Macaroni and cheese to jeden z amerykańskich przysmaków, który wszedł z impetem na skalę światową. Uwielbiany przez miliony makaron z dodatkiem ciągnącego się sosu serowego jest naszym comfort food’em. Pokażemy wam, jak ten klasyk zmienić w o wiele zdrowszą wersję!
Przepisy:
1. Macaroni and cheese z awokado
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka
- 1 ząbek czosnku
- 2 awokado
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1/3 filiżanki świeżej kolendry
- Sól i pieprz
- 1/8 łyżeczki papryki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 1 filiżanka mleka migdałowego
- 2 filiżanki białego sera cheddar
Sposób przygotowania:
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami podanymi w opakowaniu.
- Połącz czosnek, awokado, sok z limonki i kolendrę w robocie kuchennym i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
- W małym rondelku rozpuść olej kokosowy na średnim ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj z olejem za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie pasta.
- Dodawaj mleko do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj ser i mieszaj, aż do połączenia.
- Przełożyć makaron do dużej miski, dodać sos z awokado i wymieszać, aby się połączył, a następnie dodać sos serowy.
- Doprawić do smaku i posypać papryką.
2. Zielone macaroni and cheese
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka
- 300 g szpinaku ekologicznego, świeżego lub mrożonego
- 300 g posiekanych brokułów
- 2-3 ząbki świeżego czosnku, drobno zmielone
- 1 ¾ szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki mąki uniwersalnej
- Sól i pieprz
- ¾ szklanki sera cheddar
- ¼ filiżanki parmezanu
- ¼ łyżeczki musztardy Dijon
- Szczypta płatków czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu
- Dodaj brokuły na patelnię na średnim ogniu, podsmażaj z czosnkiem, płatkami papryki i szczyptą soli, aż zmiękną
- Dodaj szpinak pod koniec gotowania i gotuj do miękkości
- Podgrzać 1 ½ szklanki mleka na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć
- W małej misce wymieszać pozostałe mleko, mąkę, sól i pieprz, aż do dobrego połączenia
- Dodać mieszankę do mleka i stale mieszać, aż do zgęstnienia (2-3 minuty).
- Zdejmij z ognia i dodawaj ser i musztardę, aż ser się rozpuści
- Odcedzić makaron i dodać go do sosu serowego
- Dodać warzywa do makaronu i podgrzewać, aż wszystko się połączy
3. Macaroni and cheese z kalafiorem
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 4 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 ½ szklanki sera
- odrobina śmietany
- Czosnek w proszku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Odetnij główki kalafiora i gotuj na parze do miękkości
- Dodaj serek śmietankowy, 1 szklankę preferowanego sera i śmietanę
- Mieszaj do połączenia.
- Dodać musztardę, czosnek w proszku, sól i pieprz.
- Przełóż masę do naczynia do zapiekania, przykryj pozostałym serem, posyp papryką i
- Piecz, aż do zarumienienia się sera
Voilà! Oto wasz ulubiony mac and cheese na trzy zdrowe sposoby!