Coca-Cola to definitywnie najpopularniejszy napój naszych czasów. Bardzo chętnie łapiemy za niego w okresie letnim, w trakcie spotkań ze znajomymi czy do posiłku. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z jej horrendalnie niezdrowego składu. Nawet jeśli to najczęściej lekceważymy i cieszymy się pysznym smakiem. Pytanie brzmi: czy cieszy się razem z nami nasze zdrowie?
Coca-Cola – skład
Oto lista prawdziwych składników i tego, jakie niosą za sobą konsekwencje:
- Gazowana woda z kranu — to, co znajduje się w niefiltrowanej wodzie miejskiej, znajduje się również w Twojej coli. Dodawane do niej gazowanie zwiększa wydzielanie żołądkowe i może powodować wzdęcia.
- E150D – jest to barwnik spożywczy, który powstaje w wyniku przetwarzania cukru w określonej temperaturze. Następnie dodaje się do niego siarczan amonu (składnik środków chemicznych używanych przez firmę Monsanto w preparatach Round Up Ready). Wiadomo, że ta substancja chemiczna może powodować nasilenie ataków astmy.
- E952 – jest to substytut cukru. Jest 200 razy słodszy od cukru i może powodować gwałtowne podwyższenie poziomu glikemii. Może to prowadzić do cukrzycy, otyłości i innych chorób.
- E950 – to acesulfam potasu, który pogarsza stan serca, układu naczyniowego i nerwowego. Jest szczególnie szkodliwy dla dzieci i kobiet w ciąży.
- E951 – Aspartam – produkt GMO, który może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm. Objawy zatrucia aspartamem obejmują: utratę przytomności, bóle głowy, zmęczenie, zawroty głowy, mdłości, kołatanie serca, przyrost masy ciała, drażliwość, niepokój, utratę pamięci, niewyraźne widzenie, omdlenia, bóle stawów, depresję, bezpłodność, utratę słuchu i inne. Aspartam może również wywoływać następujące choroby: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane (SM), padaczkę, chorobę Gravesa-Basedowa, chroniczne zmęczenie, chorobę Alzheimera, cukrzycę, upośledzenie umysłowe i gruźlicę. W późniejszym okresie substancja ta była początkowo nielegalna ze względu na swoje zagrożenia, ale w podejrzany sposób ponownie stała się legalna.
- E338 – kwas ortofosforowy – powoduje podrażnienia skóry i oczu oraz może zaburzać zdolność organizmu do przyswajania wapnia, powodując osteoporozę.
- E330 – Citric Acid – jest to środek konserwujący, który jest również stosowany w medycynie do konserwowania krwi. W małych dawkach jest w porządku, ale w dużych może uszkadzać wyściółkę żołądka i przełyku.
- Aromaty – Nieznane dodatki aromatyczne.
- E211 – Benzoesan sodu – Według badań przeprowadzonych przez Petera Pipera na Uniwersytecie Sheffield w Wielkiej Brytanii, benzoesan sodu może uszkadzać DNA.
Podsumowanie
Oczywiście kiedy sporadycznie napijemy się Coca-Coli nic nam się nie stanie. Pita jednak w nadmiernych ilościach może bardzo odbić się na naszym zdrowiu, a to tyczy się także wielu innych popularnych napojów gazowanych. Powinniśmy zwracać dużą uwagę na to, co pijemy, bo może skończyć się to w wielu przypadkach ogromnym uszczerbkiem na zdrowiu lub nawet śmiercią.