Wiele z nas uwielbia morele, jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak świetne działanie mają one dla naszego organizmu. Polecamy ich regularne spożywanie, a jakie dokładnie mają korzyści zachęcamy przeczytać poniżej :).
1. Morele mogą chronić przed stanami zapalnymi
Morele są bogate we flawonoidy, przeciwutleniacze, które chronią przed stanami zapalnymi. Główne flawonoidy to kwas chlorogenowy, katechina i kwercetyna. Morele zawierają również przeciwutleniacze: witaminy A, C i E oraz beta karoten. Przeciwutleniacze mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość i choroby serca, ponieważ zwalczają stres oksydacyjny będący przyczyną tych chorób.
W badaniu z 2015 r. opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition wykorzystano system punktacji do śledzenia zmian w poziomie markerów stanu zapalnego. Wśród 2375 uczestników badania naukowcy odkryli, że wysokie spożycie flawonoidów było związane z niższym o 42% wynikiem w zakresie stanu zapalnego, a także z niższym o 56% wynikiem w zakresie stresu oksydacyjnego.
2. Morele zawierają witaminy korzystnie wpływające na oczy
W morelach znajduje się wiele witamin, które również korzystnie wpływają na zdrowie oczu, w tym witaminy A i E. Morele zawierają również beta karoten, który nadaje morelom żółto-pomarańczowy kolor i może być przekształcony w organizmie w witaminę A. Witaminy te są również przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminy te są również przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Witamina A jest również związana z zapobieganiem ślepocie nocnej, czyli zaburzeniu wzroku spowodowanemu brakiem pigmentów świetlnych w oczach. Według WHO ślepota nocna jest jedną z pierwszych oznak niedoboru witaminy A.
3. Jedzenie moreli może korzystnie wpłynąć na Twoją skórę
Głównymi przyczynami uszkodzeń skóry, w tym zmarszczek, są czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenia, dym papierosowy i zbyt duża ilość słońca. Według UC San Diego Health każda zmiana koloru skóry spowodowana długotrwałym przebywaniem na słońcu może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka skóry. Niektórym z tych uszkodzeń można zapobiegać, stosując dietę zawierającą przeciwutleniacze, których morele są pełne, ponieważ przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.
4. Morele mogą korzystnie wpływać na trawienie i zdrowie jelit
Morele zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, ale są szczególnie bogate w błonnik rozpuszczalny. Ten rodzaj błonnika jest ważny dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Błonnik pomaga również regulować prawidłowe trawienie, opóźniając przesuwanie się pokarmu przez przewód pokarmowy i odżywiając pożyteczne bakterie jelitowe. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest powiązany z mniejszym ryzykiem otyłości.
5. Morele mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Morele zawierają duże ilości potasu, który działa również jako elektrolit. Pomaga on wysyłać sygnały nerwowe, regulować równowagę płynów i skurcze mięśni.
Ze względu na jego rolę w utrzymaniu równowagi płynów, odpowiednie spożycie potasu może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zapobieganiu wzdęciom. Starsza metaanaliza 33 badań opublikowana w British Medical Journal (BMJ) wykazała, że dieta bogata w potas znacząco obniża ciśnienie krwi i powoduje zmniejszenie ryzyka udaru mózgu o 24%.
Podsumowanie
Dbając o swoje zdrowie robimy wszystko by je polepszyć. Morele definitywnie wspomogą każdą możliwą cząstkę naszego organizmu a do tego mają pyszny smak. Czego chcieć więcej?