Jeśli szukasz prostych przepisów na ciasteczka i batony własnej roboty, to poniżej mamy dla Ciebie coś w sam raz. Wykwintne ciasteczka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i pomarańczą oraz batoniki musli. Spróbuj! Oto przepis na ciasteczka i batony, który zamieści na stałe w twojej kuchni!
Ciasteczka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i pomarańczą – przepis
Składniki:
- 200g śliwek kalifornijskich
- 150g wiórek kokosowych
- 0.5 szklanki siemienia lnianego
- 1 pomarańcz
- cukier trzcinowy
Przepis:
Śliwki miksujemy blenderem na masę. Wiórki kokosowe i siemię lniane mielimy w młynku do kawy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę z połowy owocu. Wyciskamy sok z całej pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą wraz z cukrem trzcinowym (ilość wg uznania). Formujemy małe ciasteczka. Lekko podpiekamy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Batonik musli – przepis
Składniki:
- 1 szklanka płatków (np. orkiszowych, owsianych itp. )
- kilka suszonych moreli
- 2 dojrzałe banany
- garść podprażonych migdałów
- naturalny słodzik np. syrop ryżowy, melasa daktylowa, cukier trzcinowy itp.
- odrobina cytryny
Przepis:
Banany ugniatamy widelcem na rzadką masę, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem: płatki, posiekane migdały, posiekane morele, masę z bananów i syrop ryżowy. Odstawiamy na 20 minut. Ilość naturalnego słodzika zależy od upodobania. Następnie masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Grubość masy to około 2 cm. Czas pieczenia około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu masę tniemy na kawałki w kształcie prostokątów. Do batoników możemy dodawać różne batalie np. żurawinę , rodzynki, orzechy laskowe itp.
To wszystko! Smacznego!