Lekka, ale sycąca sałatka z bobem i dodatkiem świeżych warzyw oraz winegretu. Idealnie pasuje jako lekki posiłek, równie dobrze sprawdza się w roli zdrowego dodatku do dania głównego.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Bób gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie, aż osiągnie miękkość
- W czasie, gdy bób się gotuje, kroimy żółtą i zieloną cukinię wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wszystko przekładamy do miseczki
- Cukinię skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz, delikatnie mieszamy i zostawiamy na kilka minut
- Następnie obsmażamy cukinię na rozgrzanej patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu
- Ostudzony bób obieramy ze skórki, a rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki
- Połowę przestudzonej cukinii wrzucamy do miski, na wierzch układamy połowę rzodkiewek, a następnie obrany bób. W celu uzyskania warstwowej sałatki układamy cukinię oraz rzodkiewkę
- Na patelni bez dodatku tłuszczu prażymy pestki dyni, na mniejsze kawałki kroimy ser feta i układamy go na środku sałatki. Dookoła zaś posypujemy sałatkę pestkami uprażonej dyni
PRZYGOTOWANIE SOSU:
- Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, wlewamy oliwę, ocet winny, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy
- Sałatkę polewamy gotowym sosem tuż przed podaniem
Realny czas przygotowania: ok. 20 minut + czas gotowania bobu