Już niedługo startuje długo wyczekiwany sezon grillowy a któż z nas nie lubi wiosenno – letnich pikników, gdzie główną atrakcją jest grill? Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby od czasu do czasu zjeść czegoś pysznego z rusztu. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na zdrowe grillowanie.
Magia grillowania
Na grillu można przygotować praktycznie wszystko – mięso, ryby, owoce, warzywa. Ponadto w sklepach znajdziemy całe mnóstwo specjalnych przypraw do potraw z grilla. Warto jednak samemu komponować mieszanki ziół do polepszenia smaku dań, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, co się w nich znajduje. Na pewno będzie to zdrowsze.
Czy potrawy z grilla mogą być rakotwórcze?
Ostatnio często słyszy się o tym, że potrawy z grilla są rakotwórcze. W pewnym stopniu jest to prawdziwe stwierdzenie. Podczas grillowanie do potraw mogą przedostawać się szkodliwe produkty spalania takie jak wielopierścieniowe węglowodory, nadtlenki czy wolne rodniki. Nie musimy się jednak obawiać tego, że grillowania potrawa zaszkodzi naszemu zdrowiu, jednak pod warunkiem, że podczas jej przyrządzania będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko przyjmowania szkodliwych substancji do minimum.
Sęk w tym, że to nie samo grillowanie jako takie jest szkodliwe, ale sposób, w jaki je przeprowadzamy. Czasami ze zwykłego przyzwyczajenia popełniamy podstawowe błędy, które sprawiają, że potrawy są rzeczywiście bardzo niezdrowe. Przede wszystkim chodzi o to, ze grillujemy nieodpowiednie produkty, na niewłaściwym węglu i zdecydowanie za długo. Zdrowe grillowanie wcale nie oznacza, że potrawy maja gorzej smakować, wręcz przeciwnie. Przed rozpoczęciem sezonu piknikowego warto zapoznać się z kilkoma regułami przyrządzania potraw, które są bardzo łatwe do zastosowania i nie wymagają wysiłku.
Zdrowy grill – jak grillować bezpiecznie
Pierwszym krokiem jest dobór właściwych produktów. Powinny być one świeże i kupowane tylko w sprawdzonych punktach i sklepach. Ważne, aby wybierać mięsa mało tłuste. To, że i tak nasiąknie ono aromatem przypraw i dymu nie oznacza, że może być gorszej jakości. Na pewno odczują to nasze kubeczki smakowe.
Aby mięso nie wymagało długiego pieczenia na ruszcie, warto je wcześniej zamarynować. Stanie się ono nie tylko bardziej kruche, ale na pewno będzie o wiele smaczniejsze. W zależności o rodzaju mięsa i grubości kawałków czas marynowania może się wahać od kilkunastu minut do kilku godzin.
Jaki węgiel do grilla?
Wybierając węgiel do grilla pamiętaj o tym, aby był to wyłącznie węgiel drzewny lub z drewna drzew liściastych. Węgiel z drzew iglastych nie nadaje się do pieczenia potraw na grillu, gdyż może on zawierać duże ilości żywic, które spalając się mogą emitować bardzo szkodliwe substancje szybko wchłaniające się do pożywienia.
Grillowe ABC
Jeżeli chodzi o rozpalanie grilla, to zabronione jest stosowanie do tego gazet, kartonów, dykt oraz malowanego lub lakierowanego drewna. Takie materiały mogą podczas spalania wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje. Co więcej, mogłoby to zmienić smak potraw. Najlepiej byłoby, gdybyśmy rozpalali grill bez rozpałki, a tym bardziej ropy czy parafiny. Jest to oczywiście trudniejsze, jednak wtedy mamy pewność, ze w dymie nie ma żadnych szkodliwych substancji. Rozpałkę można stosować wyłącznie na początku rozpalania, kiedy na ruszcie nie znajduje się jeszcze jedzenie. Nie można dorzucać kostek rozpałki w trakcie smażenia potraw. To samo dotyczy węgla. Jeżeli chcemy podtrzymać ogień, to należy zdjąć potrawy z rusztu i dopiero, gdy węgiel się rozżarzy można położyć je z powrotem.
Po zakończeniu i przed rozpoczęciem każdego grillowania koniecznie musimy dokładnie oczyścić ruszt z resztek jedzenia i tłuszczu. W przeciwnym razie będą się na nim rozwijać trujące substancje.
Mięso powinniśmy piec na specjalnych, perforowanych tackach wykonanych z aluminium. Zapewnia to lepszy przepływ ciepłego powietrza, a ponadto sprawia, ze do potraw nie dostają się szkodliwe substancje zawarte w dymie. Jeżeli kładziemy mięso bezpośrednio na ruszt, to wyciekający z niego tłuszcz wpada prosto w rozżarzony węgiel i paląc się również wydziela szkodliwe substancje. Bezpośrednio na ruszt można kłaść tylko potrawy, które piecze się krótko, na przykład pieczywo lub warzywa takie jak pomidorki koktajlowe, cukinia, papryka i pieczarki. W żadnym wypadku nie wolno kłaść na ruszt zamrożonego jedzenia, musi ono mieć temperaturę pokojową.
Pomimo zachowania ostrożności do potraw mogą przedostać się szkodliwe substancje. Aby zniwelować ich działanie w organizmie wystarczy dodać do posiłku porcję świeżych warzyw. Zawarte w nich substancje zabezpieczą nas przed działaniem wolnych rodników. Co więcej, na pewno wzbogacą smak potraw.
Zdrowy grill – nie przesadzaj z grillowaniem
Na koniec ostatnia wskazówka: należy pamiętać o tym, aby podczas sezonu wiosenno – letniego nie ograniczać naszej diety wyłącznie do potraw z grilla. Powinniśmy jej jeść tylko od czasu do czasu. Wtedy będziemy mieć pewność, ze nasz układ pokarmowy łatwo poradzi sobie z ich przetrawieniem. Organizm zdąży się także oczyścić ze szkodliwych substancji i toksyn. We wszystkim trzeba stosować umiar. Potrawy z grilla konsumujmy tylko raz na jakiś czas. Dzięki temu będziemy rozkoszować się w pełni ich smakiem i na pewno nie będziemy musieli odchorowywać tej przyjemności.