Starsze pokolenia bardzo doceniają gorzką czekoladę, ponieważ zawiera ona w sobie wiele wartości odżywczych i jest dobra dla naszego organizmu! Zawsze byłeś niezadowolony, gdy babcia na urodziny podarowała Ci właśnie deserowy blok czekoladowy? Teraz powinieneś to docenić.
Rozchmurz się
Jak wiadomo czekolada poprawia humor od razu. Jeśli jednak już sięgasz po ten kakaowy wyrób to rób to z głową i stawiaj na czekoladę gorzką lub deserową. Zawiera ona najwięcej magnezu i pysznie smakuje, choć do jej smaku trzeba dojrzeć. Oczywiście dzieci chętniej wybierają czekolady mleczne lub białe, jednak należy mieć świadomość, że tego typu wyroby z prawdziwą czekoladą mają niewiele wspólnego i pełne są chemicznych dodatków i ulepszaczy.
Bądź wiecznie młody!
Naukowcy dowiedli, że spożywanie kostki gorzkiej czekolady codziennie opóźnia procesy starzenia i działa nawet antynowotworowo! Zatem jeśli jeszcze tego nie robisz to zacznij spożywać kosteczkę dziennie, dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Zainwestuj w zdrowie
Ciemna czekolada posiada w sobie cenne antyoksydanty, które sprawiają, że czujemy się lepiej, a nasz organizm jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Regularne spożywanie tej pysznej przekąski poprawia również naszą pamięć i sprawia, że mamy lepszą koncentrację. Badania wprost mówią również o tym, że osoby, które w trakcie swojego życia spożywały gorzką czekoladę znacznie rzadziej chorowały na zaburzenia Alzheimera.
Jedz i chudnij
Może wyda Ci się to niemożliwe, ale w trakcie diety, która ma na celu zrzucenie kilku zbędnych kilogramów możesz sięgać po przekąski! Gorzka czekolada będzie dla Ciebie wręcz idealna, ponieważ… wspomaga procesy odchudzania. To naprawdę nie żadna magia, a czysta nauka – spożycie czekolady zapewnia uczucie sytości i spowalnia procesy trawienne.
Gdy następnym razem będziesz wybierać się na imieniny przyjaciółki lub urodziny ukochanej babci to pamiętaj, żeby wybierać bombonierki wykonane z gorzkiej czekolady. Bardzo istotne jest również to, żeby sprawdzić ile kakao znajduje się w składzie produktu.