Masz ochotę na coś słodkiego ale nie chcesz „grzeszyć” ciężkimi kaloriami? Mamy coś dla ciebie! Przedstawiamy jagodowe batoniki, które rozpływają się w ustach. Obiecujemy, że na jednym się nie skończy!
Aby zrobić te jagodowe batoniki, potrzebujesz tylko 4 prostych składników! Te jagodowe batoniki są wegańskie, bezglutenowe i dozwolone na diecie paleo!
Po raz pierwszy użyłam śmietanki kokosowej i muszę przyznać, że smakowała prawie tak samo jak masło kokosowe. Jedyną różnicą, jaką możesz zauważyć, jest to, że śmietanka kokosowa szybciej mięknie po wyjęciu z lodówki.
Co potrzebujesz, by zrobić jagodowe batoniki?
- 2 filiżanki śmietanki kokosowej;
- 2 filiżanki świeżych borówek amerykańskich;
- 1/4 szklanki czystego syropu klonowego;
- 2 łyżki zmielonych ziaren wanilii
Przepis:
- Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym, aż masa będzie gładka.
- Wyłóż blachę papierem pergaminowym, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby papier wystawał poza boki.
- Wrzuć masę na blachę i rozprowadź ją równomiernie. Masa jest bardzo gęsta i może być konieczne zwilżenie łopatki, aby ułatwić równomierne rozprowadzenie.
- Gdy masa znajdzie się już na blasze, delikatnie dociśnij, używając dodatkowych boków papieru pergaminowego.
- Włóż blachę do lodówki, aby stwardniała. Powinno to zająć tylko około 15-20 minut.
- Gdy masa będzie już twarda, wyjmij całość za brzegi papieru pergaminowego.
- Za pomocą noża do pizzy pokroić na prostokąty.
Batoniki należy przechowywać w lodówce. Przechowywać w szczelnym pojemniku, przekładając każdy baton kawałkiem pergaminu. Powinny wytrzymać co najmniej tydzień w lodówce, można je również zamrozić, aby dłużej się przechowywały. Smacznego!