Wielokrotnie jadąc w rodzinne strony do dziadków mieliśmy styczność z konserwami i przetworami. Domowy kompot? Pycha! Dlaczego więc nie wznowić procesu jakim jest konserwowanie? Przecież to tylko ułatwia pracę w kuchni!
- Czym jest konserwowanie?
- Dlaczego używa się słoików, skoro proces nazywa się „konserwowaniem”?
- Dlaczego konserwowanie stało się znowu popularne?
- Co jest potrzebne, aby zacząć konserwować żywność w domu
- Co jest potrzebne do przygotowania konserw?
- Jakie są najpopularniejsze produkty do konserwowania?
- Jak długo powinny przetrwać domowe konserwy?
- Wskazówki i porady dotyczące konserwowania żywności domowej roboty
- Inne wskazówki i porady, które ułatwią ci przygotowywanie domowych przetworów
Czym jest konserwowanie?
Konserwowanie polega na przechowywaniu pewnych produktów żywnościowych w wysokiej temperaturze. Proces podgrzewania powoduje powstanie próżni w słoiku, dzięki czemu mikroorganizmy, które powodują psucie się żywności, zostają zniszczone podczas chłodzenia słoika.
Dlaczego używa się słoików, skoro proces nazywa się „konserwowaniem”?
Termin „konserwowanie” w rzeczywistości odnosi się do słowa „kanister”, który był wykonany ze szkła, gdy stało się popularne. W dzisiejszych czasach ludzie używają słoików.
Dlaczego konserwowanie stało się znowu popularne?
Wzrost popularności domowego konserwowania żywności w dużej mierze wynika z tego, że ludzie chcą wiedzieć więcej o spożywanych produktach.
W ostatnim czasie przeprowadzono wiele badań na temat stosowania pestycydów na owocach i warzywach oraz ich długotrwałego wpływu na konsumentów i na produkty.
Ponieważ ludzie chcą mieć kontakt ze źródłem pochodzenia swoich produktów, popularne stają się targi rolne i kupowanie bezpośrednio od producentów. W ten sposób konsumenci widzą producenta i wiedzą, czy produkt jest ekologiczny, czy poddany działaniu paskudnych środków chemicznych.
Oprócz świeżej żywności ludzie chcą wiedzieć, skąd pochodzą ich konserwy i mrożonki oraz jakie składniki i dodatki do nich są spożywane. Coraz więcej opakowań zawiera nazwy składników, których nikt nie jest w stanie wymówić – i to jest przerażające!
Konserwowanie żywności w domu jest jednym z wielu procesów, które konsumenci rozpoczęli na nowo, aby zapewnić sobie kontrolę nad swoją żywnością.
Wzrasta również świadomość tego, jak marnowanie żywności na wysypiskach wpływa na środowisko. Odpady owocowe i warzywne powodują powstawanie gazów cieplarnianych, ponieważ ulegają rozkładowi, i przyczyniają się do globalnego ocieplenia. Coraz więcej osób chce pomóc w ograniczaniu ilości odpadów, dlatego poszukuje sposobów na wykorzystanie wszystkich części owoców i warzyw lub produktów masowych, takich jak te, które konsumenci uprawiają sami lub otrzymują po okazyjnych cenach bezpośrednio od rolników.
Co jest potrzebne, aby zacząć konserwować żywność w domu
Metoda konserwowania musi być ściśle i starannie przestrzegana, aby nie tylko zapewnić, że żywność nie zepsuje się po odłożeniu na półkę, ale także aby osoby spożywające produkty w puszkach nie były narażone na ryzyko zatrucia pokarmowego.
Najlepszą radą, jakiej mogą udzielić doświadczeni konserwatorzy, jest stosowanie wypróbowanego i sprawdzonego przepisu oraz perfekcyjne przestrzeganie metody konserwowania. Jeśli to możliwe, zapisz się na zajęcia, aby uczyć się od doświadczonej osoby i zobaczyć, jak to się robi. Dostępne są także świetne kursy online.
Gdy już wiesz, co robisz, wszystko, co jest potrzebne do puszkowania żywności w domu, możesz kupić w lokalnym domu towarowym.
Co jest potrzebne do przygotowania konserw?
Chochla (z małym dzióbkiem, jeśli to możliwe)
szklane słoiki typu mason
szczypce, aby móc wyjąć słoiki z wrzącej wody
Lejek z szerokim otworem
Duży garnek
Gdy opanujesz sztukę puszkowania i stanie się ona regularną praktyką w domu, zalecane jest zaopatrzenie się w przeznaczoną do tego celu konserwę w kąpieli wodnej.
Jakie są najpopularniejsze produkty do konserwowania?
Poniższe produkty są często dostępne w dużych ilościach na targach rolnych i stosunkowo łatwe do uprawy w domu:
Pomidory – doskonałe na domowy ketchup lub salsę
Jagody – wszelkiego rodzaju jagody, z których można zrobić wspaniałe domowe dżemy
Brzoskwinie – doskonałe same w sobie, jako dodatek do lodów
Ogórki kiszone – doskonałe jako dodatek do dań antipasti
Jak długo powinny przetrwać domowe konserwy?
Domowe przetwory, jeśli nie są otwarte, powinny przetrwać około roku, pod warunkiem że wszystkie czynności zostały wykonane prawidłowo podczas pierwotnego konserwowania. Żywność na bazie cukru, np. dżemy, powinna przetrwać nieco dłużej – do dwóch lat.
Wskazówki i porady dotyczące konserwowania żywności domowej roboty
Kiedy już opanujesz puszkowanie własnej żywności, stanie się to umiejętnością na całe życie i czymś, co możesz robić sezon po sezonie, wykorzystując różne produkty.
Inne wskazówki i porady, które ułatwią ci przygotowywanie domowych przetworów
- Otwierając konserwy, upewnij się, że nie bąbelkują. Jest to znak, że żywność prawdopodobnie się zepsuła.
- Nigdy nie przepełniaj słoików. Zawsze zostawiaj wystarczająco dużo miejsca, aby pokrywka mogła być szczelnie zamknięta, w przeciwnym razie cała Twoja ciężka praca pójdzie na marne. Nie przejmuj się jednak, jeśli przez przypadek przepełnisz słoik i nie zostawisz wystarczająco dużo miejsca! To jest słoik, który można wykorzystać w ciągu kilku następnych dni, kiedy będziesz się chwalić rodzinie i przyjaciołom swoją nowo odkrytą umiejętnością.
- Im świeższe produkty, tym lepiej. Podczas przygotowywania przepisu należy unikać żywności lekko poobijanej lub przejrzałej. Aby się nie zmarnowała, poszukaj innych sposobów wykorzystania tego typu produktów i dodaj kolejną umiejętność do swojego repertuaru.
Proces ten z pewnością przyda się domownikom na przechowanie wielu produktów, z których później stworzymy wiele smakowitych dań. Przecież lody z pysznymi brzoskwiniami czy chałka z domowym dżemem jagodowym brzmią smakowicie!
artykuł zaczerpnięty ze strony ecolifestyletips.com