- Zielona dieta i jej pozytywne działanie
- Zielone owoce i warzywa
- Zasady zielonej diety
- Dlaczego potrzebna jest nam zielona dieta?
- Jak jeść ekologicznie dzięki zielonej diecie?
- Umiarkowane spożycie mięsa
- Jedz więcej żywności pochodzenia roślinnego
- Pij wodę z kranu zamiast napojów bezalkoholowych
- Czy warto stosować ekologiczną dietę zieloną?
Zielona dieta i jej pozytywne działanie
Dieta zielona wykazuje niezwykłe właściwości oczyszczające. Zielone owoce i warzywa pomagają w procesie trawienia, przyspieszają metabolizm i zapobiegają odkładaniu się zbędnych kilogramów. Dieta ta zalecana jest osobom, których organizm jest zanieczyszczony od toksyn. Ponadto zielone warzywa pomagają w transporcie tlenu w krwioobiegu. Dzięki temu pomagają one w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów i zapewniają lepsze samopoczucie.
Zielone owoce i warzywa
Owoce i warzywa o barwie zielonej zawierają w sobie witaminy z grup: A, B, C, E oraz K. Ponadto posiadają cenne pierwiastki, takie jak żelazo, wapń, beta-karoten, fosfor oraz magnez. Pierwiastki i witaminy wykazują nie tylko działanie zdrowotne i poprawiają samopoczucie, ale również sprawiają, że wyglądamy lepiej. Cenne minerały wzmacniają włosy, paznokcie i mają pozytywny wpływ na stan naszej skóry.
Zasady zielonej diety
Najważniejszą zasadą jest oczywiście spożywanie produktów zielonych. Zaleca się spożycie 5 niewielkich posiłków dziennie, o regularnych godzinach, o ile to możliwe. Główną zasadą jest zawarcie w każdym z posiłków chociaż jednego zielonego warzywa czy owocu. Należy również pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, powinno spożywać się ok. 2 litrów wody dziennie. Zalecane jest również picie zielonej herbaty, która nie tylko nawadnia, ale również oczyszcza organizm.
Dlaczego potrzebna jest nam zielona dieta?
ONZ definiuje zrównoważone odżywianie jako „sposób odżywiania o niewielkim wpływie na środowisko, który przyczynia się do bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego oraz do zdrowego życia obecnych i przyszłych pokoleń”. Innymi słowy, w ekologicznym odżywianiu nie chodzi tylko o stosowanie zdrowej diety dzisiaj – ale o zapewnienie, że nasze dzieci i wnuki też będą mogły jeść pożywne jedzenie.
Problem w tym, że obecnie większość naszej żywności nie jest produkowana w sposób zrównoważony. Żywność jako całość generuje 20-30% światowych emisji gazów cieplarnianych (GHG), przy czym samo rolnictwo jest odpowiedzialne za 15-25% emisji GHG. Jest to również główna przyczyna wylesiania, przełowienia, utraty bioróżnorodności oraz zanieczyszczenia gleby i wody. Łączny wpływ tych zjawisk oznacza wzrost globalnego ocieplenia, ekstremalnych zjawisk pogodowych, niedoborów wody i (w końcu) żywności dla wszystkich.
Aby pomóc chronić planetę, wielu klimatologów twierdzi, że musimy zmienić sposób, w jaki produkujemy i spożywamy żywność. Na szczęście zmiana ta może być korzystna także dla naszego samopoczucia.
Jak jeść ekologicznie dzięki zielonej diecie?
W ramach rządowej inicjatywy Green Food Project określono osiem kluczowych zasad zdrowej i zrównoważonej diety. Są to:
- Jedz zróżnicowaną, zbilansowaną dietę, aby utrzymać zdrową masę ciała.
- 2. Spożywaj więcej pokarmów pochodzenia roślinnego, w tym co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie.
- Doceniaj swoją żywność. Pytaj o to, skąd pochodzi i jak jest produkowane. Nie marnuj go.
- Umiarkowanie spożywaj mięso, a więcej grochu, fasoli, orzechów i innych źródeł białka.
- Wybieraj ryby pochodzące ze zrównoważonych zasobów. Ważna jest także sezonowość i metody połowu.
- Włącz do swojej diety mleko i produkty mleczne lub szukaj ich roślinnych zamienników, w tym wzbogaconych o dodatkowe witaminy i minerały.
- Pij wodę z kranu.
- Spożywać mniej pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli.
Może się wydawać, że jest to wiele zmian, które trzeba wprowadzić do swojej diety naraz. Od czego zacząć? Jedną z opcji jest wybranie zmian, które mają największy wpływ na środowisko.
Umiarkowane spożycie mięsa
Badania wykazują, że czerwone mięso i produkty mleczne generują największe ilości dwutlenku węgla w diecie Brytyjczyków. Jednak przejście na dietę roślinną zostało uznane za jeden z najskuteczniejszych sposobów zmniejszenia wpływu naszej emisji dwutlenku węgla na planetę.
Wyeliminowanie lub zmniejszenie ilości spożywanego mięsa jest również korzystne dla naszego zdrowia. Dane z Narodowego Badania Diety i Żywienia (National Diet and Nutrition Survey) wykazały, że każdego dnia spożywamy średnio 90,5 g czerwonego mięsa. Jednak spożywanie 90 g mięsa dziennie lub więcej ma związek z rakiem jelita i innymi schorzeniami, takimi jak wysoki poziom cholesterolu i choroby serca. Eksperci zalecają spożywanie nie więcej niż 70 g dziennie lub 500 g czerwonego mięsa tygodniowo.
Jeśli nie chcesz całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, możesz ograniczyć ilość spożywanej wołowiny i jagnięciny. Zmian Klimatu (CCC) twierdzi, że owce i bydło produkują najwięcej dwutlenku węgla, ale zastąpienie ich wieprzowiną lub kurczakiem może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 9%.
Makaron z szparagami, cytryną i groszkiem podawany w misce
Jedz więcej żywności pochodzenia roślinnego
WHO i wiele innych organizacji zajmujących się zdrowiem publicznym zaleca spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych, aby poprawić stan naszego zdrowia – ale jednym z klasycznych argumentów przeciwko ograniczaniu spożycia mięsa jest to, że białka roślinne nie zawierają odpowiedniej mieszanki składników odżywczych. Nie jest to prawdą, jeśli tylko odpowiednio zbilansuje się ich ilość.
Stowarzyszenie Dietetyków Wielkiej Brytanii (BDA) twierdzi, że „jakość i ilość białka nie ulega pogorszeniu przy przechodzeniu na dietę opartą w większym stopniu na roślinach. Rośliny zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a diety oparte w całości na pokarmach roślinnych, które zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na energię, zaspokajają również zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne aminokwasy”.
Jeśli chodzi o mleko roślinne, argument jest nieco bardziej skomplikowany. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Oksfordzie wykazało, że produkcja szklanki mleka mlecznego powoduje prawie trzykrotnie większą emisję gazów cieplarnianych niż produkcja jakiegokolwiek innego mleka. Jednak produkcja mleka migdałowego i ryżowego może być bardzo wodochłonna – jedna szklanka mleka migdałowego wymaga 74 litrów wody, czyli więcej niż przeciętny prysznic.
Nie pozwól, aby to zniechęciło Cię do przejścia na dietę opartą w większym stopniu na produktach roślinnych. W przeglądzie przeprowadzonym w 2019 r. stwierdzono, że dieta wegańska jest nie tylko najlepsza dla środowiska, ale że możemy osiągnąć taki sam wpływ na emisję dwutlenku węgla, jak przejście na dietę wegańską poprzez znaczne ograniczenie mięsa i nabiału, a nie całkowite ich wyeliminowanie. Aby uzyskać najbardziej ekologiczną opcję, wybieraj wzbogacone mleko sojowe i owsiane, a nie migdałowe, jeśli zdecydujesz się na taką zmianę.
Pij wodę z kranu zamiast napojów bezalkoholowych
Napoje gazowane i soki owocowe wytwarzają trzecią co do wielkości ilość gazów cieplarnianych w naszej diecie, natomiast woda z kranu – obok herbaty i kawy – jedną z najmniejszych. Dzieje się tak, ponieważ napoje gazowane wymagają więcej energii do produkcji i transportu, a soki owocowe wymagają dużej ilości nawozów sztucznych i pestycydów do uprawy owoców.
Jeśli dodać do tego korzyści zdrowotne, to argument za rezygnacją z napojów gazowanych jest jeszcze silniejszy. Wiele napojów bezalkoholowych kojarzy się z otyłością i cukrzycą, co skłoniło rządy na całym świecie do wprowadzenia podatku od cukru w niektórych napojach bezalkoholowych. Nie wiadomo jeszcze, czy podatek ten jest na tyle skuteczny, by powstrzymać ludzi przed ich piciem.
Kiedy eksperci mówią o zastąpieniu napojów bezalkoholowych wodą, nie mają na myśli wody butelkowanej. Plastikowe butelki są obecnie jednym z największych trucicieli naszej planety, więc zamiana butelki coli na butelkę wody nie zmniejszy ilości wyrzucanego przez nas plastiku. Pozostanie przy wodzie z kranu i noszenie zawsze przy sobie butelki wielokrotnego użytku to jeden z najlepszych sposobów dbania o siebie i naszą planetę.
Zdrowy pieczony bakłażan z gulaszem i frytkami ze słodkich ziemniaków w pasiastej misce
Czy warto stosować ekologiczną dietę zieloną?
Eksperci ds. środowiska policzyli i doszli do wniosku, że gdyby każdy mieszkaniec Wielkiej Brytanii po prostu jadł zdrową, zbilansowaną dietę, składającą się z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie oraz niewielkiej ilości cukrów i żywności przetworzonej, moglibyśmy zmniejszyć emisję dwutlenku węgla w skali kraju o 17 procent. Gdybyśmy następnie ograniczyli produkty pochodzenia zwierzęcego, zwiększyli spożycie owoców i warzyw oraz jedli więcej produktów zbożowych, moglibyśmy osiągnąć dalsze zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych o około 40 procent.
BDA twierdzi, że wprowadzenie tych zmian mogłoby dodać prawie 18 milionów lat zdrowego życia – zmniejszając liczbę dni straconych z powodu takich schorzeń, jak cukrzyca, rak jelita czy choroby serca – całej obecnej populacji Wielkiej Brytanii. Co więcej, wszystko to można osiągnąć bez stosowania jakiejś dziwacznej nowej mody żywieniowej. Zdrowszy ty i szczęśliwsza planeta oznaczają, że zielona dieta może być jedyną dietą, jakiej kiedykolwiek będziemy potrzebować.