W mediach społecznościowych co rusz przewija się przepis na nocną owsiankę. Snickers, z owocami, tiramisu – czego zapragniesz. Sekretem takiej owsianki jest proces jej robienia. Zamiast stać rano i czekać na odpowiedni efekt wystarczy odpowiednio ją przygotować i już po wstaniu możemy się cieszyć pełnowartościowym śniadaniem. Jest to ogromna oszczędność czasu, szczególnie dla osób lubiących się wyspać, którzy mogą nastawić budzik o dwadzieścia minut później niż zawsze.
Nocna owsianka to świetne rozwiązanie. Wystarczy, że płatki owsiane moczą się w wodzie lub mleku przez noc. Możesz zrobić je na bazie roślinnej, dodając mleko roślinne, (opcjonalnie) wegańskie białko w proszku i mnóstwo twoich ulubionych dodatków! Oto nasze receptury na popularną nocną owsiankę!
Składniki:
1/3 filiżanki płatków owsianych
1/4-1/2 miarki białka roślinnego w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka stołowa mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4-1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
1/3 szklanki świeżych lub mrożonych owoców – borówek i brzoskwiń, truskawek i mango lub mieszanych jagód
- Do słoika lub pojemnika typu mason wsyp płatki owsiane, białko w proszku, siemię lniane i cynamon.
- Owoce pokroić na kawałki, jeśli to konieczne. Dodaj owoce do słoika.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i mleko migdałowe, używając tak mało mleka, jak to konieczne, aby dobrze wymieszać.
- Umieść w lodówce na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!
przepis zaczerpnięty ze strony www.ncronline.org