Latem mamy taką obfitość najróżniejszych owoców , że często nie jesteśmy w stanie ich na bieżąco zjadać. W związku z tym warto robić domowe przetwory na zimę. Dzięki nim zachowamy smaki lata we własnej spiżarni, a wiadomo przecież, że domowe soki, dżemy czy marynaty są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie zawierają konserwantów.
Przygotowanie do robienia przetworów
Zabierając się do robienia przetworów, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim wszystkie owoce muszą być dokładnie umyte i przebrane, pozbawione liści, szypułek, ogonków, gałązek, pestek i innych zbędnych elementów. Naczynia, w których będziemy je przechowywać, powinny być nie tylko idealnie czyste, ale też szczelne. Dotyczy to zwłaszcza nakrętek do słoików i butelek – jeśli będą wyszczerbione lub ze śladami rdzy, przetwory szybko się zepsują. Można także pokusić się o ozdobne słoiczki na przetwory – dzięki nim będą nie tylko smaczne, ale i efektownie opakowane. Dobrym pomysłem jest stosowanie naklejek, na których opiszemy, co znajduje się w danym słoiku, zwłaszcza jeśli zazwyczaj nasza spiżarnia jest pełna dżemów, konfitur, marmolad itd.
Przetwory z owoców – przepisy i podstawowe zasady
Konkretne przepisy na robienie przetworów to już kwestia indywidualna. Większość pań domu stosuje sprawdzone sposoby swoich mam i babć, dzięki czemu ich wyroby mają taki, a nie inny smak i aromat. Czasami jest to kwestia przypraw, dodatków czy ziół, czasami czasu gotowania, a czasem po prostu umiejętność tworzenia własnych kompozycji i mieszanek. Niemniej jednak ogólne sposoby robienia danego rodzaju przetworów są takie same na całym świecie.
Bardzo popularne konfitury można przyrządzać z różnych owoców, ale należy do nich dodać drugie tyle cukru. Gotujemy go z odpowiednią ilością wody i do takiego syropu wrzucamy owoce – wszystko razem ma wrzeć około pół godziny. Potem usuwamy pianę i studzimy konfiturę, a następnego dnia jeszcze raz ją szklimy i wekujemy w słoikach. Marmolada różni się od konfitury przede wszystkim tym, że owoce koniecznie muszą być wydrylowane, przetarte i rozgotowane, a ilość dodawanego cukru i wody jest o połowę mniejsza. Dżem natomiast może zawierać także całe owoce, ale dodajemy do niego około 80 dag cukru na 1kg owoców. Marmoladę i dżem przelewamy do słoików po pierwszym gotowaniu, w przeciwieństwie do konfitur.
Z owoców możemy też robić pyszne galaretki pod warunkiem, że są to owoce zawierając pektyny, jak porzeczki, agrest, jeżyny, pigwa – lub możemy mieszać je z innymi owocami. Wyciskamy z nich cały sok, na litr którego dodajemy około 70 dag cukru. Całość gotujemy, aż poprzez odparowanie powstanie gotowa galaretka. Powidła natomiast robimy głównie ze śliwek, bez dodatkowego słodzenia. Inne owocowe przetwory to soki, kompoty i przeciery. Doskonałym sposobem ich przechowywania jest także suszenie i mrożenie, które warto wypróbować.