokie ciśnienie krwi, unikaj picia herbaty rooibos.
Rooibos a ciąża
Rooibos to herbata ziołowa, która jest czasami stosowana w stanach, takich jak poranne mdłości. Rooibos nie można jednak stosować w czasie ciąży. Rooibos zawiera kofeinę i teofilinę, które mogą powodować komplikacje w ciąży. Może również powodować przyspieszone tętno i drżenie mięśni u kobiet w ciąży, a nawet poronienia.
Czy można podawać rooibos dzieciom?
Istnieje wiele dezinformacji na temat bezpieczeństwa herbaty rooibos dla dzieci. Przed spożyciem jej przez dzieci należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ rooibos zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są dobre dla zdrowia i mogą pomóc w takich rzeczach jak cholesterol, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i zapobieganie nowotworom. Ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą być korzystne dla osób z zapaleniem stawów lub innymi stanami zapalnymi, takimi jak astma lub egzema.
Rooibos a odchudzanie

Rooibos to tradycyjna południowoafrykańska herbata ziołowa, wytwarzana z liści krzewu Aspalathus linearis. Jest to napój bezkofeinowy i niskogarbnikowy, który zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, witaminy C i minerałów.
Rooibos jest stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej do pomocy przy problemach trawiennych oraz jako środek leczniczy na choroby skóry. Ostatnio powiązano go również z utratą wagi. Stwierdzono, że aktywne składniki rośliny mają działanie hamujące apetyt, co może pomóc w utracie wagi.
Wyszczuplające działanie rooibos jest wciąż badane i nie wiadomo jeszcze, jak dokładnie działa na poziomie molekularnym. Istnieją jednak przesłanki, że rooibos może być w stanie zredukować masę tkanki tłuszczowej