Wyrób wina nie jest skomplikowanym procesem. Każdy może samodzielnie przygotować dobrej jakości trunek. Chciałbyś mieć w swojej spiżarni kilka butelek wina domowego, stworzonego według twojej własnej receptury? Poniższy artykuł przedstawia jak powinien wyglądać wyrób wina krok po kroku.
Domowe wino w zasięgu ręki!
Pierwszym krokiem jest oczywiście wybór owoców, z których ma powstać nasze wino. Od owoców zależ, jak bardzo będzie ono słodkie oraz jaki będzie jego ciężar. Odnośnie przydatności poszczególnych gatunków owoców do wyrobu wina, odsyłamy do osobnego artykułu.
Następnym elementem procesu wyrobu wina jest doprawianie moszczu. Jaki moszcz, takie z niego wino – to stara winiarska zasada. Dlatego też jedną z najważniejszych czynności w procesie produkcyjnym wina, jest doprawianie moszczu. Stanowi ono warunek późniejszej prawidłowej i szybkiej fermentacji. Podczas doprawiania moszczu przy użyciu wody, cukru, czasem kwasu cytrynowego, i pożywki, regulujemy słodkość oraz kwasowość. W zależności od rodzaju wina, jakie chcemy otrzymać dodajemy więcej cukru oraz kwasu cytrynowego lub rozcieńczamy moszcz wodą. Na tym etapie ustalamy również potrzebną do fermentacji ilość pożywki dla drożdży.
Kolejnym etapem produkcji wina domowego jest fermentacja. Po zakończeniu moszcz wlewa się do gąsiorka, balonu lub beczki (naczynie to powinno być wyraźnie ponumerowane), dodaje się matkę drożdżową, a naczynie zatyka czopem lub rurką fermentacyjną i umieszcza w ciepłym miejscu. Rozpoczyna się fermentacja, w której można wyróżnić trzy główne etapy: zafermentowanie (początkowy okres fermentacji, w którym nie ma jeszcze w moszczu alkoholu, drożdże rozwijają się gwałtownie, przerabiając cukier, na powierzchni cieczy pojawia się piana, wydzielanie się dwutlenku węgla jest słabe), fermentacja burzliwa (szybki przerób cukru przez drożdże na alkohol i dwutlenek węgla, ilość cukru maleje, ilość alkoholu wzrasta, moszcz pienie się bardziej intensywnie, temperatura cieczy rośnie), dofermentowanie (gwałtowność fermentacji maleje, piana zanika, wydzielanie pęcherzyków dwutlenku węgla słabnie, aż w końcu ustaje, ciecz zaczyna się klarować, obumarłe drożdże osiadają na dnie naczynia w postaci osadu, smak cieczy nabiera cech młodego wina).
Kolejnym krokiem jest zlewanie młodego wina. Proces ten rozpoczynamy w momencie, kiedy na dnie naczynia, w którym zachodzi fermentacja, zaczyna tworzyć się osad drożdżowy. Zbyt długie pozostawianie wina nad osadem jest niekorzystne, ponieważ drożdże znajdujące się w osadzie po pewnym czasie ulegają rozkładowi, wydzielając pewne substancje nadające winu posmak drożdżowy. Ponadto wina za długo trzymane nad osadem mętnieją i zmętnienie to jest trudne do usunięcia, natomiast wina czerwone potrafią w tej sytuacji nawet stracić barwnik.
Okres przechowywania wina nad osadem powinien być krótszy, im wino słabsze i temperatura wyższa. W praktyce pierwszego ściągnięcia wina znad osadu zaleca się dokonać po 3-5 tygodniach w przypadku win lekkich, 4-8 tygodniach – w przypadku win średnio mocnych oraz po 8-16 tygodniach – w przypadku win mocnych.
Wino trzeba ściągać znad osadu powtarzając tą czynność przynajmniej kilka razy, do momentu nim stanie się ono całkowicie klarowne.
Kiedy już zlejemy młode wino znad osadu, nastąpi tak zwana fermentacja cicha, to znaczy bardzo słaby przerób pozostałych resztek cukru. Jednocześnie wytwarzają się w winie związki aromatyczne zwane estrami, nadające trunkowi korzystne cechy aromatyczno – smakowe, tworząc bukiet właściwy dla dojrzałego wina.
Dojrzewanie wina domowej roboty
Wino w tym czasie dojrzewa, tracąc stopniowo surowy smak cechujący owoce, z jakich zostało wytworzone, nabierając jednocześnie właściwości charakterystycznych winom.
Okres dojrzewania win jest zróżnicowany i zależny od typu i mocy wina, rodzaju użytego surowca, temperatury, rodzaju naczynia, w którym wino dojrzewa. Ten proces trwać od kilku miesięcy do kilku lat. Im mocniejsze wino tym dłużej może być przechowywane.
Rozlewanie przygotowanego wina do butelek
Gdy wino jest już w pełni klarowne, dojrzałe i zharmonizowane, następuje jego rozlew do butelek.
Gotowe doprawione wino rozlewa się do czystych, najlepiej uprzednio odkażonych butelek, które następnie korkuje się. Wskazane jest oklejenie butelek etykietami, na których umieszcza się najważniejsze informacje – m.in. rodzaj wina, jego przybliżoną moc, datę rozlewu.
Czynności pomocnicze przy tworzeniu wina
Proces domowego wytwarzania wina możemy wzbogacić o tzw. czynności pomocnicze.
Jedna z nich jest filtrowanie wina, które jeśli go przeprowadzimy, powinno mieć miejsce zaraz po dojrzeniu trunku, a przed zlaniem go do butelek. Inaczej czynność te nazywa się także klarowaniem wina.
Stosuje się go w przypadku win, które nie osiągają pewnej klarowności, pomimo długiego czasu przechowywania.
Zmętnienie usuwa się najczęściej poprzez filtrowanie wina. Bywa jednak, że metoda ta nie przynosi skutku. Wówczas należy uciec się do sztucznego klarowania, za pomocą pewnych substancji klarujących. Najczęściej przeprowadza się je przy użyciu żelatyny, gdy jest za dużo białka – dodajemy taniny.
Po wyklarowaniu wina, a przed zlaniem go do butelek możemy jeszcze go doprawić i kupażować napój.
Doprawianie wina polega na skorygowaniu właściwości napoju przez stosowanie różnych zabiegów. Można wówczas poprawić barwę wina, poprzez dodanie karmelu, zwiększyć słodycz napoju, poprzez dodanie cukru, wpływać na kwasowość wina z pomocą kwasu cytrynowego. Dodając spirytusu dodatkowo można podwyższyć moc naszego wina.
Domowe wino
Składniki
- 1/2 do 2 szklanek cukru
- 1 paczka drożdży
- 2 litry soku winogronowego (Tutaj możesz kierować się własnymi preferencjami. Jeśli chcesz zrobić czerwone wino, kup sok z fioletowych winogron. Jeśli chcesz zrobić białe wino, kup sok z białych winogron. A jeśli chcesz zrobić coś ciekawego, spróbuj dowolnego innego soku owocowego, który wpadnie Ci w oko. Ważna uwaga: Upewnij się, że sok jest pasteryzowany i nie zawiera konserwantów, które zabiją drożdże).
Sprzęt
- Kubek z miarką
- Lejek
- Balonik (jeśli nie możesz znaleźć żadnego balonika w sklepie spożywczym, możesz użyć prezerwatywy: upewnij się tylko, że nie jest nasmarowana).
Uwaga redaktora: Guma i lateks mogą przedostać się do soku winogronowego. Odpowiednią alternatywą może być śluza powietrzna do produkcji wina.
Instrukcje: Łatwe robienie wina
- Umyj wszystko dokładnie w gorącej wodzie. Jest to w zasadzie jedyna rzecz, którą można zrobić źle. Jeśli Twój wywar zostanie zanieczyszczony, nie będziesz mógł go wypić.
- Odlej od 3/4 do 1 szklanki soku winogronowego. Wiem, że brzmi to sprzecznie z intuicją, ale uwierz mi, że trzeba to zrobić, aby zrobić miejsce na składniki, które będziesz dodawać.
- Do soku winogronowego dodać 1,5 szklanki cukru. Jeśli chcesz, aby wino było mniej alkoholowe, dodaj 1 filiżankę, a jeśli chcesz, aby wino było bardziej alkoholowe, dodaj 2 filiżanki. Następnie zakręć mocno korek i potrząśnij butelką, jakbyś wykonywał jakiś szalony taniec z lat 80. i naprawdę chciał zaimponować swojej randce. Rób to przez około minutę lub do momentu, gdy uznasz, że cukier jest już dobrze rozpuszczony.
- Dodaj jedną paczkę drożdży. Nie musisz używać do tego lejka, ale możesz, jeśli chcesz. Nie ma potrzeby skąpić drożdży – to najtańsza część tego całego przedsięwzięcia, więc nie staraj się, by była trwała.
- Odczekaj 5 minut. Daj drożdżom czas na zwilżenie. Po upływie tego czasu potrząsaj energicznie przez 10-15 sekund i ciesz się, że prawie skończyłeś najtrudniejsze zadanie.
- Umieść balonik nad górną częścią butelki. Butelka powinna być odkorkowywana i wyglądać tak, jak na zdjęciu poniżej. Następnie zrób 1-2 dziurki wielkości szpilki w dolnej trzeciej części balonu (najbliżej górnej części butelki).
Fajne dodatki to Twojego wina domowej roboty
W zależności od smakowych upodobań możemy także dodać do wina aromatyczne dodatki np. zioła, korzenie, esencje, które modyfikują smak i bukiet napoju.
Kupażowanie polega na mieszaniu trunku z innymi winami o odmiennych właściwościach zapachowych i smakowych. Pozwoli to uzyskać unikalny smak i bukiet aromatyczny naszego napoju.