Wysoki poziom żelaza we krwi może spowodować cukrzycę typu drugiego, zwyrodnienia stawów, choroby wątroby czy zanik libido. Jednak skutki niskiego poziomu żelaza w naszym organizmie są dla nas bardziej niebezpieczne. Najczęściej dolegają nam wtedy kołatanie serca i osłabienie odporności. Mała ilość żelaza prowadzi także do anemii, szczególnie u kobiet. Jakie produkty spożywcze pomogą nam w jego zwiększeniu?
Anemia jako główny skutek niskiego poziomu żelaza we krwi
Anemia jest powszechnym i często niezdiagnozowanym problemem, zwłaszcza wśród kobiet. Nieleczona anemia może powodować zmęczenie, osłabienie, a nawet poważniejsze, długoterminowe problemy zdrowotne. Proste badanie krwi wykonane w gabinecie lekarskim może określić, czy poziom żelaza jest odpowiedni.
Co zwiększy poziom żelaza we krwi?
1. Ostrygi

Tylko 85 gram tego owocu morza zawiera 30% zalecanej dziennej dawki tego żelaza. Osobom mieszkającym w głębi lądu może być trudniej znaleźć je świeże, chyba że w pobliżu znajduje się targ z owocami morza, ale spożywanie ostryg w puszce również dostarczy potrzebnego żelaza.
2. Szpinak

Nie jest zaskoczeniem, że szpinak, który już na wstępie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, powinien być również bogatym źródłem żelaza. Kolejną zaletą szpinaku jest to, że można go łatwo włączyć do diety i jest on doskonałym składnikiem sałatek, zup, dań z makaronu, a nawet dodatkiem do zdrowej pizzy.
3. Wołowina

O ile nie jesteś wegetarianinem, wołowina jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł żelaza w diecie. Już 100 g tego solidnego czerwonego mięsa mogą dostarczyć około 25% zalecanego dziennego spożycia. Aby zapewnić sobie zdrową dietę, wybieraj chude kawałki mięsa i kupuj wołowinę karmioną trawą, kiedy tylko jest to możliwe. Wołowinę można dodawać do zup, gulaszu, potraw meksykańskich lub spożywać w postaci niezmienionej.
4. Tuńczyk

Istnieje wiele powodów, dla których tuńczyk jest doskonałym wyborem dla osób starających się zwiększyć spożycie żelaza. Jest tani, przenośny, łatwy do przyrządzenia i świetnie nadaje się na lunch, jeśli jest podawany z pełnoziarnistymi krakersami i owocami lub warzywami na boku.
5. Krab

Krab jest nie tylko pyszny, ale również niezwykle bogaty w żelazo i choć nie zaspokoi całodziennego zalecanego spożycia żelaza, z pewnością pomoże przyczynić się do jego ogólnego poziomu.
6. Kurczak

Kurczak to także zdrowy sposób na zapewnienie odpowiedniego spożycia żelaza. Nie jest on tak bogaty w żelazo jak wołowina, ale stanowi świetną alternatywę. Lepiej jest jeść ciemne mięso niż białe, ponieważ ciemne zawiera więcej tego niezbędnego minerału.



