Olej palmowy ma złą reputację. W mediach widzieliśmy, jak jego produkcja niszczy lasy deszczowe i wyzyskuje ludzi. Ale jest też inna strona oleju palmowego. Kiedy produkujemy go we właściwy sposób, zaczynają dziać się dobre rzeczy.
Olej palmowy ma wiele zalet, z których wszyscy możemy skorzystać, jeśli uprawiamy i produkujemy go stosując praktyki organiczne, chronimy lasy i dziką przyrodę oraz przestrzegamy uczciwej i społecznie odpowiedzialnej etyki pracy. W ten sposób pozytywnie wpływamy na przyrodę i życie rolników, pracowników i społeczności. Tak jak w życiu Mario, ekwadorskiego rolnika: „Odkąd przeszedłem na rolnictwo ekologiczne, mogę wreszcie znów oddychać na mojej plantacji”.
Jakie są rodzaje oleju palmowego?
Rafinowany olej palmowy: ten rodzaj jest przetwarzany, wybielany i dezodoryzowany w celu usunięcia koloru, zapachu i smaku. Znajduje zastosowanie w produktach wymagających długiego okresu przydatności do spożycia.
Olej palmowy z pierwszego tłoczenia: Ten rodzaj nie został przetworzony i zwykle jest sprzedawany w postaci płynnej. Ma silny smak i aromat, ponieważ nie został rafinowany ani dezodoryzowany.
Wyekstrahowany olej palmowy: Ten rodzaj oleju pochodzi z miąższu owoców, który jest tłoczony w celu wydobycia wszystkich olejów znajdujących się w jego wnętrzu.
Dumny rolnik
Mario jest jednym z rolników uprawiających palmę olejową, którzy przestawili się z konwencjonalnych praktyk uprawy palmy na organiczne. Spotkałam go w Ekwadorze i zapytałam, jak organiczna uprawa palmy zmieniła jego życie. Siedząc na ganku poczęstował mnie swoją domową czekoladą, zrobioną z ziaren kakaowca, które uprawia jego syn. Wielu niezależnych ekwadorskich rolników rodzinnych uprawia na swojej ziemi wiele roślin.
Wskazał na kawałek ziemi niedaleko swojego domu, gdzie rosną drzewa kakaowe i palmy olejowe. „W dawnych czasach trudno było się utrzymać”, wyjaśnia Mario. Zarabiał mniej pieniędzy na swojej plantacji. Cierpiał również z powodu środków chemicznych, których używał, co utrudniało mu oddychanie podczas pracy na roli. Teraz uśmiecha się, gdy opowiada o swojej pracy jako rolnik ekologiczny: „Jestem naprawdę szczęśliwy. Chronię przyrodę i chronię zdrowie moje, mojej rodziny i pracowników. Cieszy mnie również to, że dzięki ekologicznej uprawie stwarzam więcej miejsc pracy dla ludzi z pobliskich gmin.”
Korzyści z prawidłowej pracy palmy
Kiedy produkujemy olej palmowy we właściwy sposób, przynosi on wiele korzyści. To właśnie olej palmowy podnosi jakość i wydajność wielu produktów, których używamy na co dzień. Dzięki niemu margaryna może się rozsmarowywać, lody mają kremowy smak, ciasteczka są chrupiące, a detergent pomaga pozbyć się tych paskudnych plam, których się obawiamy. Zapewnia również pracę i dochody w krajach, w których uprawia się olej palmowy. Jest to często pomijane w dyskusji na temat oleju palmowego. Rosnąca liczba rolników, takich jak Mario, udowadnia, że można to robić dobrze, stosując lepsze praktyki, tworząc miejsca pracy i zapewniając stabilne dochody pracownikom.
Jakie są zalety oleju palmowego?
Olej palmowy to olej roślinny, który ma wiele zalet dla organizmu. Jest bogaty w witaminy i minerały, dzięki czemu może być stosowany jako zdrowy składnik do gotowania.
Olej palmowy jest doskonałym źródłem witaminy E, która zapewnia organizmowi ochronę antyoksydacyjną. Zawiera również witaminę A i beta-karoten, który pomaga chronić przed niektórymi nowotworami.
Olej palmowy jest również bogaty w potas i magnez, które są ważne dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.
Inna strona oleju palmowego
Dobry olej palmowy istnieje, produkowany z szacunkiem dla ludzi i natury: 100% organiczny, wolny od wylesiania, przyjazny dla dzikich zwierząt, sprawiedliwy i społeczny. Ważne jest, aby spojrzeć poza te straszne historie, które krążą w mediach. Kiedy zaczniemy prosić o zrównoważony olej palmowy i nagradzać jego stosowanie, nie tylko ochronimy przyrodę, ale także upewnimy się, że rolnicy tacy jak Mario i jego pracownicy będą mieli lepsze życie.
Co możesz zrobić?
Nie ma potrzeby, aby się niepokoić i trzymać olej palmowy z dala od swoich szafek. To, czego potrzebujesz, daje więcej jasności, czytając opakowania produktów, które kupujesz. Zadaj sobie pytanie, czy olej palmowy został użyty w Twoim produkcie i czy pochodzi on ze zrównoważonych źródeł. Zwróćcie się do swoich ulubionych marek z pytaniem, skąd pochodzi olej palmowy w ich produktach i jak został wyprodukowany.
Jeśli chodzi o producentów, bądźcie otwarci na temat oleju palmowego, którego używacie. Rozpocznijcie rozmowę z konsumentami. Wyjaśnijcie, dlaczego jedynym realnym rozwiązaniem jest przejście na zrównoważony olej palmowy. I już dziś zrezygnuj z używania oleju palmowego nieznanego pochodzenia. Domagaj się przejrzystości od swoich dostawców.
Jeśli zrobimy to razem, zapoczątkujemy ruch, który przyniesie korzyści wszystkim.
artykuł zaczerpnięty ze strony easyecotips.com