Borówki amerykańskie to mały okrągły owoc, który rośnie na dzikich krzewach. Kolor borówki zależy od odmiany rośliny. Borówki są najpopularniejszymi owocami w Ameryce Północnej. Uprawiane są w wielu miejscach, w tym w Ameryce Północnej, Europie, Ameryce Południowej i Azji.
- Wartości odżywcze borówek amerykańskich
- Kaloryczność borówek amerykańskich
- Borówki amerykańskie — właściwości
- Potencjalne zastosowania borówki amerykańskiej
- Potencjalne zastosowania borówki dla cukru we krwi.
- Potencjalne zastosowanie borówki na raka
- Potencjalne zastosowanie borówki do kontroli wagi
- Potencjalne zastosowanie borówki dla zdrowia mózgu
- Potencjalne zastosowania borówki dla oczu
- Potencjalne zastosowanie borówki dla zdrowia serca
- Inne potencjalne zastosowania borówek:
- Skutki uboczne borówki amerykańskiej
- Od kiedy podawać dziecku borówki amerykańskie, od którego miesiąca możemy robić to bezpiecznie?
- Borówka amerykańska dla niemowląt, czy jest bezpieczna?
- Czy można jeść borówki amerykańskie w ciąży?
Wartości odżywcze borówek amerykańskich

Borówki są podstawowym owocem amerykańskiej diety. Są znane ze swoich korzyści odżywczych, ale ile tak naprawdę mają do zaoferowania? Uważa się, że borówki są dobrym źródłem witaminy C, potasu i manganu. Zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak choroby układu krążenia i nowotwory.
Kaloryczność borówek amerykańskich
Borówki to owoce o wysokiej wartości kalorycznej. Są pełne przeciwutleniaczy i mają niski indeks glikemiczny.
Borówki amerykańskie są często uważane za jedną z najzdrowszych potraw, jakie można jeść. Dzieje się tak, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, mają niski indeks glikemiczny i zawierają wysoki poziom składników odżywczych. Jedna filiżanka borówek ma około 100 kalorii i zapewnia 5% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Borówki amerykańskie — właściwości
Borówka amerykańska to owoc o wielu właściwościach. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Ten owoc ma również właściwości lecznicze, ponieważ zawiera związki przeciwzapalne, o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko raka i chorób układu krążenia. Zawierają również witaminę C, mangan, witaminę E i kwas foliowy.
Borówka amerykańska jest używana od wieków ze względu na swoje właściwości lecznicze. Rdzenni Amerykanie używali go do robienia dżemów i ciast, podczas gdy europejscy osadnicy używali go również do robienia dżemów i ciast. Owoce były również szeroko stosowane w XIX wieku podczas wojny secesyjnej ze względu na ich właściwości lecznicze.
Potencjalne zastosowania borówki amerykańskiej

Potencjalne zastosowania borówki dla cukru we krwi.
Borówki są bogate w antocyjany, które mogą mieć aktywność antyoksydacyjną. To może być korzystne w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego i może odgrywać kluczową rolę w zarządzaniu cukru we krwi- Wzrost poziomu cukru we krwi charakteryzuje się słabą odpowiedzią na stymulację insuliny. Bogata w antocyjany borówka może zmniejszyć nietolerancję glukozy.
W badaniu przekrojowym z udziałem kobiet przeprowadzonym przez Jenningsa, wykazano, że większe spożycie borówek powoduje poprawę w zakresie insulinooporności. Tym samym może być korzystne w zarządzaniu poziomem cukru we krwi u ludzi.
Badanie to jest jednak niewystarczające. Dlatego istnieje potrzeba przeprowadzenia większej ilości badań w celu opracowania pozytywnego wpływu borówek na zarządzanie poziomem cukru we krwi.
Potencjalne zastosowanie borówki na raka
Borówka amerykańska może być pomocna w zmniejszaniu rozprzestrzeniania się i zwiększaniu śmierci komórek rakowych. Może również minimalizować szanse rozwoju raka i ryzyko jego nawrotu. Jednak rzeczywisty mechanizm nie jest znany. Badanie laboratoryjne (Minker C i wsp. 2015) wykazało, że borówka amerykańska typu lowbush składa się z proantocyjanidyn (przeciwutleniacz), które mogą mieć zdolność do zabijania komórek nowotworowych w ludzkich liniach komórkowych raka okrężnicy; może więc być istotnym środkiem przeciwnowotworowym w przypadku raka okrężnicy.
Według badania na modelu zwierzęcym przeprowadzonego przez Lin W i in. w 2017 r., spożycie borówki może zmniejszyć rozmiar guza i hamować komórki raka jajnika poprzez regulację poziomów niektórych enzymów.
Informacje te są niewystarczające, ponieważ badania te zostały przeprowadzone w laboratoriach, a nie na ludziach. Dlatego też, aby poprzeć to twierdzenie, konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań na ludziach. W związku z tym radzimy, abyś porozmawiał z zainteresowanymi lekarzami i miał borówki tylko jako lekarstwo.
Potencjalne zastosowanie borówki do kontroli wagi
W badaniu na modelu zwierzęcym przeprowadzonym przez Lee et al. 2014, spożycie ekstraktu z liści borówki amerykańskiej wykazało zmniejszenie masy ciała o 20%. Jednak ekstrakt z borówki może być rozważany do zarządzania wagą. Liofilizowany proszek z borówki amerykańskiej może być przydatny w zarządzaniu długoterminowymi problemami związanymi z nadwagą.
Te informacje są niewystarczające. Ponadto potrzeba więcej badań, aby poprzeć potencjalne zastosowanie borówek w zarządzaniu utratą masy ciała u ludzi. Dlatego przed spożyciem borówek należy zasięgnąć porady lekarza, aby kontrolować swoją wagę.
Potencjalne zastosowanie borówki dla zdrowia mózgu
Borówka ma aktywność przeciwutleniającą, która może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego spowodowanego przez wolne reaktywne formy tlenu w mózgu. Codzienne spożywanie soku z borówki może być korzystne dla chorób zwyrodnieniowych. Może pomóc w prawidłowym przepływie krwi do mózgu u zdrowych starszych osób. Może również poprawić pamięć i opóźnić degenerację komórek mózgowych.
Amerykańskie badania kohortowe na ludziach przeprowadzone przez Gao et al. 2012, wykazały niższe ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona po spożyciu borówki. Zaobserwowano, że wyniki poznawcze (myślenie, rozumowanie i zapamiętywanie) u innych dorosłych i osób starszych uległy poprawie po spożyciu sproszkowanej borówki.
Potrzebujemy jednak więcej badań, aby poprzeć korzystny wpływ borówek na utrzymanie zdrowia mózgu. Informacje te są niewystarczające i konieczne jest skorzystanie z porady lekarza przed zastosowaniem borówek.
Potencjalne zastosowania borówki dla oczu
Borówki mogą poprawiać widzenie. Dlatego spożywanie borówek może mieć pewien wpływ na odzyskanie ostrości widzenia. Antocyjany w borówce mogą przyczynić się do zdrowia oczu i zmniejszyć choroby siatkówki (siatkówka jest częścią oka). Borówka może osłaniać siatkówkę przed urazami wywołanymi światłem.
Te informacje są niewystarczające. Dlatego potrzebne są dalsze badania, aby stwierdzić, że borówki mogą korzystnie wpływać na zdrowie oczu.
Potencjalne zastosowanie borówki dla zdrowia serca
Borówka może mieć działanie osłonowe przed chorobą wieńcową serca. Może być również stosowany do zarządzania nadciśnieniem (wysokie ciśnienie krwi), a zatem może być korzystne dla zapewnienia obrony przed chorobami układu krążenia (związane z sercem i naczyniami krwionośnymi).
Te informacje nie są wystarczające. Potrzebujemy więcej badań na ludziach, aby poprzeć to twierdzenie. Oczywiście, zawsze można skonsultować się z wykwalifikowanym lekarzem przed użyciem borówek do samoleczenia.
Inne potencjalne zastosowania borówek:
Borówki są stosowane jako żywność funkcjonalna. Może mieć właściwości do zarządzania problemami związanymi z zapaleniem.
Borówka może mieć również umiarkowane korzyści w wydajności pamięci.
Chociaż badania wykazują korzyści z borówki w różnych warunkach zdrowotnych, to informacje te są niewystarczające. Dlatego też istnieje potrzeba przeprowadzenia dalszych badań w celu ustalenia prawdziwego zakresu korzyści płynących z borówki na zdrowie człowieka. Ponadto, każda osoba może inaczej reagować na borówki. Dlatego przed zastosowaniem preparatów z borówki amerykańskiej w przypadku jakichkolwiek dolegliwości należy skonsultować się z lekarzem.
Skutki uboczne borówki amerykańskiej
- Żadne większe badanie nie donosi o skutkach ubocznych borówki.
- Można jednak zaobserwować powszechność występowania reakcji alergicznych na borówkę. U dzieci po spożyciu owoców borówki mogą wystąpić objawy takie jak duszność i swędzenie pleców. Należy natychmiast skonsultować się z lekarzem, aby zapobiec problemom zdrowotnym podczas takich reakcji alergicznych.
- Owoce borówki lub jej liście mogą obniżyć ciśnienie krwi, jak również mogą obniżyć poziom cukru we krwi poniżej średniej.
Jeśli jednak wystąpią jakiekolwiek skutki uboczne, należy niezwłocznie zwrócić się o pomoc medyczną do lekarzy, którzy przepisali Ci go. Będą oni najlepszym przewodnikiem, który zapewni Ci odpowiednie leczenie.
Od kiedy podawać dziecku borówki amerykańskie, od którego miesiąca możemy robić to bezpiecznie?

Borówki amerykańskie powinniśmy dawać naszym dzieciom już od szóstego miesiąca życia. Najlepiej zacząć podawać im owoce w tym wieku, ponieważ wtedy ich układ pokarmowy jest w pełni rozwinięty i będą w stanie lepiej trawić owoce niż warzywa.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo borówki amerykańskiej dla niemowląt, ważne jest, aby pamiętać, że niemowlęta powinny być karmione tylko i wyłącznie płynnymi pokarmami, takimi jak mleko matki lub mieszanka mleczna, do 6. miesiąca życia. Dopiero po tym okresie można zacząć wprowadzać do diety niemowlaka pierwsze stałe pokarmy, w tym borówki amerykańskie.
Borówka amerykańska dla niemowląt, czy jest bezpieczna?
Borówka amerykańska jest jednym z najlepiej zbadanych pod kątem bezpieczeństwa dla niemowląt. Wiele badań wykazuje, że borówka amerykańska jest bezpieczna dla niemowląt, o ile jest właściwie przetworzona i spożywana w odpowiednich ilościach.
Należy pamiętać, że borówki amerykańskie powinny być dokładnie umyte, a następnie rozdrobnione, aby uniknąć ryzyka zadławienia. Warto także pamiętać, że niemowlęta są bardziej wrażliwe na alergeny i mogą reagować na nowe pokarmy, takie właśnie jak borówki amerykańskie, truskawki, poziomki itp. Dlatego też ważne jest, aby wprowadzać je do diety niemowląt stopniowo i obserwować reakcję organizmu na nowy pokarm.
Czy można jeść borówki amerykańskie w ciąży?
Borówki amerykańskie to pożywne owoce, które można bezpiecznie spożywać w czasie ciąży. Jednak niektóre kobiety mogą mieć trudności z ich strawieniem.
Tak, borówki amerykańskie możesz jeść w ciąży, ponieważ są bezpieczne dla Twojego organizmu i dziecka. Jednak przed ich wypróbowaniem powinieneś porozmawiać z lekarzem, ponieważ możliwe jest, że możesz mieć reakcję alergiczną na borówki.
Jakie składniki zawiera borówka amerykańska korzystne dla kobiet w ciąży?
Niemniej jednak borówki amerykańskie są bardzo wartościowym składnikiem diety kobiety w ciąży. Są one bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które są ważne dla prawidłowego rozwoju płodu.
- Witamina C jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także wpływa na produkcję kolagenu, co jest ważne dla prawidłowego rozwoju kości, zębów i skóry.
- Witamina K jest ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi oraz utrzymania zdrowych kości.
- Witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, są ważne dla prawidłowego rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, co jest szczególnie istotne w pierwszych tygodniach ciąży.
- Borówki amerykańskie są również dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu, które są ważne dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Wapń jest ważny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, magnez jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, żelazo jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, natomiast potas jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
- Jedna filiżanka borówek zawiera 114 miligramów potasu, który jest niezbędny do kontroli ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi podczas ciąży może przyczynić się do komplikacji ciążowych, jakim jest stan przedrzucawkowy.
Jaka ilość będzie zatem bezpieczna dla kobiet w ciąży?
Według niektórych opinii, borówki amerykańskie są bezpieczne w czasie ciąży, gdy są spożywane w ilościach zwykle spożywanych. Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania nadmiernych ilości borówek, ponieważ spożywanie dużych ilości nie było dotychczas badane w czasie ciąży. Opinia nie określa konkretnie ilości borówek, które można bezpiecznie spożywać. Kobiety w ciąży mogą włączyć borówki jako jeden z wielu owoców, które spożywają jako część ich dziennej zalecanej dawki owoców i warzyw.