Lodówka to bardzo specyficzna przestrzeń, w której przechowywane są produkty spożywcze, potrzebujące idealnych warunków. W tym tekście opowiemy Ci, jak pozbyć się bakterii z lodówki i sprawić, że cała żywność będzie bezpieczna. Zaczynamy!
Profilaktyka zamiast leczenia – czyli zadbaj o lodówkę zanim wydarzy się katastrofa.
Zapobieganie jest zawsze lepszym rozwiązaniem. Jeśli więc Twoja lodówka jest czysta i chciałbyś, by ten stan utrzymał się przez długi czas Skorzystaj z naszych 5 rad.
Ogranicz otwieranie
Wiemy, że nie jest to proste do zrealizowania, ale musisz wiedzieć, że każde otwarcie lodówki skutkuje podwyższeniem temperatury, a co za tym idzie stworzeniem idealnych warunków dla rozwoju wszelkiego rodzaju drobnoustrojów.
Myj regularnie
Nie chcesz, by lodówka była brudna? Nie ma prostszej rady niż regularne czyszczenie. Nie pozwól, by jakiekolwiek zabrudzenia zaschły, ponieważ będzie trudno się ich pozbyć.
Przechowuj żywność w pojemnikach
Jedzenie, przechowywane w pojemnikach nie pobrudzi lodówki i łatwiej będzie zapanować nad zawartością urządzenia.
Przechowuj z umiarem
Co za dużo to niezdrowo. To powiedzenie tyczy się również ilości jedzenia, które przechowujesz w swojej lodówce. Zadbaj o to, by w urządzeniu było dużo wolnej przestrzeni.
Myj jedzenie przed schłodzeniem
Warzywa i jajka to produkty, które pokryte są bakteriami i warto przed włożeniem do lodówki potraktować je wodą.
No dobrze, stało się – lodówka jest brudna. Co teraz?
Jeśli zdarzyła Ci się wpadka i Twoja lodówka nie odznacza się już czystością, to znak, że powinieneś zabrać się za przywrócenie jej do stanu używalności.
Ocet
Wystarczy, że wymieszasz jedną łyżkę octu z dwoma szklankami wody. Roztwór idealnie radzi sobie z zabrudzeniami w szufladach i półkach.
Soda oczyszczona
Dwie łyżki sody wsypane do dwóch szklanek wody pozwoli Ci na pozbycie się zacieków oraz zabrudzeń z lodówki. Ten sposób podobnie, jak poprzedni jest bardzo ekologiczny.
Płyn do naczyń
Nie chodzi tu o byle jaki płyn. Wybierz się do hurtowni z chemią importowaną i wybierz środek z niemieckiej dystrybucji, który jest o wiele skuteczniejszy niż to, co można znaleźć w lokalnej drogerii.
Spray do mycia szyb
Idealny do czyszczenia szklanych powierzchni, których nie brakuje w Twojej lodówce.
Spray antybakteryjny
Tego typu środek znajdziesz w sklepie z chemią lub każdym supermarkecie i oczywiście możesz wykonać go również sam. Niezwykle skuteczny w walce z bakteriami.
Co powinieneś zrobić, jeśli znajdziesz czerwone plamy w lodówce?
Jeśli w lodówce znajdziesz czerwone plamy, ważne jest, aby działać szybko. Najczęstszą przyczyną tego problemu jest sos pomidorowy lub ketchup. Jest kilka kroków, które należy podjąć, aby usunąć plamy i zapobiec ich nawrotom.
Najpierw wyczyść nadmiar sosu ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Następnie użyj kostki lodu, aby zamrozić plamę i zeskrob ją szpachelką. Na koniec napełnij miskę wodą i mydłem do naczyń i zetrzyj plamy, aż znikną.
Wyczyść wnętrze lodówki!
Zewnętrzna część lodówki może być pożywką dla bakterii i powinna być czyszczona co tydzień. Dzięki temu będziesz mieć nie tylko czystszą lodówkę, ale także zdrowszą. Oczyść obudowę lodówki, wycierając ją ciepłą wodą z mydłem. na wilgotnej szmatce, a następnie wysuszyć czystą szmatką.