Korzyści płynące ze spożywania orzechów pekan to: wspomaganie układu trawiennego, wspomaganie odchudzania, właściwości antynowotworowe, źródło doliny witamin, bogactwo antyoksydantów, właściwości przeciwzapalne, odżywianie mózgu, pomoc w leczeniu PMS i osteoporozy, wzmacnianie odporności, stymulowanie wzrostu włosów i hamowanie ich wypadania.
Czy znasz te gorzkie orzechy, które są gwiazdą tak wielu deserów? Okazuje się, że są one wspaniałe dla Twojego zdrowia. Pekan jest drzewem orzechowym pochodzącym z Meksyku i Ameryki Południowej. Orzechy te są podstawą w wielu dietach i nie funkcjonują tylko jako składnik deserów.
Orzechy te wyróżniają się brązową skorupą i wyjątkową fakturą powierzchni. Pekany mają dość specyficzny smak w porównaniu do większości orzechów, który jest gorzki, prawie maślany.
- 13 korzyści płynących z orzechów pekan dla skóry, włosów i zdrowia
- 1. Przyjaciel Twojego serca
- 2. Wspomaga Twój układ trawienny
- 3. Sprzyja utracie wagi
- 4. Właściwości zapobiegające nowotworom
- 5. Dolina witamin
- 6. Bogate w antyoksydanty
- 7. Właściwości przeciwzapalne
- 8. Zapewnia odżywianie dla mózgu
- 9. Rola we wspomaganiu PMS i osteoporozy
- 10. Wzmacniają odporność
- 11. Działanie przeciwstarzeniowe
- 12. Stymuluje wzrost włosów
- 13. Hamują wypadanie włosów
- Wnioski
13 korzyści płynących z orzechów pekan dla skóry, włosów i zdrowia
1. Przyjaciel Twojego serca
Wraz z rosnącą liczbą problemów sercowo-naczyniowych, co druga osoba boryka się z jakimś rodzajem problemów z sercem. Pekany są niezwykłym rozwiązaniem, wypełnione po brzegi tłuszczami jednonienasyconymi, takimi jak kwasy oleinowe i przeciwutleniacze fenolowe, które mogą pomóc Ci zdusić te problemy w zarodku.
Te orzechy drzewne zawierają do 60% tłuszczów jednonienasyconych i 30 tłuszczów wielonienasyconych.
Według National Pecan Shellers Association, zaledwie garść orzechów pekan w diecie może znacznie obniżyć poziom LDL, czyli złego cholesterolu.
Sprzyja to również gromadzeniu się dobrego cholesterolu, który odgrywa znaczącą rolę w hamowaniu większości problemów z sercem, takich jak udary, miażdżyca, choroby wieńcowe itp.
2. Wspomaga Twój układ trawienny
Napakowane błonnikiem, który jest niezbędnym elementem codziennej diety, ułatwiają perystaltykę przewodu pokarmowego (mechanizm, dzięki któremu pokarm przechodzi przez jelito grube).
W związku z tym, mogą pomóc Ci uniknąć zaparć i pomóc Ci uniknąć hemoroidów i zapalenia jelita grubego poprzez ciągłe płukanie przewodu pokarmowego.
3. Sprzyja utracie wagi
Wysoka zawartość błonnika w tych orzechach może pomóc Ci zrzucić te kilka zbędnych kilogramów. Włókno wypełnia cię naprawdę szybko, zapewniając, że osiągniesz sytość szybciej i zaspokoić swoje pragnienia. Co więcej, zawartość tych pekanów wykazała, że zwiększa BMR.
Podstawowa przemiana materii ludzkiego ciała to tempo, w jakim organizm zużywa energię w spoczynku. Obecność grup witamin B-complex, takich jak niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, tiamina, witamina B-6 i foliany, może znacznie poprawić twój metabolizm.
Korzyści nie kończą się tylko na tym. Obecność tych kwasów tłuszczowych może zmniejszyć ilość produkowanej greliny, hormonu, który powoduje uczucie głodu.
Pekany zawierają również niewielką ilość cukrów, co z kolei jest bardzo korzystne dla kontroli poziomu cukru we krwi i insuliny.
Jest to zaskakująco istotne, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, która jest coraz większym problemem wśród społeczności medycznej. Cukrzyca sama w sobie jest możliwa do opanowania za pomocą diety, jednak może ona spowodować dalsze komplikacje.
4. Właściwości zapobiegające nowotworom
Podczas gdy świat ściga się w poszukiwaniu lekarstwa na raka, wszystko, co możemy zrobić w tym momencie, to spróbować mu zapobiec. Na szczęście, te orzechy pochodzące z Meksyku i Ameryki Południowej są wypełnione kwasem elagowym, który ma właściwości antyproliferacyjne.
Kwas ten hamuje wiązanie się czynników rakotwórczych, tj. nitrozoamin i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z Twoim DNA. Kwas oleinowy, będący tłuszczem jednonienasyconym, jest znany z tego, że hamuje rozwój raka piersi.
Ponadto, poprzez poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego, pekan może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
5. Dolina witamin
Ten skromny orzech zawiera ponad 19 witamin, a mianowicie nie tylko wapń, fosfor, potas, tiaminę, cynk, witaminę A, witaminę B, witaminę E i kwas foliowy.
Oznacza to, że dodanie zaledwie garści tych składników może pomóc Twojemu organizmowi lepiej funkcjonować i może po prostu wystarczyć, abyś przestał potrzebować tych multiwitaminowych pigułek.
Oprócz tych witamin, pekany są doskonałym źródłem miedzi, która jest wymagana przez organizm na 50 unikalnych sposobów do tworzenia ATP (Adenosine Triphosphate), która jest cząsteczką odpowiedzialną za przemiany energetyczne w organizmie.
Upewnij się, że nie bierzesz suplementów witaminy E, jeśli jesz dużo orzechów pekan, ponieważ może to spowodować efekt prowitaminowy.
6. Bogate w antyoksydanty
Pękające antyoksydantami polifenolowymi, zwłaszcza flawonoidów, te orzechy są znane zawierać dwa razy zawartość flawonoidów w porównaniu do innych orzechów, takich jak nerkowce, migdały, lub pistacje i prawie 7 razy w porównaniu do orzechów włoskich.
Poza tym orzechy pekan zawierają wysoki poziom gamma tokoferoli, które są odmianą witaminy E i kolejnym przeciwutleniaczem.
Te antyoksydanty są nie tylko świetne dla funkcjonowania organizmu i cery, ale mogą również zmniejszyć skutki anemii.
Brak żelaza w organizmie nazywa się anemią i może sprawić, że będziesz ospały i zmęczony. Zalecane leczenie anemii jest jedzenie żywności wysokiej w anemii, a pekany zrobić właśnie to.
7. Właściwości przeciwzapalne
Zapalenie jest reakcją organizmu na uszkodzenie komórek, od stresu oksydacyjnego lub fizycznego. Jest to pomocne w niektórych przypadkach, w których część naturalnego systemu obronnego organizmu, ale jest to pomocne tylko w małych ilościach.
Jednak większość mutacji jest spowodowana przez przewlekły stan zapalny. Mutacje to zmiany w twoim DNA, które mogą powodować problemy w funkcjonowaniu organizmu; dlatego pekany służą ci w wielkim celu, hamując stan zapalny.
8. Zapewnia odżywianie dla mózgu
Jak wspomniano powyżej, Pekany zawierają duże ilości tiaminy i miedzi, które są niezbędne do zatrzymania uszkodzeń mózgu spowodowanych przez wolne rodniki; jest to związane z opóźnieniem wystąpienia choroby Parkinsona. Mangan, który jest również obecny w dużej ilości, może ustabilizować proces synaptyczny w mózgu.
Epilepsja, trudności w uczeniu się i wahania nastroju są związane z niskim poziomem manganu, co czyni ten orzech drzewny idealnym dla dobrego zdrowia mózgu. Stres oksydacyjny naraża Cię również na ryzyko szybszego rozwoju choroby Alzheimera, a także niewydolności serca, chronicznego zmęczenia i w rzadkich
9. Rola we wspomaganiu PMS i osteoporozy
Pekany, które są ogólnie wysokie w fosfor i błonnik, jak wspomniano wcześniej, te orzechy obniżyć ryzyko rozwoju osteoporozy znacznie, zwłaszcza u kobiet.
Wysoki poziom fosforu może pomóc w utrzymaniu wyższej gęstości kości, mocniejszych zębów i utrzymaniu systemu odpadowego organizmu. Fosfor pomaga również w łagodzeniu bólu mięśni i skurczów spowodowanych wysiłkiem fizycznym.
PMS często wiąże się ze skurczami, które mogą zrujnować wiele dni naraz. Oprócz skurczów, PMS często powoduje wzdęcia i zaburzenia trawienia, a tego nie da się całkowicie uniknąć. Wysoka zawartość błonnika w pekanach może pracować, aby złagodzić nasilenie tych objawów.
10. Wzmacniają odporność
Pekany są doskonałym źródłem fitoskładników, które są związki chemiczne na bazie roślin, które są znane, aby pomóc swojemu układowi odpornościowemu i chronić go przed chorobami.
Pekany zawierają również duże ilości cynku, który jest niezbędny do funkcjonowania i wzmocnienia układu odpornościowego. Osoby, które mają diety z dużą ilością cynku są oznaczone na niższe ryzyko wielu chorób.
Różnorodny skład orzechów pekan jest taki, że zawierają one wiele minerałów, jak również witamin i błonnika, które mogą zapobiec gromadzeniu się kamieni żółciowych.
Kontroluje również ciśnienie krwi, co jest dodatkowym atutem, ponieważ wysokie ciśnienie krwi może narazić Cię na ryzyko wielu chorób oportunistycznych i zagrozić Twojemu zdrowiu.
11. Działanie przeciwstarzeniowe
Te przepyszne orzechy z Meksyku są nie tylko smaczne, ale również doskonale wpływają na czas. Wysokie stężenie przeciwutleniaczy w tych orzechach może pomóc poprawić cerę swojej skóry poprzez promowanie jasnej tekstury.
Wiele witamin, a mianowicie witamina A i E oraz kwas elagowy są wojownikami przeciwko wolnym rodnikom, które są prawdopodobnie najbardziej znaczącą przyczyną starzenia się skóry. Na tej podstawie, pekany mogą pomóc w zapobieganiu drobnym liniom, zmarszczkom, a nawet przebarwieniom skóry.
Wysoka zawartość błonnika i cynku w pekanach jest wykorzystywana przez Twój organizm do detoksykacji nawet najbardziej odpornych toksyn, co zapobiega powstawaniu trądziku i przetłuszczaniu się skóry. Rezultat? Lśniąca, czysta skóra.
12. Stymuluje wzrost włosów
Większość L-argininy, aminokwas, który, gdy jest stosowany zewnętrznie, może być stosowany do pomocy w łysieniu typu męskiego wraz z zachęcaniem do wzrostu włosów znajduje się w tych orzechów drzewa.
L-arginina jest znany, aby zwiększyć elastyczność tętnic i uczynić je mniej podatne na uszkodzenia i zakrzepy krwi.
Promuje rozwój sieci krążenia krwi i ostatecznie poprawia dostarczanie składników odżywczych do mieszków włosowych, a zatem pozwala na zdrowszą skórę głowy i mocniejsze pasma włosów.
13. Hamują wypadanie włosów
Jeśli cierpisz z powodu niskiej gęstości włosów, to pekany są właściwym wyborem dla Ciebie. Zawierają one duże ilości aminokwasów, które mogą pomóc w lepszym wzroście włosów.
Wraz z tym, zewnętrzne zabiegi z olejem pekan może uczynić każdy indywidualny pasmo włosów zdrowsze poprzez nawilżenie ich i wzmocnienie ich. Dzięki temu Twoje włosy będą mniej puszące się i suche, a co za tym idzie, mniej podatne na łamanie.
Wnioski
Założę się, że nie znałeś przynajmniej 3 z tych właściwości orzechów pekan. Te właściwości sprawiają, że pekany są idealnym partnerem do śniadań, obiadów i kolacji.
Możesz chwycić garść każdego ranka lub dodać je do swoich posiłków, aby upewnić się, że otrzymujesz dzienną dawkę tych pożywnych orzechów.
artykuł zaczerpnięty ze strony conserve-energy-future.com