Jeśli jesteś weganinem wchodzącym na imprezę, zobaczysz stoły pełne mięsnych i serowych przekąsek. Przyjęcie nie musi być jednak sprawą mięsożerców. Jest mnóstwo roślinnych przekąsek i dań na wynos, które zasmakują każdemu, weganinowi czy nie.
Jeśli planujesz imprezę lub masz zaproszenie do znajomych, rozważ przygotowanie którejś z tych smacznych przekąsek, które będziesz mógł zjeść w trakcie rozmów i zabawy.
1. Buffalo Chick’n Dip
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 1](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/buffalo-dip.jpg)
Istnieje wiele sposobów na zrobienie wegańskiego dipu z kurczaka w stylu buffalo w wegańskim stylu. Przepis z Karissa’s Vegan Kitchen jest szybki w wykonaniu dzięki kupionej w sklepie alternatywie kurczaka, serkowi śmietankowemu i serowi. Niezależnie od tego, jak go przygotujesz, ten dip będzie hitem. Połącz go z krakersami, chrupiącymi warzywami, takimi jak marchewka czy seler, lub po prostu jedz go łyżeczką z talerza.
Składniki:
Jest tylko 5 składników tego dipu: rozdrobniony wegański kurczak, wegański serek śmietankowy, wegański sos sałatkowy, ostry sos i rozdrobniony wegański ser.
Jeśli chodzi o wegański serek śmietankowy, możesz użyć swojej ulubionej marki kupionej w sklepie lub zrobić serek z nerkowców.
Rozdrobniony wegański ser pomaga zagęścić dip i sprawić, że będzie on, no cóż, serowy. Po prostu użyj swojego ulubionego! Używałam zarówno rozdrobnionej mozzarelli, jak i rozdrobnionego cheddara.
Aby utrzymać życie w prostocie, używam wegańskich pasków kurczaka. Chociaż nie jest to surowe mięso, nadal zalecam gotowanie „kurczaka” zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Wrzuć wegańskiego kurczaka z pozostałymi składnikami do miski. Mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie przelej masę do naczynia do zapiekanek i upiecz! Czyż nie jest to najłatwiejszy wegański dip do kurczaka w wersji buffalo?
P.S. Jeśli nie chcecie używać mięsa, możecie spróbować użyć kalafiora, jackfruita… albo w ogóle pominąć „kurczaka”. Bez niego dip jest nadal niesamowicie aromatyczny.
2. Pikantne roślinne klopsiki
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 2](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/veggie-meatballs.jpg)
Klopsiki są nie do końca „poręcznym” jedzeniem, ale wystarczy przygotować kilka wykałaczek wielokrotnego użytku i będą idealną przekąską. Sekretny składnik? Galaretka winogronowa. Ten przepis z Thyme and Love wymaga od Ciebie minimalnego wysiłku.
SKŁADNIKI:
1. 350 gram sosu chili
2. 1 ½ szklanki galaretki winogronowej
3. 900 gramów mrożonych wegańskich klopsików
4. 1 łyżka skrobi kukurydzianej
5. 1 łyżka stołowa wody
INSTRUKCJA:
- Dodaj sos chili i galaretkę winogronową do wolnowaru. Ubijać, aż do równomiernego wymieszania.
- Dodaj wegańskie klopsiki i mieszaj, aby równomiernie pokryć klopsiki sosem.
- Gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny lub na dużym ogniu przez 2 godziny.
- W ostatnich 20 minutach gotowania, dodaj zaczyn ze skrobi kukurydzianej. Ubić razem skrobię kukurydzianą i wodę.
- Dodać do wolnowaru i mieszać. Kontynuuj gotowanie, aż sos zgęstnieje.
- Podawać!
3. Wegańskie skrzydełka
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 3](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/cauliflower-wings.jpg)
Możesz mieć „skrzydełka” bez chrząstek i kości. Zamień je na ulubionego kurczaka roślinnego albo upiecz lub usmaż „na powietrzu” (beztłuszczowo) kalafior, aby uzyskać chrupiącą alternatywę. Podawaj z ulubionym wegańskim ostrym sosem i dużą ilością przyjaznego dla wegan sosu sałatkowego lub niebieskiego sera do maczania. Skorzystaj z tego przepisu na kalafiorowe skrzydełka od Vegan Heaven.
Będziesz potrzebował:
- 1 główka kalafiora
- mąka z ciecierzycy lub zwykła mąka uniwersalna
- niesłodzone mleko roślinne (migdałowe lub sojowe)
- czosnek w proszku
- papryka w proszku
- pikantny sos BBQ
- panierka panko (pominąć dla wersji bezglutenowej)
- sól i pieprz
- sos sriracha (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ostrożnie pokrój kalafiora na kawałki.
- W dużej misce połącz mąkę uniwersalną, mleko roślinne, wodę, czosnek, paprykę w proszku, sól i czarny pieprz. Mieszaj aż do połączenia.
- Zanurz płatki w cieście, aby były całkowicie pokryte.
- Obtocz je w bułce tartej panko. Pomiń ten krok, aby uzyskać wersję bezglutenową. Jednak z panierką z panko są o wiele bardziej chrupiące.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i ułóż na niej różyczki kalafiora. Nie kładź ich na sobie. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- Ugotowane skrzydełka kalafiora przenieś do miski.
- Połącz sos BBQ z łyżeczką sosu sriracha i polej nim upieczone skrzydełka kalafiora. Obtocz je równomiernie z każdej strony, mieszając kilka razy.
- Obtoczone skrzydełka odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
- Piecz ponownie przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Podawaj natychmiast, posyp zieloną cebulką i podawaj z wegańskim aioli lub wegańskim sosem ranczerskim. Smacznego!
4. Nachosy z dodatkami
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 4](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/loaded-nachos.jpg)
Nachosy z dodatkami mogą zadowolić wiele podniebień w oparciu o to, co dodasz na wierzchu. Zacznij od swoich ulubionych tortilli i wegańskiego sosu serowego. Od tego momentu dodaj wszystko, czego zapragnie Twoje serce. Jalapeños, prażona kukurydza, pomidory, papryka, awokado, czarna fasola i pieczarki będą mile widzianymi dodatkami do Twojego dania.
5. Wegańska deska różności
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 5](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/veggie-tray.jpg)
Ok, więc to nie jest dokładnie rewolucyjne. Wiele razy, taca z warzywami jest jedyną w pewnym sensie wegańską opcją na imprezy. Ale dlaczego nie sprawić, by taca z warzywami była czymś bardziej ekscytującym niż tylko dodatkiem?
Ułóż klasyczne warzywa, takie jak marchewka i brokuły, ale rozważ też kilka niekonwencjonalnych opcji, takich jak pokrojone rzodkiewki, ogórki, groszek, a nawet szparagi i zielona fasolka. Następnie podaj wszystko z dipami. Uwzględnij wspomniany wcześniej dip buffalo chick’n, przygotuj kilka wegańskich opcji z sosem sałatkowym i serem pleśniowym oraz wykorzystaj resztki dipu serowego z nachosów do tacki z warzywami.
6. Faszerowane Jalapeños
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 6](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/stuffed-jalapenos.jpg)
Smażenie jalapenos w cieście to pyszny sposób na zjedzenie tego pikantnego warzywa, ale często do ciasta potrzebne są jajka. Zamiast męczyć się z przygotowaniem roślinnego ciasta i sprawić, że w całym domu będzie pachniało gorącym olejem, spróbuj faszerowanych jalapenos.
Aby je zrobić, przetnij paprykę na pół pionowo, usuwając nasiona. Wypełnij wnętrze roślinnym serkiem śmietankowym, wegańskim serem tartym i ulubionymi przyprawami. Na wierzchu połóż trochę więcej tartego sera i bułki tartej, a następnie zapiecz.
7. Mini Pizze
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 7](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/mini-pizzas.jpg)
Miniaturowe pizze, które można dostosować do własnych potrzeb i które łatwo jeść rękami, powinny znaleźć się w menu imprezy. Jeśli chodzi o sosy, wypróbuj marinarę, pesto lub po prostu oliwę z oliwek i zioła. Na wierzchu połóż wegański rozdrobniony ser, roślinne pepperoni lub swoje ulubione warzywa. Dodaj też ananasa, jeśli masz ochotę. Każda osoba może zrobić swoją własną mini pizzę.
8. Chipsy i Guacamole
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 8](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/chips-n-guac.jpg)
Kolejną świetną przekąską są chipsy i guacamole, które są łatwym, ale pysznym dodatkiem do menu. Oczywiście, możesz kupić guacamole w sklepie, ale będzie ono smakować o wiele lepiej, jeśli zrobisz je sam. Przepis na guacamole jest autorstwa znanego szefa kuchni Aaróna Sáncheza.
SKŁADNIKI:
- 4 awokado
- 1 biała cebula
- 2-3 pomidory
- 1/3 szklanki świeżej kolendry
- Sok z 3 limonek
- 1 chili Serrano
- Szczypta soli morskiej
9. Sliders
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 9](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/sliders.jpg)
Aby uzyskać bardziej sycącą przekąskę, zdecyduj się na slidery z pasztecikami z fasoli lub kupionymi w sklepie mięsnymi alternatywami, takimi jak burgery. Możesz dodać do nich warzywa lub pozostawić je bez dodatków – wybór należy do Ciebie. Jeśli chcesz zrobić swoje własne roślinne „mięso”, sprawdź te burgery z brązowego ryżu i czarnej fasoli według The Savory Vegan.
Składniki:
ZIEMNIAKI
1 rudy ziemniak posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz do smaku
NA PLACKI
1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu
400 gram czarnej fasoli, odsączona i opłukana
¼ filiżanki kolendry
½ czerwonej cebuli grubo posiekanej
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki soli
pieprz do smaku
DLA BAZYLIOWEGO AIOLI
1 szklanka wegańskiego majonezu
10 dużych liści bazylii
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
DLA SALSY Z AWOKADO
1 awokado posiekane
1 pomidor śliwkowy posiekany
sok z ½ limonki
sól i pieprz do smaku
DLA SLIDERÓW
10 bułek
spray zapobiegający przywieraniu
szpinak lub inna zielenina
Instrukcje:
- Rozgrzejemy piekarnik do 425 stopni i wyłożymy blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Wszystkie składniki ziemniaków włożymy na blachę i wymieszamy, aby równomiernie się pokryły. Wstawimy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, przewracając po 15 minutach. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
- Dodaj ostudzone ziemniaki i resztę składników na placki do robota kuchennego. 4.Zmiksuj do połączenia – powinny pozostać kawałki.
5.Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Z około ¼ szklanki masy na każdy placek, uformować 10 placuszków i ułożyć je na blasze do pieczenia. Umieść je w zamrażarce na co najmniej 20 minut.** - Podczas gdy patty się zamrażają, przygotuj bazyliowe aioli. Połączyć wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksować, zgarniając po bokach, aż do całkowitego połączenia. Doprawić do smaku i dodać sól i pieprz, jeśli potrzeba. Odstawić na bok, aż będzie gotowe do użycia.
- Przygotować salsę z awokado, łącząc składniki w misce. Wymieszać do połączenia. 8. Doprawić do smaku i dostosować sól i pieprz do potrzeb.
- Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, rozgrzej patelnię na kuchence na średnim ogniu. Dodaj spray zapobiegający przywieraniu i dodaj placki na patelnię. Smażyć do zrumienienia z obu stron (ok. 3-5 minut na stronę).
- Aby złożyć, ułóż warstwę bazyliowego aioli i szpinaku na spodzie każdej bułki. Na wierzchu ułożyć placek, salsę z awokado i wierzch bułki. Podawać i smacznego!
10. Wegańskie hot dogi
![10 wegańskich przekąsek, które z pewnością zrobią furorę na przyjęciach 10](https://ekologicznakraina.pl/wp-content/uploads/2022/02/veggie-hot-dogs.jpg)
Składniki
6-8 marchewek obranych
Marynata
1. 1/4 szklanki sosu sojowego niskosodowego
2. 1/4 szklanki octu jabłkowego z cydru Braggs
3. 1/4 szklanki bulionu warzywnego niskosodowego
4. 2 łyżki syropu klonowego
5. 1 łyżka sosu dymnego
6. 1 łyżka żółtej musztardy
7. 1 łyżka świeżego, mielonego czosnku
8. 1 łyżka soku z marynowanego jalapeno
9. 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
Instrukcje
1. Marchewki pokroimy i obierzemy tak, aby miały „długość bułki”.
Gotujemy marchew w wodzie, aż będzie miękka jak widelec. Około 10-15 minut.
2. Odcedzić marchew, przepłukać zimną wodą i ponownie odcedzić. Umieścić marchewki w torbie na zamek błyskawiczny do zamrażarki.
Ubij wszystkie składniki marynaty razem i wlej do torby z marchewkami.
3. Marynować przez 4-6 godzin.
4. Grillować marchewki na otwartym grillu, od czasu do czasu smarując.
5. Grilluj, aby podgrzać całość i uzyskać kilka sczerniałych śladów po grillu z każdej strony.