Oto unikalna herbata Jun, czyli niedaleka kuzynka bardziej popularnej kombuchy. Po krótce przedstawimy jej historię oraz podamy przepis na ten pyszny napój! Myślimy, że zawita do waszego menu na dłuższy czas!
Herbata Jun i jej legenda
Legenda o herbacie Jun głosi, że pochodzi ona z Himalajów, gdzie parzą ją mnisi i koczownicy przemierzający łąki Tybetu – tak w każdym razie głosi ta opowieść. „Brak wiarygodnych informacji na temat Jun prowadzi mnie do wniosku, że jest to stosunkowo niedawny odłam w drzewie genealogicznym kombuchy. Niektóre strony internetowe twierdzą, że pochodzi on z Tybetu, gdzie jest wytwarzany od 1000 lat; niestety w książkach o kuchni tybetańskiej, a nawet w specjalistycznej książce o himalajskich fermentach, nie ma o nim wzmianki. Bez względu na to, czy ma tysiącletnią historię, czy nie, jest całkiem smaczny”. Sandor Kats „The Art of Fermentation.
Jun Tea fermentuje najlepiej w Zielonej Herbacie słodzonej miodem. Kombucha fermentuje najlepiej w czarnej herbacie słodzonej cukrem. Różnica jest zdumiewająca Lubię Kombuchę, ale Jun jest pyszna i nie tak kwaśna jak Kombucha.
Jest to musujący napój probiotyczny, który jest łagodny i smaczny, o przyjemnie cierpkim smaku z nutą łagodnej słodyczy. Doskonale smakuje z lodem lub z rozgniecionymi jagodami, które można dodać do napoju.
Składniki:
- 8 filiżanek wody filtrowanej
- 2 łyżki zielonej herbaty liściastej
- ½ filiżanki miodu
- 1 Jun Culture
- ½ filiżanki herbaty Jun
Przygotowanie:
Zagotować wodę w czajniku do temperatury 75°C. Dodać sypką zieloną herbatę do dzbanka lub dużego słoika. Zalej herbatę gorącą wodą i zaparzaj przez 2 minuty.
Przecedzić herbatę przez sitko o drobnych oczkach do naczynia fermentacyjnego. Wlać miód i mieszać, aż całkowicie rozpuści się w herbacie. Odczekać, aż herbata osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wsypać Jun Culture do słoika i zalać Jun Tea. Pozostawić do fermentacji na trzy dni w temperaturze pokojowej.
Po trzech dniach herbata Jun powinna mieć kwaśny i lekko słodkawy zapach. Usunąć kulturę Jun i ½ filiżanki herbaty Jun z górnej części słoika i dodać je do oczekującego słoika.
Pozostałą herbatę rozlać do 4 butelek typu flip-top i pozostawić herbatę Jun do drugiej fermentacji przez 2-3 dni. Po trzech dniach herbata Jun będzie gotowa do picia! Jun będzie musować jak kombucha, dlatego należy uważać, aby nie otwierać jej nad zlewem. Smacznego!