Cynamon to przyprawa wytwarzana z wewnętrznej kory drzewa, Cinnamomum zeylanicum. Od wieków jest używany w kuchni i medycynie. Jest używany w żywności, medycynie, a nawet kosmetykach. Wykorzystywany jest również do produkcji perfum i mydeł.
Właściwości lecznicze cynamonu

Cynamon był stosowany w medycynie tradycyjnej w leczeniu cukrzycy, raka i zapalenia stawów. Pomaga również w utracie wagi, ponieważ zawiera związek zwany kumaryną, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Wartości odżywcze
Cynamon znany jest ze swojej zdolności do walki z cukrzycą, rakiem i chorobami serca. Uważa się również, że ma właściwości przeciwutleniające i zdolność do poprawy funkcji mózgu.
Wartości odżywcze:
- Właściwości przeciwutleniające: Wykazano, że cynamon ma właściwości przeciwutleniające, a badania pokazują, że może zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym w organizmie.
- Zapobieganie cukrzycy: uważa się, że cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim, co może prowadzić do lepszej kontroli objawów cukrzycy.
Korzyści zdrowotne płynące z cynamonu

Jest on pyszną przyprawą, a współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie wiedzieli od wieków. Oto dziesięć korzyści zdrowotnych cynamonu, które są wspierane przez badania naukowe.
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie
Aldehyd cynamonowy, główny aktywny składnik tej przyprawy, może pomóc w walce z różnymi rodzajami infekcji. Aldehyd ten jest olejkiem eterycznym obecnym w korze wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Hamuje niektóre bakterie, takie jak salmonella, a także kontroluje infekcje dróg oddechowych spowodowane przez grzyby.
Załadowany z przeciwutleniaczami
Przeciwutleniacze mogą zmniejszyć stres oksydacyjny, który, jak udowodniono, uszkadza komórki i przyczynia się do prawie każdej choroby przewlekłej, takiej jak cukrzyca typu 2. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak cholina, beta karoten, alfa-karoten, itp. Jest tak potężny, że działa jako naturalny konserwant żywności.
Zmniejsza stan zapalny
Walczy on z infekcją i naprawia uszkodzone tkanki. Obecny w nim aldehyd cynamonowy pomaga zmniejszyć obrzęk i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Jest przydatny w ostrych, jak i przewlekłych stanach bólowych, takich jak zapalenie stawów. Poprawia również krążenie krwi i popycha krążenie do stawów, gdzie krążenie krwi jest zaburzone.
Zarządzaj cukrzycą typu 2
Insulina jest ważnym hormonem, który kontroluje poziom cukru we krwi i reguluje metabolizm. Codzienne spożywanie poprawia wrażliwość na insulinę i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Spowalnia rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co skutkuje zmniejszoną ilością wejścia glukozy do krążenia.
Obniżenie poziomu cholesterolu
Zawiera on związek zwany cynamonianem, który może zmniejszać aktywność enzymów wytwarzających cholesterol, dzięki czemu zmniejsza liczbę kwasów tłuszczowych we krwi. Pomaga to zmniejszyć zły cholesterol w organizmie, który zmniejsza ryzyko chorób serca.
Obniża ciśnienie krwi
Niektóre dowody wskazują, że spożywanie go jest związane z krótkotrwałym obniżeniem ciśnienia krwi. Pomaga również zmniejszyć poziom cholesterolu, który pomaga zmniejszyć ryzyko problemów z sercem.
Stosowanie przed snem
Wykazano, że cynamon poprawia jakość i czas trwania snu, skraca czas potrzebny do zaśnięcia i promuje zdrowy poziom cukru we krwi. Ponieważ coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, w jaki sposób może pomóc im spać, coraz więcej osób szuka innych sposobów, w jakie może przynieść korzyści ich zdrowiu.
Stosowanie go przed snem nie jest nowym pomysłem, ale naukowe dowody na jego skuteczność są wciąż stosunkowo nowe. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu tej przyprawy na sen i ogólny stan zdrowia, które zwróciły uwagę na tę przyprawę.
Czy mogę jeść cynamon w ciąży?

To pytanie zadaje sobie wiele kobiet w ciąży. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ zależy to od twojego zdrowia osobistego i rodzaju spożywanego cynamonu. Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, czy możesz jeść cynamon w czasie ciąży, jest skonsultowanie się z lekarzem lub położną.
Cynamon na siwe włosy
Cynamon to naturalny barwnik, który od wieków jest używany do dodawania koloru włosom. Jest również dobry dla Twojej skóry i może pomóc w zapaleniu stawów, cukrzycy lub innych chorobach.
Istnieje wiele korzyści płynących z używania go jako farby do włosów. Jednym z najważniejszych jest to, że działa poprzez rozbijanie wiązań białkowych we włosach, co sprawia, że włosy są bardziej porowate, a porowate loki łatwiej farbować farbami. Ma również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób z chorobami skóry głowy, takimi jak łojotokowe zapalenie skóry lub łuszczyca.
Wykazano również, że zmniejsza stan zapalny skóry głowy i promuje zdrowy przepływ krwi, co może pomóc w zapobieganiu przedwczesnemu pojawianiu się siwych włosów.
Działanie na jelita
Cynamon był używany jako domowy środek na problemy trawienne, takie jak zaparcia. Jest również stosowany w leczeniu wrzodów i biegunki. Badanie opublikowane w Journal of Clinical Gastroenterology wykazało, że może pomóc w procesie trawienia poprzez stymulowanie uwalniania soków żołądkowych i enzymów wspomagających trawienie.